Meatless Monday

Groene salade met paprika croutons

Een groene salade met paprika croutons smaakt eigenlijk altijd wel. Heerlijk fris als bijgerecht, maar ook als voorgerecht doet hij het prima. In dit recept wordt de salade opgepept doordat de krokante croutons bestrooid zijn met gerookt paprikapoeder. Gerookt paprikapoeder (pimentón) is een ingrediënt uit de Spaanse keuken. Kun je dit niet krijgen, gebruik dan kerriepoeder. Gewone paprikapoeder proef je namelijk niet.

Welke wijn bij groene salade met paprika croutons?

Een frisse witte wijn met een klein beetje houtlagering, of een kruidige rosé passen goed bij deze salade. Kies voor de Chenin blanc van Jordan of de Portugese rosé.

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 3 sneetjes oud brood
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder of kerriepoeder
  • 1 kropsla
  • 75 g veldsla
  • 75 g rucola
  • verse basilicum
  • platte peterselie
  • bieslook
  • 2 sjalotjes, in dunne ringetjes
  • 1 limoen
  • 1 theelepel fijne Dijonmosterd

 Stap 1

Verhit een ruime hoeveelheid olie in een koekenpan. Snijd de korstjes van de boterhammen en snijd het brood in dunne repen of blokjes. Bestrooi ze royaal met gerookt paprikapoeder. Bak de croutons in de hete olie al omscheppend in 20 tot 30 seconden goudbruin. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier.

Stap 2

Was de sla zo nodig, maak de bladeren goed droog en scheur ze evt. iets kleiner. Meng de drie slasoorten met de verse kruiden naar smaak en de sjalot. Rasp de schil van de limoen en pers hem uit. Klop een dressing van 5 eetlepels olie, 2 eetlepels limoensap, mosterd, zout en versgemalen peper.

Stap 3

Schep de dressing door de salade. Strooi de paprika croutons en limoenrasp erover.

Fotocredit: Hal 158

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *