Easy Tuesday

Japanse maaltijdsalade uit Easy Sla

Ken je de hippe saladebar SLA? Tot het moment dat ik dit kookboekje ‘Easy Sla’ onder ogen kreeg, had ik nog nooit van ze gehoord. Waarschijnlijk omdat deze biologische saladebars met name gevestigd zijn in de grote steden, zoals Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Den Haag. En daar woon ik dus niet. Inmiddels ben ik helemaal fan en verrast door het succesvolle concept.

SLA is een familiebedrijf, opgezet door 3 jonge mensen (Jop, Nina en Ida), met als missie om gezond en duurzaam eten voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar te maken. In 2013 openden ze hun eerste saladbar aan de Ceintuurbaan in Amsterdam. Meteen een enorm succes. Ze zijn dol op groenten en hebben een voorkeur voor biologisch en vegetarische gerechten. Bij saladbar SLA  kun je je eigen salade samenstellen, maar je kunt hier ook kiezen voor Vegan Veggie Bowls, soep en smoothies. Chef Ida de Haart ontwikkelt en bedenkt de recepten voor SLA. In eerste instantie voor de winkel, maar nu kun je ook thuis zelf aan de gang, want inmiddels zijn er twee kookboeken verschenen. ‘Sla Easy, verrassende salades voor elke dag’ is hun tweede titel. In dit nieuwe Easy-kookboek vind je 50 salades die zijn ingedeeld op bereidingstijd: 15, 30 en 45 minuten.

Vandaag een snelle salade uit dit kookboek: Paksoi met Hollandse garnalen, avocado, zachtgekookt ei & miso. De dressing wordt gemaakt met ‘witte miso’, een ingrediënt uit de Japanse keuken.  Je kunt het kopen bij de Aziatische supermarkt, toko of via internet. Wil je iets meer weten over dit product, lees dan even het verhaal van Janneke Vreugdenhil, culinair columniste van het NRC. Ik heb de miso vervangen door mirin (witte rijstazijn), want dat had ik in huis. Plus gewoon te koop in de supermarkt, dus dat is handiger. Mocht je toch witte miso in huis hebben gehaald, dan kun je met het restant ook leuke andere dingen doen. Kijk dan even op Culy.nl, daar staan een aantal leuke culinaire suggesties.

Welke wijn bij Japanse salade met garnalen?

In dit recept heb ik de paksoi vervangen door kropsla en de witte miso door mirin. De salade smaakt fris door de komkommer en sla. De avocado geeft een romig en nootachtig accentje, net als de dressing. Kies een frisse witte wijn met een rond karakter zoals een lichte chardonnay zonder hout, Chenin Blanc, of een pinot grigio. Of een niet zware rosé, zoals die van Oronta uit Calatayud. Binnenkort te koop bij Vivino.

2 personen15 minuten

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 1 krop paksoi (of kropsla)
  • 1 komkommer
  • 1 rijpe avocado
  • 2 eetlepels mirin (rijstazijn)
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 125 ml zure room
  • 1 el Japanse sojasaus
  • snuf peper
  • 1-2 el water (optioneel)
  • 100 g Hollandse garnalen
  • 2 lente-uitjes, in dunne plakjes

Stap 1

Kook de eieren 6 minuten in een pannetje kokend water met een scheutje azijn. Laat ze na het koken goed afkoelen in koud water, pel ze en halveer ze.

Stap 2

Was de paksoi en snijd hem in dunne repen. Snijd de komkommer in de lengte in vieren, verwijder de zaadlijst en snijd hem in diagonale plakjes. Halveer en ontpit de avocado en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes of plakjes.

Stap 3

Meng de mirin, mayonaise, zure room, Japanse sojasaus en peper in een kommetje. Als je de crème iets dunner wilt maken, voeg je het water toe.

Stap 4

Meng de sla, komkommer, avocado en Hollandse garnalen in een grote kom en verdeel de salade over twee borden. Maak de salades af met de gekookte eieren en lente-ui en serveer ze met een flinke lepel misocrème.

 

Kookboek Easy Sla

Cover Sla Easy Handzaam kookboekje met verrassende maaltijdsalades, gebaseerd op de recepten uit de Saladbar Sla. De recepten zijn ingedeeld op bereidingstijd: 15, 30 en 45 minuten.

 

 

 

Bestellen? Dat kan hier:

TitelSla Easy
Auteur: Ida de Haart
Uitgever: Kosmos Uitgevers
ISBN: 978 90 215 6483 8
Prijs
: € 15,-

Ga je dit recept maken? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Meer recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *