Borrelhapje

Pintxo van kibbeling met kappertjessaus

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Zin in een Spaans borrelhapje? Met deze pintxo van kibbeling waan je je direct in het zonnige Baskenland. Makkelijk, snel én onweerstaanbaar lekker. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en in 10 minuten staat dit hapje op tafel. Perfect voor bij een glas Spaanse witte wijn!

Wat is een pintxo?

Een pintxo (spreek uit: pient-sjo) is een Baskisch borrelhapje dat je veel tegenkomt in Noord-Spanje. Het lijkt op een tapa, maar het verschil is dat een pintxo altijd met een stokje wordt geserveerd. Zo blijft alles netjes bij elkaar en kun je het makkelijk uit de hand eten. In de pintxo-bars van San Sebastián liggen ze uitgestald op de bar – van simpele combinaties tot ware culinaire kunstwerkjes.

Diverse pintxo van restaurant in Rotterdam

 

Pintxo met kibbeling: makkelijk en snel

Voor deze pintxo (ook wel pincho genoemd) gebruiken we kant-en-klare kibbeling, het liefst van de visboer (lekker knapperig en vers gebakken). Rijg de stukjes vis aan spiesjes en serveer ze met een zelfgemaakte kappertjessaus op basis van mayonaise (ook wel remouladesaus genoemd). Zo simpel kan Spaans borrelen zijn!

 

Welke wijn bij pintxo van kibbeling met kappertjessaus?

Bij een pintxo van kibbeling schenken we een witte wijn. De Verdejo uit Rueda (Midden-Spanje) smaakt sappig, soepel en zeer fruitig.  Mijn favoriete Verdejo is Basa; ideaal als aperitiefwijn. De combinatie van knapperige vis en romige kappertjessaus smaakt hiermee onweerstaanbaar. 

Pintxo recept van kibbeling en kappertjessaus

Pintxo van kibbeling met remouladesaus

Bereiding: 10 minuten
Totaal: 10 minuten
Snelle borrelhap op z'n Spaans, gemaakt van kant-en-klare kibbeling en een homemade remouladesaus. Staat in 10 minuten op tafel.
Aantal 10 stuks

Ingredienten
 

  • 1 zoetzure augurk
  • 1 teentje knoflook
  • 150 ml mayonaise óf yogonaise
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 eetlepel fijngeknipte bieslook
  • 300 gram kant-en-klare kibbeling (liefst van de visboer)

Extra nodig

  • prikkertjes

Bereiding
 

  • Snijd de augurk in stukjes, pers het teentje knoflook uit en meng deze door de mayonaise. Doe de kappertjes en de bieslook erbij en breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Bak 300 kibbeling voorzichtig even op in een anti-aanbakkoekenpan.
  • Steek de kibbeling aan stokjes en serveer ze met de kappertjessaus.

Notities

Tip: Serveer je deze pintxo liever als hoofdgerecht? Voeg dan een gepofte aardappel en een frisse salade toe – klaar is je zomerse maaltijd.

Oorspronkelijk gepubliceerd in 2010 – geüpdatet in 2025 voor nieuwe foto’s en tips)?

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!