Beoordeeld!

De beste rosé wijn voor een geslaagde BBQ

Op warme zomerdagen is bijna niets heerlijker dan een geweldige barbecue. Maar niet alleen met vlees op de grill, dat idee is enigszins achterhaald. Tegenwoordig is barbecueën zo divers dat ook vis en groenten volop deel uitmaken van het barbecue arsenaal. Maar welke (gastronomische) wijn drink je erbij? I Love Food & Wine ging op onderzoek uit met de vraag ‘wat zijn de beste BBQ-wijnen als er vis, vlees of een vegetarisch gerecht op het vuur gaat’?
12 wijnimporteurs stuurden hun favorieten in. Mét motivatie. De resultaten voor wit (zie hier), rosé en rood ( zie hier) worden gepubliceerd in 3 verschillende verhalen.

Vandaag deel 2: welke rosé wijn bij de BBQ  kiest I Love Food & Wine?

Er is een echte verandering gaande in het denken over rosé. Vroeger dronk je een simpele, frisse, fruitige rosé op het terras of in de tuin na een dag in de zon. Die zomerse aantrekkingskracht was goed te zien in de verkooppiek van rosé tijdens de hete zomermaanden, met een scherpe daling zo rond september. Dat is passé. Wijnliefhebbers kopen tegenwoordig rosé in alle jaargetijden. En, er wordt steeds meer geselecteerd op kwaliteit.

Rosé is veelzijdig

Reden genoeg voor wijnbouwers om te investeren in het maken van kwaliteitsrosé. Rosé wijnen die gastronomisch inzetbaar zijn, die aan tafel gedronken kunnen worden, zelfs met vlees. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een gekoelde, vollere rosé als contrast tegen de krachtige smaak van vlees. Een extra pluspunt van rosé wijnen is ook hun veelzijdigheid, rosé past zowel bij vlees, als bij groente, als vis of zeevruchten.

Welke rosé wijn bij de BBQ?

Niet alle 12 wijnimporteurs stuurden een rosé in. Toch stonden er maar liefst 10 stuks op de proeftafel in een breed scala aan stijlen. We proefden eerst op kwaliteit, zonder eten erbij, maar wel met een duidelijk idee hoe de wijn zou smaken bij een bepaald gerecht. Vervolgens, proefden we de best beoordeelde wijnen nogmaals met enkele typische BBQ-gerechten om de wijn te kunnen beoordelen in combinatie met eten. De combinaties zijn soms verrassend, soms spannend, soms verwacht, maar geven wel aan dat rosé niet alleen een wijn voor de zomer is, maar dat je er het hele jaar door heerlijk van kunt genieten.

Rosé BBQ-wijn beoordeeld
Dit is de TOP 4

Intens, levendig en elegant
Château Mourgues du Grès Costières de Nîmes Fleur d’Eglantine rosé  

Herkomst: Frankrijk, Costières de Nimes, de meest zuidelijke appellatie van de Rhône-wijnstreek
Druivenrassen: (biologische) grenache, mourvèdre en syrah
Motivatie importeur: ‘Bij vegan bbq moet vanzelfsprekend een vegan wijn in dit geval een smaakvolle rosé, dus een wijn die vol en toch fris is, lijkt mij uitstekend.’
Proefnotitie ILFW: Veelzijdige, delicaat frisse wijn met pit en elegantie in een stijlvolle fles (ja, het oog wil ook wat). Typisch licht oranje tint die je vaker ziet in Grenache rosés uit de zuidelijke Rhône of de Provence. Mooie, florale neus met de geur van rozen en wilde kamperfoelie. Delicate aroma’s van steenfruit, rode bessen en frambozen. In de mond is de wijn levendig. De heerlijke citrusachtige zuren geven de wijn fraîcheur. We proeven vers rood fruit, maar ook wat kruidigheid.  Mooie concentratie en complexiteit. Dit is de perfecte rosé om bij het eten van te genieten, maar is ook heerlijk op zich.
Wijn-Spijs suggestie: smaakt fantastisch bij de gegrilde aubergine halloumi torentjes, maar ook bij de gegrilde parmaham en vijgen. en de tonijnspiesjes met cherry-tomaten. Ook lekker bij een panzanella met gegrilde paprika al dan niet met salami.
Te koop: Huub Oostendorp Wijnen
Prijs: € 10,20
Score: 8,5

Tonijnspies met kerstomaat
Tonijnspies met kerstomaat

Stoer en geconcentreerd
Reuilly Denis Jamain ‘Les Chenes’ Rosé 

Herkomst: Frankrijk, Reuilly in de Val de Loire
Druivenras: pinot gris
Motivatie importeur: ‘Net even iets anders dan de rest. Door zijn malolactische gisting worden de zuren in deze wijn iets romiger en ronder. Daarnaast heeft hij ook gerijpt op eikenhouten vaten wat hem weer die mooie geroosterd brood en vanille tonen geeft.
Proefnotitie ILFW: Reuilly wordt vaak over het hoofd gezien ten gunste van de buren Sancerre en Pouilly Fumé. Denis Jamain is de pionier en trotse ambassadeur van deze appellatie en maakt frisse, terroir gedreven wijnen. Zijn gastronomische Pinot Gris heeft de geur van bloemen, bourbon vanille, amandelen, ook wat kruidigheid en verder witte perzik, bosframbozen, roze grapefruit. Sappig, met goede zuren en structuur. Verwacht je een simpele, fruitige rosé dan kom je bedrogen uit, deze wijn heeft zeker meer karakter en gewicht.
Wijn-Spijs suggestie: combineert goed bij eend of gevogelte, zoals een gegrilde eendenborst, grillen op 175-200°C. Hierdoor wordt de kruidigheid in de wijn wat geaccentueerd. Ook lekker bij de Chinese kip gemarineerd in sinaasappelsaus en dan klaar gemaakt op de gril.
Te koop: Well of Wine
Prijs: € 19,90
Score: 8,2

Chinese kip in sinaasappelsaus
Chinese kip in sinaasappelsaus

Stoer, sappig en doordrinkbaar
Château Thuerry Les Abeillons Rosé 

Herkomst: Frankrijk, Coteaux Varoix in de Provence
Druivenrassen: grenache (85 %) en cinsault (15 %)
Motivatie importeur: ‘Rosé met pit die gastronomisch inzetbaar is. Blijft overeind bij grillsmaken.’
Proefnotitie ILFW: Heeft wat tijd nodig in het glas voordat de aroma’s van aardbei, framboos en witte bloemen echt loskomen. Mooie zuren geven deze rosé een sappige frisheid. In de mond ook perzik, een vleugje tropisch ananas fruit en wat provinciale kruidigheid en een klein pepertje, gevolgd door een zachte afdronk. Deze wijn heeft alles voor een vis of vegetarische barbecue.
Wijn-Spijs suggestie: smaakt fantastisch bij de gegrilde groenten of vis, zoals tonijnspiesjes met cherry-tomaten. Ook de vers gegrilde sardientjes van de Marokkaanse couscous salade passen goed bij deze wijn.
Te koop: Wine & Spirits
Prijs: € 15,25
Score: 8,1

 

Levendig, mineraal en kruidig
Garofoli Kòmaros Rosé

Herkomst: Italië, Marken
Druivenras: 100% montepulciano
Motivatie importeur: (is niet toegestuurd)
Proefnotitie ILFW: Ingetogen neus, geurend naar rood bessen, rijpe kersen en een beetje perzik, aangevuld met subtiele aroma’s van vuursteen en kruiden.  Rijp bessenfruit en frambozen in de mond, in evenwicht gehouden door krachtige zuren. Fris, levendig en een tikje zoet in de afdronk, maar prettig. Uitstekende BBQ-wijn door z’n toegankelijkheid, minerale tonen en kruidigheid.
Wijn-Spijs suggestie: combineert geweldig bij gegrilde zalm met sticky tamarinde saus en bbq varkenshaassaté met banaan. Ook lekker bij een gegrilde varkenshaas met kruidenboter of chimichurri.
Te koop: Henri Bloem
Prijs: € 7,75
Score: 8,1

BBQ Varkenshaas sate
Saté van varkenshaas en banaan

 

Intens en stoer
Corse Cuvee Pierre rosé  

Herkomst: Frankrijk, Corsica
Druivenrassen: 50% sciaccarellu, 25% niellucciu, 25% grenache
Motivatie importeur: ‘Eten van de bbq is vaak wat rijker, de wijn moet dat, qua structuur, zuren en tannines, aankunnen. Hier beantwoordt de Cuvée des Pierre rosé aan, vooral zeer geschikt voor vis en groente van de bbq.’
Proefnotitie ILFW: Laat u niet misleiden door zijn lichte oranje kleur, deze wijn heeft karakter. Behoorlijk geprononceerde neus met bloemen, kruiden en rijp zomerfruit, zoals zwarte bessen en kersen. Heeft ook iets aards, zoals de geur van natte aarde na een verfrissende zomerregen. Sappige aandronk, maar ook kruidigheid en frisse zuren. Belangrijk om de wijn gekoeld te houden tussen de 10 en 12 °C., dan smaakt de Cuvee Pierre rosé het lekkerst.
Wijn-Spijs suggestie: smaakte fantastisch bij een zwarte bonenburger van de grill, avocadosalade met gamba’s of rivierkreeftjes van de bbq of gegrilde mediterrane groenten.
Te koop: Vinoblesse
Prijs: € 12,50
Score: 8

Broodje zwarte bonenburger met coleslaw uit kookboek Vega BBQ
Broodje zwarte bonenburger met coleslaw

Fris, levendig en doordrinkbaar
BIO Oniric Rosat  

Herkomst: Spanje, Penedès in Catal
Druivenrassen: 90% Garnacha, 10% Trepat
Motivatie importeur: ‘Fris en krachtig tegelijk en daardoor multi-inzetbaar. Denk ook eens aan het maken van sandwiches bij de bbq (BLT of kip).’
Proefnotitie ILFW: Een heerlijke frisse rosé, sappig, in de stijl van rosés uit de Provence.  Combinatie van rood zomerfruit en citrus, plus een fraaie kruidigheid. Koel drinken, zo rond 10 °C.
Wijn-Spijs suggestie: Smaakt geweldig bij gegrilde calçots (een Catalaanse seizoensgroente die lijkt op prei of lente-uitjes) of gegrilde asperges met pistache noten, gamba’s en gegrilde groenten of een smeuïge broodje hamburger met extra lekkere saus. Blijft heerlijk doordrinkbaar.
Te koop: Coenecoop wine traders (De betere wijnhandel)
Prijs: € 8,95
Score: 7,9

 

OOK NOG GEPROEFD!

  • Nusswitz Opale rosé van Pallas wines. Meer een aperitief wijn dan voor bij de bbq. Valt wel goed te combineren met tapas en salades.
  • Estandon rosé gemaakt van cinsault, grenache en syrah door Estandon Vignerons van importeur DGS Wijnkopers. Hadden we misschien meer van verwacht, vooral wanneer je hun Estandon Zénith en Estandon Légende hebt geproefd.
  • La Tournée Rosé van importeur Le Vineur. Behoorlijk gesloten neus, meer een prettige drink rosé dan een bbq rosé.
  • Lorgeril Borie Blanche rosé gemaakt van grenache, cinsault en syrah van importeur De Monnik dranken. Het is jammer dat we deze rosé nu niet goed hebben kunnen beoordelen. Waarschijnlijk had deze fles een wijnfout. Zodra we een nieuwe fles hebben geproefd, zullen we deze tekst van extra commentaar voorzien.
    Fles 2: Opvallend anders van kleur. Deze rosé van Lorgeril is zeer bleek rose (ipv oranje-rose). Dat is niet zo gek, want deze nieuwe fles is van 2019 (ipv 2018). De rosé is in de neus redelijk gesloten. Als hij iets opwarmt in het glas komen er meer aroma’s naar voren van wat rood fruit. Smaak is slank, met zachte fruittonen en een minerale afdronk.

Meer weten?

Tip: Lees dit artikel met de beste tips voor een perfecte barbecue!

Pin deze wijn & spijs tips op Pinterest
Wil je deze wijn & spijs tips niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je tips makkelijk terugvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *