Wijn & Spijs

Nieuw: ‘ster’ rosé van Ott

Een tijdje geleden publiceerden we al een selectie van gastronomische rosés op I love food& Wine. Pas daarna werden we uitgenodigd voor de lancering van een nieuwe rosé; Etoile van het huis Domaine Ott, uit de Franse Provence. Deze had zeker in onze top tien gestaan als we hem eerder hadden geproefd!

Sommelier Noël Vanwittenbergh
Sommelier Noël Vanwittenbergh

Voor een perfecte wijn-spijs combinatie moet zowel de smaak van wijn als van de spijs even intens zijn. De chefs van restaurant Ciel Bleu** (Onno Kokmeijer en Arjan Speelman) samen met top sommelier Noël Vanwittenbergh, snappen dat als geen ander. Het is een groot festijn om te proeven hoe de wijnen en het gerecht als het ware samensmelten. Om de nieuwe lancering te vieren proeven we ook andere coryfeeën van Domaine Ott bij de vier geserveerde gerechten.

Te mooi om op te eten

Alle gerechten tijdens deze lunch zijn eigenlijk te mooi om op te eten. We starten met Hollandse garnaaltjes met Boeri Kaviaar, snijboon en geroosterde komijn. Fijn ziltig fris, met crèmige details. Erbij een klassieker, de Clos Mireille blanc de blancs 2018. Lekker volle witte wijn met fijne kruidigheid, die als een dekseltje past op de frisheid van het gerecht.

Hollandse garnaaltjes met Boeri Kaviaar, snijboon en geroosterde komijn bij Ciel Bleu
Hollandse garnaaltjes met Boeri Kaviaar, snijboon en geroosterde komijn bij Ciel Bleu

Daarna is het de beurt aan Château de Selle rosé 2019. Zeer bleekroze rosé qua kleur, maar niet qua smaak. Lekker volle wijn met veel rood fruit met een lang meanderde nasmaak.  Een feestje in je mond bij de kreeft, met wat rabarber en tandoori.

Etoile 2019: rosé met ballen

Maar het ging om de Etoile rosé 2019. En dat is weer de overtreffende trap qua wijn. Een blend van de druiven grenache en mourvèdre, en net even intenser, krachtiger, kruidiger. Dit is geen terras-slobbertje. Dit is rosé met ballen. Daar past dan ook echt eten bij. Het equipe van Le Ciel Bleu heeft dan ook het beste stukje van een zeetong voor ons gesneden, heel zacht gegaard en gecombineerd met scheermes, Japanse perzik en wat groene peper. En om daar tegenop te kunnen als rosé moet je sterrenklasse hebben, wat Franse étoiles dus. De naam is heel goed gekozen.

Etoile rosé van Domaine Ott

 

We eindigen met een van mijn favorieten, een Bandol van Château Romassan Rouge, die geschonken wordt bij een oer-Hollandse Friese nagelkaas. Een cultuurclash, die wonderwel goed werkt. De kruidige wijn met een hint van kaneel wordt zachter en de kaas frisser. Werkelijk ideaal qua combinatie.

Dat is de magie van een goede keuze, en dat is een kunst apart!

 

Voor informatie over deze wijnen: www.fourcroy.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *