Courgette-kikkererwten salade

Meatless Monday
Turkse courgette-kikkererwtensalade

Met deze kikkererwten-salade als basis zet je in een hand-om-draai een vegetarische maaltijd op tafel. Hoe? Heel gemakkelijk door er blokjes feta aan toe te voegen; zo maak je er een maaltijdsalade van. Eet er nog wat knapperig Turks brood bij en klaar is kees. Dit groenterecept komt uit het kookboek Turks Tafelen van Sevtap  Yüce. In haar kookboek heet deze salade ‘Kabakli Nohut salatasi ‘. Ze vertelt hierover het volgende:

Als in Turkije de kikkererwten van het land komen zie je overal kraampjes met vers geplukte erwten. Turken eten ze als snack, door de erwten direct uit de dop te knabbelen. Het velletje is zoutig, maar het binnenste is heerlijk zoet van smaak. Je kunt ze ook naturel geroosterd of gesuikerd kopen. Deze salade kan als lunch of diner worden geserveerd, mat zacht kaas en lekker knapperig brood.’

Welke wijn bij courgette-kikkererwtensalade?

Deze salade is simpel maar interessant van smaak en smeuïg. De structuur van de courgette is lekker bij de bite van de kikkererwten. Je proeft vooral dille. Kies hier een frisse witte wijn bij zoals bijvoorbeeld een soave of de garganega veronese. Dit druivenras heeft dezelfde aroma’s van ongeroosterde noten als die je de kikkererwten aantreft. Dat matcht mooi. De frisse zuren sluiten lekker aan bij de courgette en verse groene kruiden. Ook een elegante pinot noir is een goed idee. Dat zorgt voor een kleine oppepper in het geheel.

4 personen15 minuten

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • 1 rode paprika
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 groene pepers
  • 15 gram verse dille
  • 15 gram platte peterselie
  • 3 lente-uitjes
  • 1 citroen
  • 1 pot kikkererwten (350 gram)
  • zeezout, versgemalen zwarte peper

Stap 1

Snijd de courgettes en paprika in kleine blokjes. Verhit de olie in een grote koekenpan. Bak de courgette 5 minuten. Schep af en toe om. Voeg de stukjes paprika toe en bak nog 3 minuten. Laat iets afkoelen.

Stap 2

Hak de groene pepers, dille en peterselie fijn. Snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes. Pers de citroen uit. Laat de kikkererwten in een zeef uitlekken.

Stap 3

Schep alle ingrediënten in een schaal door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Lekker met knapperig Turks brood en feta (óf voor de niet-vegetariërs: lamsgehaktballetjes).

 

Kookboek: Turks Tafelen

Sevtap op de markt, sfeer uit Turks tafelenOntdek de Turkse liefde voor lekker eten met dit kookboek Turks Tafelen. Schrijfster Sevtap Yüce neemt je mee naar haar roots en beschrijft de gerechten die de Turkse keuken zo bijzonder maken.Van streetfood tot op houtvuur gebakken brood en uitgebreide familierecepten. Tegenwoordig heeft ze haar eigen ontbijt- en lunchrestaurant ‘Beachwood Café’ in Yamba (Australië).

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Turks TafelenTitel: Turks Tafelen
Auteurs: Sevtap Yüce
Uitgever: Terra Lannoo
ISBN: 978 90 89897497
Prijs: € 29,95

Ga je dit recept maken? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *