Winnaar La Guita

Getest: Haring & Manzanilla

De ‘Hollandse Nieuwe’ ligt alweer meer dan 2 weken in de winkel. En hij is dit jaar verrukkelijk; mooi vol en romig. Een echt feest, zeker als je van haring houdt. Het vetgehalte is dit jaar dan ook zeer hoog (22%) en dat zorgt voor een goede smeuïgheid. Maar wat drink je bij een nieuwe haring? Dé klassieke combinatie is een sherry Fino of Manzanilla. Vooral de Manzanilla doet het goed. Dat bleek tijdens de Nieuwe Haring/Sherry Test van dit jaar, gehouden door het proefpanel van The Wine & Food Association.

Wat is Manzanilla eigenlijk? Het is een strakdroge sherry met een vleugje ziltigheid. Normaal gesproken komt sherry uit de stad Jerez de la Frontera, maar Manzanilla wordt alleen geproduceerd in het Zuid-Spaanse havenstadje Sanlucár de Barrameda. De nabijheid van de zee veroorzaakt dit kleine toontje van ziltheid in deze sherry. Al met al dé perfecte match met haring.

Winnaar: Manzanilla La Guita

Maar er zijn vele merken en soorten sherry Fino en Manzanilla. Elk jaar doet het tijdschrift Proefschrift de Nieuwe Haring/Sherry Test. Dit jaar (2016) bestond het proefpanel uit 8 mensen:

  1. Harrie Baas – Proefschrift/The Winesite
  2. Lendl Mijnhijmer- Restaurant Waterproef, Scheveningen
  3. Allard Botenga – Proefschrift / The Winesite
  4. Louis Janssen – Proefschrift / The Winesite
  5. Koen van de Plas – Manoir Restaurant Inter Scaldes, Kruiningen
  6. Eulalia Ortiz Auilar – Ambassade van Spanje
  7. Kyra van Lissum – Proefschrift / The Winesite
  8. Jan van Lissum – Proefschrift/The Winesite

Het proefpanel proefde de ‘Hollandse Nieuwe ‘ in combinatie met 5 Fino sherry’s en 5 Manzanilla’s. Als winnaar uit de bus kwam de Manzanilla van La Guita. Wil je weten welke andere sherry’s er ook geproefd werden, dan kun je dit op de site van de Wine & Food Association meer lezen.

Op Facebook omschreef Harrie Baas de perfecte combinatie als volgt: ‘La Guita was rijk, vol in aanzet met een mooie stevige balans en complexiteit. Hij deed het uitstekend bij de haring. Deze wordt schoon, slank en geeft veel lengte.’

La Guita ‘En Rama’: 93 Parkerpunten

Sherryhuis La Guita is gespecialiseerd in één stijl sherry; namelijk de Manzanilla.  Deze Manzanilla staat bekend om zijn mooie mineraliteit en delicate karakter. Hij smaakt droog, heeft  frisse zuren met een tikje amandelen in de afdronk. Sherryhuis La Guita doet het sowieso heel goed dit voorjaar. Want half mei werd de La Guita En Rama 2015 door Robert Parker bekroond met maar liefst 93 punten. ‘En Rama’ (= rauw in het Spaans) betekent dat de sherry  direct vanuit het vat op de fles wordt gebotteld. Hij wordt dus eerder gebotteld dan de gewone Manzanilla en smaakt daarom extra fris en crispy. De botteldatum staat op de fles vermeld!

Importeur: Oud Reuchlin & Boelen
Prijs: € 10,95

 

Meer informatie over sherry vind je op de website http://www.sherry.wine/nl