Voor het weekend

Salade Niçoise & Provence rosé

Wat een hittegolf deze week! Dat vraagt om fris en licht verteerbaar eten. Een van mijn favorieten is de klassieke salade niçoise. Over de ingrediënten wordt al jarenlang gediscussieerd; de basis bestaat uit tomaten, sperziebonen, ansjovis, zwarte olijven, gekookte eieren en een dressing met knoflook. Maar of er ook gekookte aardappelen, artisjokken en kruiden in thuis horen, is niet helemaal duidelijk. Dat varieert van kok tot kok. Dit is in ieder geval mijn versie. En ik eet hem zelden lekkerder…

Welke wijn bij salade Niçoise?

Schenk er een rosé uit de Provence bij, zoals die van Chateau Miraval of MIP rosé. Verfijnd, maar met voldoende frisheid en body, om alle ingrediënten in deze salade te kunnen begeleiden.

Muziek: de cd van Kris Berry & Perquisite kreeg ik onlangs cadeau. Het nummer ‘ Warm’  is zeer toepasselijk om erbij aan te zetten.

 

Salade Niçoise

Salade Niçoise uit de Provence

Voorbereiding: 25 minuten
Bereiding: 30 minuten
Totaal: 55 minuten
Salade Niçoise is een klassieker uit de Provence. Er zijn verschillende recepten, maar deze is is zoals het hoort. Met tonijn en haricots verts. Gemarineerde artisjokken maken hem bijzonder.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 450 gram nieuwe aardappelen of Pommes Culinair AH
  • 200 gram haricots verts
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels witte wijnazijn
  • 2 theelepels honing
  • 1 rode ui in dunne halve ringen
  • 1/2 teentje knoflook uitgeperst
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 4 takjes marjolein blaadjes
  • 4 eieren
  • 2 - 3 blikjes Albacore tonijn in olijfolie à 150 gram, uitgelekt
  • 1 kropsla schoongemaakt
  • 4 tomaten in partjes
  • 1 potje gemarineerde artisjokharten 190 gram, uitgelekt
  • 20 zwarte olijven

Bereiding
 

  • Breng ruim water met zout aan de kook. Kook de aardappelen en haricots verts in ca. 10 minuten beetgaar.
  • Maak intussen de dressing van: olie, azijn, honing, rode ui, knoflook, kappertjes en marjolein.
  • Giet de aardappelen en haricots verts af en snijd de warme aardappels in plakjes. Schep de warme aardappels en haricots verts door de dressing en laat ca. 30 minuten marineren. Schep af en toe voorzichtig om.
  • Kook de eieren in ca. 10 minuten hard. Afspoelen onder koud stromend water en pellen. In partjes snijden. Laat tonijn uitlekken in zeef.
  • Doe de kropsla in een ruime slaschaal. Verdeel erover: aardappelmengsel, tomaten, artisjokken, olijven en eieren. Schep in het midden de tonijnstukken. Serveer met (bruin) stokbrood.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book