Weekmenu #16

Foodpairing volgens Kirsten van Harten

Wat eten we de komende week? Vandaag is Kirsten van Harten uit mijn schrijversteam aan het woord. Zij stelt een heerlijk weekmenu samen met als uitgangspunt haar online WijnSpijs cursus. In die cursus ga je op ontdekkingsreis met 6 verschillende wijnen én wereldse keukens. Je proeft die wijnen uitgebreid en gaat begrijpen hoe foodpairing in elkaar zit. Daarom deze week alvast een tipje van de sluier. Vijf I Love Food & Wine gerechten die passen bij de wijn uit haar cursus.

Bestel de WijnSpijs cursus in de webshop

Portret Kirsten van Harten
Portret Kirsten van Harten

In de WijnSpijs cursus van Kirsten is overigens nog veel meer te halen dan alles over wijn en spijs combineren. Zo ga je namelijk ook uitgebreid leren proeven, ontdek je hoe je een smaakprofiel opstelt én leer je alles over het effect van koken. Waar moet je zoal rekening mee houden bij bereidingswijzen, sauzen of kruiden en wanneer kun je kiezen voor contrast of balans? In de online WijnSpijs cursus leer je het op jouw eigen tempo met video’s en praktische opdrachten. Meer informatie vind je HIER.

 

Maandag: Omelet met asperges en dragon

Heerlijke combinatie bij een verdejo uit Rueda is een ceviche van rauwe zeebaars met limoen. Wist je dat de wijn altijd wat zuurder moet zijn dan het gerecht? Daarom zit je met een verdejo helemaal goed bij zo’n voorgerecht. Maar wil je daarna nog een goed hoofdgerecht bij deze Spaanse witte wijn uit Rueda? Maak dan deze omelet met asperges en dragon. Na zo’n voorgerecht én deze omelet is je fles vast en zeker helemaal leeg!

Omelet met asperges en dragon
Omelet met asperges en dragon

 

Dinsdag: Aziatische zalmcurry

Een zalmcurry die snel klaar is en een mooie balans heeft van de intense kruiden van koriander, komijn en cayenne vraagt om een wijn die fris, kruidig én rond is. Grüner Veltliner is wat mij betreft de beste keuze.

Aziatische zalmcurry
Aziatische zalmcurry

Woensdag: Coq au vin Blanc

De titel van het recept noemt het eigenlijk al: hier hoort chardonnay bij. Het liefst een mooie klassieke uit de Bourgogne die heerlijk zal smaken bij de dragon en het romige karakter van dit Franse kipgerecht.

Coq au Vin blanc 2
Franse klassieker: Coq au vin blanc

Donderdag: Thaise groene curry met rundvlees

Een Thaise curry is natuurlijk vaak pittig en daar past een fruitige tegenhanger bij. Maar wist je dat je ook best voor een frisse rode wijn kan gaan? Zolang de tannines maar niet overheersen en het fruit lekker rijp is zoals bij een gamay uit de Beaujolais. Let op: recept voor 2 personen, maar wel in 25 minuten op tafel!

Thaise groene curry met rundvlees
Thaise groene curry met rundvlees

 

Vrijdag: Pappardelle met konijn en olijven

Voor het weekend kiezen we voor pappardelle met konijn. Geen alledaags gerecht maar ik ben gek op klassiek Italiaans en dit is een echt familierecept. De Vino Nobile de Montepulciano is fris genoeg voor de niet al te stevige saus en brengt je alvast even naar het zonovergoten Toscane toe.

Pappardelle met konijn uit het kookboek Made at Home van Locatelli
Pappardelle met konijn

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Weekmenu met mijn favoriete voorjaarsgroenten. Van witte asperges en bospeen tot lente-uitjes en radijs. Dat wordt genieten van de lente. Snel, kleurig en makkelijk om te maken. Alles lokaal van eigen bodem. Met bijpassend wijnadvies. #lente #asperges #voorjaarsgroenten #weekmenuMeer ideeën nodig voor de komende week? Hier vind je nog 5 heerlijke gerechten met voorjaarsgroenten in de hoofdrol!

 

 

Wil je meer leren over WijnSpijs? Bij I Love Food en Wine kun je je aanmelden voor de WijnSpijs cursus van Hart voor Wijn. Bekijk hier meer informatie.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.