Meatless Monday

Turkse linzensoep van Karin Luiten

Turkse linzensoep is een echte klassieker uit de Turkse keuken. En iedere Turkse moeder heeft zijn eigen versie. Alleen, hoewel ik diverse varianten had getest, de ultieme versie had ik nog niet ontdekt. Tot dit moment! En tegen de verwachting in, komt dit recept niet uit een Turks kookboek, maar het is de rode linzensoep van de Nederlandse Karin Luiten. Je weet wel…, die dame die kookt ‘zónder pakjes & zakjes’.

Karins recept staat in haar nieuwste kookboek (het 20e) met de titel ‘Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes’. Ze is vooral bekend van haar onvermoeibare strijd tegen het koken met pakjes en zakjes (lees o.a. Knorr). Dat doet ze met verve, en uiteraard ook in dit boek.

Portret Karin Luiten In het intro van dit recept schrijft Karin het volgende:

Rode linzensoep, alias mercimek çorbası, is een heerlijke, eenvoudige Turkse soep op basis van rode linzen. En ja, er bestaat ook een pakjesversie van, alleen niet in Nederland. Maar die heb je gelukkig ook helemaal niet nodig.’

 

Wat is biber salçası?

In haar recept gebruikt ze twee Turkse ingrediënten, namelijk biber salçasi en pul biber. Biber salçası is geweldige Turkse paprikapuree, verkrijgbaar in potten en in de koelkast eeuwig houdbaar. Een fijne smaakmaker die allerlei gerechten kan oppeppen. Er is een pittige versie (acı), maar de mild-zoete (tatlı) is een stuk breder inzetbaar. Niet te verwarren met ajvar, ook zo’n bekende Turkse puree in een potje, maar die is met paprika en aubergine. Geen biber salçası gevonden? Vervang het dan door een eetlepel (gerookt) paprikapoeder.
Pul biber zijn gedroogde rode pepervlokken. Lekker om de boel wat op te peppen. Te vervangen door chilivlokken (uit zo’n molentje).

 

Welke wijn bij Turkse linzensoep?

In de regel schenk je bij soep geen wijn. Toch zin in wijn? Schenk dan een stevige rosé bij deze heerlijke puur smakende soep, boordevol groente en linzen. Je proeft duidelijk paprika en het frisse van de citroen. Pul biber maakt hem iets pittig. Rosé heeft dan body, maar ook een verfrissend effect.

Turkse linzensoep van Karin Luiten

Bereiding: 40 minuten
Totaal: 40 minuten
Heerlijke rode linzensoep, boordevol groenten, linzen en paprika. Geschikt als voorgerecht voor 4 personen. Of als hoofdgerecht voor z’n tweeën, maar vul dan aan met een stuk hartige taart of Turkse pizza.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 2 uien
  • olijfolie
  • 200 gram wortel
  • 1 grote aardappel geschild (100 gram)
  • 150 gram tomaten
  • 1 liter groentebouillon
  • 150 gram gedroogde rode linzen
  • 2 volle eetlepels biber salçası paprikapuree
  • 1 volle eetlepel tomatenpuree
  • ½ citroen
  • wat peterselie fijngehakt
  • zout & peper uit de molen
  • pul biber rode pepervlokken

Extra nodig

  • staafmixer

Bereiding
 

  • Snipper de uien en fruit ze in wat olie in een hapjespan. Snijd intussen de wortel in stukjes, die mag al bij de ui. Snijd ook de aardappel in kleine dobbelsteentjes en tomaten in stukjes. Voeg eerst de tomatenpuree toe aan de pan en bak even mee. Nu mogen bouillon, linzen, aardappel, tomaten en paprikapuree erbij. Breng aan de kook, laat zachtjes onder een deksel 20 minuten sudderen tot de groenten zacht zijn en de linzen uit elkaar beginnen te vallen.
  • Pureer de soep half met de staafmixer of in de blender zodat de soep hier en daar nog wat bite heeft. Te dik? Extra bouillon of water erdoor. Breng op smaak met een kneep citroensap, zout en peper.
  • Bestrooi met gehakte peterselie en pul biber. Een sliertje olijfolie erover is ook altijd een goed idee. Lekker met wat Turks brood erbij.

Het kookboek Wereldgerechten zónder pakjes of zakjes

Fris en vrolijk kookboek met 115 foolproof klassiekers uit 34 landen. Recepten met vlees, vis én vega-varianten. Van Amerikaanse Jambalaya tot Spaanse paella, en van Zweedse balletjes tot Mexicaanse taco’s.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Wereldgerechten Karin LuitenTitel : Wereldgerechten zónder pakjes of zakjes
Auteur : Karin Luiten
Uitgever : Uitgeverij Rood
ISBN : 978 90 833 340 04
Prijs : € 26,99

 

 

 

 

 

Benieuwd geworden naar mijn e-book met wereldgerechten?
In 2021 maakte ik ook een boek met wereldgerechten: Wereldse Smaken, Wereldse Wijnen.   Alleen is dit een e-book met 18 wereldgerechten, 19 icoonwijnen en 23 culinaire hotspots. Download voor slechts € 9,95.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book