Meatless Monday

Echte Griekse salade voor de zomer (choriátiki)

Denk ik aan zonovergoten Griekenland, dan denk ik aan Griekse salade. Die noemen ze daar Choriátiki, oftewel boerensalade. Lekker fris, knapperig met afwisselende smaken van zachtzure tomaten, knisperende paprika, zwarte olijven en lichtzoute feta. Heerlijk voor bij de barbecue, of gewoon bij een balletje gehakt.

Salades vallen of staan met de kwaliteit van de ingrediënten. Gebruik het liefst zongerijpte smaakvolle tomaten (augustus is dé tijd!). Bij voorkeur kleine stevige komkommers, knapperige paprika’s en knisperende rode ui. Gebruik alleen extra vierge olijfolie en vers geperst citroensap voor de dressing. En niet te vergeten de zwarte olijven. Zo lekker als in Griekenland zelf koop je ze vrijwel niet in Nederland. Maar de grote Griekse Kalamata-olijven zonder pit die zijn het beste. De meeste andere zwarte olijven zijn over het algemeen vrij smakeloos.

 

Welke wijn bij Griekse salade?

Bij deze frisse zonovergoten salade drink je frisse witte wijn. Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland sluit perfect aan door de frisse zuren die passen bij tomaten, maar de kruidigheid van de wijn zorgt voor een harmonieus geheel. Rosé kan natuurlijk ook. Kies je voor rood, zorg dan voor een gekoelde rode wijn zoals Pinot Noir of Beaujolais.

Griekse salade met feta

Griekse salade met feta

Bereiding: 15 minuten
Zomerse salade met tomaten, paprika, ui, feta en zwarte olijven. Heel simpel om te maken. Gebruik de beste kwaliteit ingrediënten.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 rode ui
  • 1 schaaltje tastytom-trostomaten of kerstomaatjes
  • 1 biologische komkommer niet schillen
  • ½ groene paprika
  • ½ rode paprika
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 150 gram Griekse feta
  • 15 Kalamata-olijven
  • eetbare bloemetjes

Dressing

  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • zout versgemalen peper

Bereiding
 

  • Snijd de rode ui in halve ringen van ½ cm. Snijd de tomaten in partjes. Snijd de komkommer in blokjes. Snijd de paprika in reepjes. Doe alles in een slaschaal. Schep de peterselie erdoor.
  • Maak de dressing. Doe in kommetje: olijfolie, citroensap, zout en peper. Roer door elkaar tot een dressing. Snijd de feta in blokjes.
  • Schenk de dressing over de groenten in slaschaal en schep door elkaar. Verdeel de feta en olijven erover. Garneer met eetbare bloemetjes (komkommerkruid).
  • Lekker bij de kipspiesjes met gyros en tzatziki.
Griekse kipspies met gyros en tzatziki
Griekse salade smaakt voortreffelijk bij de Griekse kipspiesjes en tzatziki

Meer uit de Griekse keuken

Nog meer zin gekregen in Grieks eten? Met dit weekmenu met authentieke Griekse gerechten kun je een hele week voort zonder dat het saai wordt.

Weekmenu 38 2021 Griekse gerechten
Het lekkerste uit de Griekse keuken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept