Domaine Laroche

Chablis: niet zomaar een wijn-tje

Chablis met oesters; een van die wijn-spijs combinaties waar je me wakker voor mag maken. Altijd! Dus toen me gevraagd werd of ik aan een online proeverij wilde deelnemen met bovenstaande ingrediënten, was er geen enkel bezwaar van mijn kant. De insteek van de proeverij: zes keer Chablis Laroche van verschillende terroirs en jaargangen van een van de meest vooraanstaande huizen aldaar; Domaine Laroche. En dit alles gecombineerd met de Fines de Claires van Smit Vis. Geen probleem!

Chablis = terroirwijn! Dit zal ik even uitleggen: Chablis hoort eigenlijk bij de Franse wijnregio Bourgogne, en net als daar wordt er (bijna) alleen maar witte wijn gemaakt van de chardonnay-druif. Toch maken ze in Chablis een totaal andere Chardonnay.

Chablis wijngaarden
Mooie wijngaarden rondom de stad Chablis

 

Wat maakt Chablis anders dan anders?

Chablis is dus ook een Chardonnay uit de Bourgogne, maar smaakt heel anders. Dit komt door het terroir.  Maar wat is nu eigenlijk terroir? Terroir is kort samengevat het samenspel van de druif, de bodem, het klimaat en de wijnmaker. En in dit geval is het vooral de bodem in de Chablis, die van een hele andere samenstelling is, dan die in de Bourgogne. Er zitten namelijk naast kalk en klei, fossiele overblijfselen van de schelpen van oesters en andere schaaldieren in de bodem. Eeuwen geleden was er op de plek waar nu de druiven groeien namelijk een binnenzee. En de miljarden overblijfselen van alles wat daar ooit in leefde, zit nu in de grond. Ze noemen deze bodem ook wel Kimmeridge. Dit en hoe de wijn gemaakt wordt geeft een unieke smaak aan de druiven en dus de wijn, de Chablis.

 

Dan heb je ook nog Chablis en Chablis

Domaine Laroche in Chablis
Domaine Laroche in Chablis

Bovenstaand geldt voor het hele gebied Chablis, gelegen rondom de stad Chablis in het noorden van Frankrijk. Om het nog wat ingewikkelder te maken; dit unieke wijngebied is daarna nog eens ingedeeld in vier Appellations. Appellation is het -afgebakende- gebied waar komt de druif precies vandaan komt.  De ene plek is namelijk de andere niet qua benodigde omstandigheden als beschikbare zon, net genoeg water, de bescherming tegen de wind en de perfecte hellingshoek.

Er zijn dus vier verschillende appellations, namelijk

  1. Petit Chablis, de druiven komen van de onderste, vlakkere delen van de heuvel.
  2. Chablis komt van de net iets hoger en beter gesitueerde wijngaarden.

Bij de “Premier Cru” (3) en “Grand Cru” (4) komen de druiven van de beste plekken, en die zijn vaak hoger gelegen op de heuvels.

Chablis Premier Cru en Grand Cru: anders gemaakt

De chardonnaydruiven van de percelen die voor Premier Cru en/of Grandcru worden gebruikt, krijgen ook een andere behandeling qua vinificatie. Petit Chablis en Chablis, gemaakt op stalen tanks, zijn strak droog met frisse zuren en hebben een fijne mineraliteit. Deze drink je jong. Maar bij de andere twee wordt een op maat gesneden houtrijping toegepast, en krijgt de wijn een zijdezachte en romige structuur. Deze wijnen hebben bewaarpotentieel.
Tijdens deze online proeverij proeven we Chablis van de verschillende plekken, het is een zogenaamde ‘terroirproeverij’. Heel bijzonder, want de verschillen zijn echt duidelijk proefbaar.

Chablis van Laroche Premier Cru en Grand Cru
Chablis van Laroche Premier Cru en Grand Cru

 

Terroirexpressie ten top

Alle deelnemers van de proeverij kregen de wijnen vooraf opgestuurd. De proeverij werd vanuit Frankrijk online begeleid door Gregory Viennois, wijnmaker bij Domaine Laroche. We proefden de Chablis van verschillende percelen:

Oesters secChablis Saint Martin 2018

De meest ‘eenvoudige’ Chablis van het huis Laroche. Een mooie minerale wijn met fijne zuren. Iets van peer en citrus. Dit alles past heerlijk bij de oesters, maar dan wel met een drupje citroen.

Chablis Premier Cru Les Vaudevey 2017

Deze Chablis is alweer een stuk krachtiger en meer ontwikkeld. De rijping was op vaten die al eerder voor een andere wijn gebruikt zijn. Daarom is deze wijn heerlijk romig, maar toch fris. Ik proef artisjok en grapefruit. Nu zijn de oesters puur natuur het lekkerst, dus zonder de citroen.

Chablis premier cru Les Vaillons Vieilles Vignes 2018

Gegratineerde oesters van PetriDe wijnranken waar het fruit van deze wijn vandaan komen zijn 70! jaar oud. Dat betekent dat de druifjes heel geconcentreerd zijn. En dat proef je. Het is een krachtige, intense en volle wijn. Rijpe peer en perzik, iets rokerigs met mooi gebalanceerd zuur. Heerlijk bij oriëntaals eten, of een gegratineerde oester (zie hier het recept!).

Chablis Grand Cru Les Clos 2017

Inmiddels zijn we aanbeland bij de wijnen van de Grand Crus, de top in de Chablis.

Hier is de plek het allerbest, en worden de druiven het mooist rijp. Dit zijn wijnen die je lang kunt bewaren, en daar alleen maar beter van worden. Ook weer van oude stokken, en met een rijping op Frans eikenhout. Het resultaat: een diva qua wijn. Krachtig en complex met een heerlijke romige weelderigheid en prachtig elegant zuur. Likkebaardend lekker bij risotto met krab, of spicy gerechten.

Chablis Premier Cru les Fourchaumes Vielles Vignes 2016

Éen van mijn persoonlijke favorieten vanwege de zachte romige elegantie met onderliggende smaken van sinaasappelzest, perzik en peer. En heerlijk mineraal met zeer prettige zuren. Combineer deze wijn met kip, lamsvlees of met een Nederlands (oud)kaasje.

Chablis Grand Cru Les Blanchots 2016

Lest best, en wat mij betreft echt de mooiste! Dé combinatie van lekker mineraal, romige boterigheid en iets van vanille. Rijk en mega-elegant, met gedroogde zuidvruchten. Maar ook limoen en appel. Een fantastische combinatie met diverse seafood.

 

Waar te koop?

Alle genoemde wijnen zijn te koop bij de Sligro. Ook zijn er een aantal horecagelegenheden waar je deze wijnen kunt bestellen. Dit zijn o.a: Hotel De L’Europe in Amsterdam, de New York Pub&Steakhouse in Amsterdam, Restaurant Den Burgh in Hoofddorp, Strandpaviljoen DOK 14 in Cadzand, en bij Grandcafé Marron in Hoogeveen.

Welke wijn bij oesters ?
Welke wijn bij oesters? Chablis natuurlijk!

Behalve Chablis; welke wijn past nog meer goed bij oesters? Lees hier het verhaal: welke wijn bij oesters!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *