Nieuw-Zeelands wit

7,5 pnt.: Sappige Sauvignon van AH

Wanneer een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc op de I Love Food & Wine-proeftafel verschijnt, krijgt één van onze panelleden steevast ‘a big smile’ op haar gezicht. Het is haar favoriete wijn, net als voor veel blindproevers. De uitgesproken stuivende geur van buxus,  net gemaaid gras, met een soms exotische twist, laten je gemakkelijk scoren. We proeven er eentje van Albert Heijn, eentje uit de AH. Hoe komt die uit de bus?

Marlborough ligt in het noordoosten van het zuidereiland en is omgeven door water. Schone lucht, een strakblauwe hemel en volop stralende zonneschijn. Ondanks deze zon zijn de temperaturen relatief laag, zodat we spreken van een koel klimaat. Hierdoor hebben de druiven een langere tijd nodig om te rijpen, zodat ze bomvol aroma’s en smaak in de kelder bij wijnmaker Rebecca Wiffen arriveren. Rebecca keek als klein kind al toe hoe haar oma wijnstokken plantte op hun eigen wijndomein. Ze groeide op in Marlborough en kent het klimaat als geen ander. Behalve ervaring met wijn maken op verschillende domeinen in Marlborough, werkte Rebecca ook in Napa, de Elzas en Languedoc. ‘Wijn maken blijft altijd spannend,’ zegt ze, ‘maar mijn motto is: houd het simpel en laat het fruit z’n werk doen.’

Rebecca: Wijn maken blijft altijd spannend

Wat proef je?

De geur is stuivend en wat grassig. We ruiken passievrucht, maar ook wat groene tonen. Niet iedereen van het proefpanel vindt de geur aangenaam. Het woord ‘zweetgeur’ valt zelfs, maar daar hebben de meesten van ons geen last van.

In de smaak veel frisse zuren, wat citrus, met name grapefruit en ook weer passievrucht. De wijn is vol van smaak met een strakke afdronk, maar mist wat diepgang. Het is geen echte topper – mist ook wat balans-, maar het is wel herkenbaar Sauvignon Blanc uit Marlborough. De prijs-kwaliteit is in ieder geval wat ons betreft helemaal in orde.

Wat eten we bij deze The Falcon Sauvignon Blanc?

Het is smakelijke, frisse wijn, die heerlijk is om zo te drinken: in de zomer op het terras of in een ander seizoen als fris aperitief. Wil je er bij eten, kies dan bijvoorbeeld voor een watermeloensalade met feta, een wrap met aardbeien- en tomaatsalade of Thaise viskoekjes.

 

Wrap met aardbeien
Wrap met aardbeien en tomaatjes.

 

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Deze tekst is geschreven door Astrid Stoops. Op 28 februari 2018 blind geproefd en beoordeeld door I Love Food & Wine –proefpanel.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *