Klassieke asperges met beenham, eieren en gesmolten boter zijn niet te versmaden. Daar lust ik wel pap van. Dit recept ontbrak nog aan mijn reeks van asperge gerechten op I Love Food & Wine. Dat is nu opgelost!
Welke wijn bij asperges met beenham?
Klassiek is de wijn-spijscombinatie met Pinot Blanc uit de Elzas. Of zoals de Elzassers zelf doen met een Muscat uit de Elzas (moeilijk verkrijgbaar). Maar ook de Duitse variant Weissburgunder of Pinot Bianco uit Alto Adige zijn heerlijk bij dit gerecht. Al jarenlang doe ik mee aan de Aspergewijn van het Jaar-verkiezing. De Soave van Anselmi (winnaar 2019) is ook een aanrader, evenals de Rivaner van Tirebouchon.
Klassieke asperges met beenham en eieren
Ingredienten
- 1,5 kg witte asperges geschild (ca. 5 p.p.)
- 1 eetlepel suiker
- 120 gram roomboter
- stukje foelie
- 1 groente-bouillontablet
- 8 eieren
- 250 gram beenham
- 1 bosje peterselie fijngehakt (20 gram)
Bereiding
- Zet de asperges rechtop met de topjes omhoog in het mandje van de aspergepan. Schenk er zoveel water bij dat alleen de toppen nog boven het water uitsteken. Voeg suiker, 20 gram roomboter, foelie en bouillontablet toe. Breng aan de kook. Kook de asperges ca. 5 minuten. Draai het vuur uit en laat de asperges afgedekt nog 15-20 minuten staan (afhankelijk van de dikte).
- Kook intussen de eieren in ca. 10 minuten hard. Spoel af onder koud stromend water, dan pellen en in stukjes snijden. (Dat gaat makkelijk met een eiersnijder). Snijd de ham in reepjes. Smelt de rest van de roomboter (100 gram) zachtjes in een kleine steelpan. Overdoen in een kommetje. Hak de peterselie fijn.
- Verdeel de asperges over 4 borden. Leg de kopjes allemaal naar één kant. Drapeer de ham en ei erover. Garneer met de peterselie. Zet de gesmolten apart op tafel. Lekker met gekookte krieltjes en smullen maar…
Zin in andere aspergegerechten? Hier vind je er nog vijf!
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen