Wine & Dine

Welke wijn bij salades?

Welke wijn bij salades? Salades eet je als lunch, voorafje of als complete maaltijd. Belangrijkste kenmerk is zijn frisse smaak. Daarbij passen doorgaans lichte, verfrissende wijnen, maar net zoals salades zijn die er in diverse smaken en dus valt er weer volop te variëren. Waar moet je op letten? We zetten het op een rijtje.

Welke wijn bij groene salades?

Veel salades bestaan uit een basis van kropsla, veldsla, ijsbergsla, little gem of frisée. Salades van andijvie, spinazie of raapstelen passen ook in dit rijtje. Ze smaken fris, ‘groenig’ en hebben een malse bite. Het zijn lichtgewichten die om lichte, frisse wijnen vragen, maar vooral de toevoegingen, waaronder de dressing, wijzen je de weg naar de uiteindelijke wijnstijl.

De dressing beïnvloedt de keus van de wijn

De dressing kleedt de sla aan. Hij geeft hem smaak en beïnvloedt het mondgevoel. Dus let op!

Japanse salade uit Easy Sla
Japanse maaltijdsalade

Van een zurige vinaigrette wordt de salade slanker en strakker, een lobbige dressing met een room- of mayonaisebasis maakt hem molliger. Voor de wijn geldt dat hij sowieso fris en licht is, maar met de dressing meebeweegt naar wat voller en ronder.

 

Hou de dressing mild!

Zure dressings zijn funest voor de wijn! Hou hem wel fris, maar mildzuur door zuinig te zijn met azijn, een zachte azijn te gebruiken, of azijn te vervangen door vruchtensap, het zuur te verzachten met iets vettigs als een scheutje room of geraspte kaas of te zoeten met honing of gembersiroop.

 

Wat bij ‘niet-groene-groente’-salades?

Niet-groene salades hebben een andere groente dan ‘sla’ als basis. Denk aan rode bietjes, tomaat, wortel, witlof en roodlof. Op zich gedragen ze zich als de andere salades, maar wees voorzichtig met de lofsoorten. Uitgesproken fruitige wijnen met veel frisse zuren versterken het bittertje in de lof. Een rondere wijn met minder zuren en/of een klein zoetje vangt dat bittertje mooi op. Denk aan droge Muscat, milddroge Chenin, Weissburgunder en Pinot Grigio.

Bietensalade met aubergine en feta
Bietensalade met aubergine en feta

Welke wijn bij salades als hoofdgerecht?

Een maaltijdsalade is een ander verhaal. Meestal is die ook fris van smaak, maar hij heeft meer gewicht doordat het hoofdingrediënt uit bijvoorbeeld (zoete) aardappel, rijst, pasta, couscous, linzen of kikkererwten bestaat. Vaak is dan ook dit hoofdingrediënt een bepalende factor.

Frisse, droge wijnen accentueren de lichte, verfrissende kant van een maaltijdsalade, maar voor een evenwichtige combinatie kan de wijn wat extra vulling gebruiken zoals in een Chardonnay, Chenin Blanc en Viognier.

Voorbeelden: Gado gado salade met tempeh, Turkse courgette-kikkererwtensalade of een linzensalade met geroosterde pompoen.

 

Perfecte Paren

Welke wijn is lekker bij een van deze klassieke salades?

Salade Niçoise
Salade Niçoise
Thaise salade met biefstuk uit het kookboek West eats East
Thaise salade met biefstuk

 

Extra ingrediënten bepalen richting

Door iets specifieks aan de salade toe te voegen kunnen zowel de smaak als de structuur een lift krijgen. Vers fruit (druif, mandarijn, mango of peer) kan een subtiel bruggetje vormen tussen een fruitige wijn en de salade. Een scheutje vruchtensap door de dressing heeft hetzelfde effect. Met gedroogd fruit als rozijn of gewelde abrikoos krijgt de salade een zoet accent en kan er een zoetere wijn bij de salade worden geschonken. Met croûtons (groene salade met paprikacroutons), pijnboompitten, geroosterde noten, uitgebakken spek (lekker bij caesar salade), chips van serranoham of flinters overjarige brokkelkaas geef je de salade meer bite en passen er ook middelzware, houtgerijpte wijnen erbij.

Salade met gerookte forel en appel
Salade met gerookte forel en appel

 

KLIK OP DE RODE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Pin deze wijn & spijs tips op Pinterest
Wil je deze wijn & spijs tips niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je tips makkelijk terugvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *