Stoer wit

8,5 pnt verleidelijke Gambellara

Misschien ken je wel de Italiaanse witte wijn Soave, maar niet Gambellara? Eigenlijk zijn het een soort broertjes en zusjes. Ze komen allebei uit het gebied Veneto in het Noordoosten van Italië. Allebei gemaakt van het druivenras garganega. Hoewel de meeste Gambellara niet zo interessant is, kun je dat niet zeggen van deze fles van wijnmaker David Vignato.

In handen van deze wijnkunstenaar ontstaat er een witte wijn van een ander kaliber. Op de heuvels van een gedoofde vulkaan staat zijn wijngaard en dat zorgt voor extra spanning en expressie. Hier wordt biologisch gewerkt, en met zo min mogelijk sulfiet! Dat resulteert in een Vin nature. In Perswijn kreeg deze wijn 4 sterren, en Harold Hamersma (2017) gaf hem een 8,5. Dat doen wij, I Love Food & Wine, ook met liefde.

Wat proef je?

Hij ruikt aantrekkelijk naar meloen, peer, maar ook naar wat boter of noem het: vers beslag. Tikkie boers ook. In de smaak sappig geel fruit. In de aanzet lekker rond in de mond, waarna de zuren het zachtjes overnemen.  In de middellange afdronk herken je het bittertje, afkomstig van de garganega-druif. Verleidelijk lekker. Prima eetwijn.

Wat eten we bij deze Gambellara?

Uiteraard is dit een uitstekende aperitiefwijn. Maar door zijn stoere stevigheid past hij ook heel goed bij (pasta)salade met gamba’s, gebakken zalm, courgettesoep met zalm of pasta met paddenstoelen. Of drink deze wijn eens bij: wrap met garnalen en paprikagebakken schar met Hollandse garnalen of ravioli met asperges en garnalen .

 

Op 17 oktober 2016 geproefd en beoordeeld door ILFW-proefpanel.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.