Klassieker

Mijn Perfecte Caesar Salad

Wie kent hem niet: Caesar Salad?  Een ongekend succes, want deze salade staat bijna op elke kaart van een restaurant, maar dan vaak met extra ingrediënten als kip, spek of tonijn. Maar hoe hoort ie nog eigenlijk te worden gemaakt? Met kip of zonder kip. En welke soort sla gebruik je?

Er zijn ontzettend veel onenigheid over de oorsprong van de Caesarsalade. Het meest waarschijnlijke verhaal is dat hij afkomstig is van de kok Livio Santini. Hij maakte hem voor het eerst in 1924 naar een oud recept van zijn moeder in de keuken van Caesar Cardini, een Italiaanse restauranthouder in het Mexicaanse Tijuana.

Wat heb je nodig voor een Caesar Salad?

De oorspronkelijke basis ingrediënten zijn bindsla (ook wel little gem genoemd), knoflookcroutons, Parmezaanse kaas en de o-zo-belangrijke Original Caesar Dressing. Cardini gebruikte in deze dressing geen ansjovis, maar wel worchestershiresauce (hier zit overigens ook ansjovis in!).

Maar hoe het exact moet, maakt mij niet zo veel uit. Wel houd ik wel van een Caesardressing mét ansjovis, en ik voeg ook graag wat uitgebakken pancetta toe. Het liefst rol ik dan kipfilethaasjes in pancetta. Dat maakt het geheel nog rijker. Met andere woorden: dit is mijn perfecte Caesar Salad; een overheerlijke salade die je als voorgerecht (4 personen), maar ook als maaltijdsalade (2 personen) met wat stokbrood kunt eten.

Welke wijn bij Caesar Salad met pancetta?

Bij deze pittige salade met spek en ansjovis heb je een stevige, maar verfrissende witte wijn nodig. Vooral de dressing met veel mosterd en rauwe knoflook heeft invloed op de wijnkeus. Kies voor een middelzware Sauvignon Blanc uit de Nieuwe Wereld (Chili) of een Chablis met een klein beetje houtlagering (Laroche). Maar een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika doet hier ook wonderen. Andere zomerse optie: kies een van de gastronomische rosés uit ons rosétest. Lees hier even terug.

Muziek: bij zo’n zomerse salade hoort een zomers nummer. Uit de ‘oude doos’ komt Summer in the city van Lovin’ Spoonful.

 

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • Dressing
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepels limoensap
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 1 klein teentje knoflook , geperst
  • 6 ansjovisfilets, afgespoeld en fijngeprakt
  • 100 ml rijstolie

 

  • 4 witte (oude) boterhammen, zonder korst
  • ½ teentje knoflook, fijngehakt
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 8 kipfilethaasjes
  • 8 plakjes pancetta
  • 2 kropjes baby Romaine sla* (bindsla of little gem)
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geschaafd
  • Extra: bakblik met bakpapier

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het brood in blokjes. Doe in een kom en meng met 2 eetlepels olie en de knoflook. Spreid uit op een met bakpapier belegd bakblik.  Bak in 10 minuten tot knapperige croutons.

Stap 2

Maak vervolgens de Caesar dressing. Doe de eidooier, limoensap, dijonmosterd, knoflook en fijngeprakte ansjovis in een hoge kleine kom. Ze de kop van de staafmixer erin, en giet dan rustig de olijfolie toe. De olie moet gescheiden blijven van de ingrediënten onderin de maatbeker. Zet de staafmixer aan en trek deze zodra je mayonaisevorming ziet, heel langzaam omhoog tot er een romige dressing ontstaat. Voeg eventueel ca. 1 à 2 eetlepels lauw water toe om te verdunnen. Breng eventueel op smaak met versgemalen peper (geen zout!).

Stap 3

Rol de kipfilethaasjes in de plakjes pancetta. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de rolletjes in ca.  5 minuten rondom gaar en bruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

Stap 4

Sla schoonspoelen en in slacentrifuge droog slaan. Verdeel over een slaschaal; blaadjes sla, croutons en gebakken kipfilethaasjes (of alleen uitgebakken pancetta, dat kan ook). Schenk de dressing erover en garneer met geschaafde Parmezaanse kaas.

Caesar Salad met kip en pancetta
Caesar Salad met kip en pancetta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *