Denk ik aan zonovergoten Griekenland, dan denk ik aan Griekse salade. Die noemen ze daar Choriátiki, oftewel boerensalade. Lekker fris, knapperig met afwisselende smaken van zachtzure tomaten, knisperende paprika, zwarte olijven en lichtzoute feta. Heerlijk voor bij de barbecue, of gewoon bij een balletje gehakt.
Salades vallen of staan met de kwaliteit van de ingrediënten. Gebruik het liefst zongerijpte smaakvolle tomaten (augustus is dé tijd!). Bij voorkeur kleine stevige komkommers, knapperige paprika’s en knisperende rode ui. Gebruik alleen extra vierge olijfolie en vers geperst citroensap voor de dressing.
En niet te vergeten de zwarte olijven. Zo lekker als in Griekenland zelf koop je ze vrijwel niet in Nederland. Maar de grote Griekse Kalamata-olijven zonder pit die zijn het beste. De meeste andere zwarte olijven zijn over het algemeen vrij smakeloos.
Als je je salades op een mooie manier wilt serveren, bekijk eens mijn favoriete saladeschaal van Emma Bridgewater. Deze saladeschaal is echt een blikvanger in mijn keuken. Niet alleen leuk met zijn vrolijke teksten, maar ook praktisch in gebruik en makkelijk te reinigen.
Welke wijn bij Griekse salade?
Bij deze frisse zonovergoten salade drink je frisse witte wijn. Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland sluit perfect aan door de frisse zuren die passen bij tomaten, maar de kruidigheid van de wijn zorgt voor een harmonieus geheel. Rosé kan natuurlijk ook. Kies je voor rood, zorg dan voor een gekoelde rode wijn zoals Pinot Noir of Beaujolais.
Griekse salade met feta
Ingredienten
- 1 rode ui
- 1 schaaltje tastytom-trostomaten of kerstomaatjes
- 1 biologische komkommer niet schillen
- ½ groene paprika
- ½ rode paprika
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- 150 gram Griekse feta
- 15 Kalamata-olijven
- eetbare bloemetjes
Dressing
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- 2 eetlepels citroensap
- zout versgemalen peper
Bereiding
- Snijd de rode ui in halve ringen van ½ cm. Snijd de tomaten in partjes. Snijd de komkommer in blokjes. Snijd de paprika in reepjes. Doe alles in een slaschaal. Schep de peterselie erdoor.
- Maak de dressing. Doe in kommetje: olijfolie, citroensap, zout en peper. Roer door elkaar tot een dressing. Snijd de feta in blokjes.
- Schenk de dressing over de groenten in slaschaal en schep door elkaar. Verdeel de feta en olijven erover. Garneer met eetbare bloemetjes (komkommerkruid).
- Lekker bij de kipspiesjes met gyros en tzatziki.
Meer uit de Griekse keuken
Nog meer zin gekregen in Grieks eten? Met dit weekmenu met authentieke Griekse gerechten kun je een hele week voort zonder dat het saai wordt.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen