Meatless Monday

Vrijheidssoep 2023 van London Loy

Op 5 mei vieren we de vrijheid. Elk jaar kiest het Vrijheidscomité 4 & 5 mei een bekende chef/kookboekenschrijfster om een recept voor vrijheidssoep te bedenken. Na Yvette van Boven (2021) en Nadia Zehourali (2022) is voor dit jaar tv-kok London Loy aan de beurt. Deze goedlachse chef, bekend van het televisieprogramma Koffietijd, zijn kookboeken en zijn deelname aan Expeditie Robinson is daarmee de smaakmaker van de Vrijheidsmaaltijden. De bevrijdingssoep wordt in aanloop naar Bevrijdingsdag in blik verspreid. Maar je kunt hem natuurlijk ook zelf maken. Heel makkelijk. Haal nu alvast de ingrediënten in huis, dan staat jouw vrijheidsmaal op vrijdag 5 mei gegarandeerd op tafel.

Deze heerlijke gekruide Vrijheidssoep brengt het gesprek over vrijheid op gang tijdens de Vrijheidsmaaltijden op 5 mei. ‘Het recept mogen bedenken is een eervolle taak’, vertelt London. ‘Als ik mensen kan helpen over vrijheid na te denken, ben ik al heel blij. Of dat nou met soep, een ander gerecht, of alleen een gesprek is.’

Portret London Loy in het kader van bevrijdingssoep 2023
Tv-kok London Loy gebruikt verse mais voor zijn soep

Maispap als inspiratiebron

Een befaamd Surinaams gerecht, maïspap, vormde de inspiratie voor Londons Vrijheidssoep. “Om toch mijn roots er een beetje in te houden. En maïssoep is gewoon lekker: zoet, romig en je kunt het ook nog pittig maken.” 

Meer weten over de vrijheidsmaaltijd? Kijk dan op website vrijheidsmaaltijd.nl
Bevrijdingssoep in blik
Bevrijdingssoep in blik
Bevrijdingssoep 2023 van tv-kok London Loy

Vrijheidssoep 2023 van London Loy

Bereiding: 45 minuten
Totaal: 45 minuten
Heerlijke Surinaamse maaltijdsoep op basis van mais en zoete aardappelen.
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

  • 3 eetlepels milde olijfolie om te bakken
  • 3 sjalotjes grof gesneden
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 2 grote zoete aardappels geschild (400 gram in blokjes)
  • 3 blikken mais uitgelekt, totaal uitlekgewicht 855 gram
  • 1,5 theelepel paprikapoeder
  • 1,5 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 400 ml kokosmelk
  • 2,5 afgestreken eetlepels zout
  • sap van 1 limoen biologisch

Garnituur

  • 1 bakje 15 gram fijngehakte platte peterselie
  • 6 eetlepels gefrituurde uitjes kant-en-klaar
  • Eventueel 100 gram feta in blokjes

Extra smaak

  • 4 à 6 eetlepels gedroogde geraspte kokos
  • krokante chili in olie merk Lao Gan Ma of je favoriete merk

Extra nodig

  • Grote kookpan/soeppan, staafmixer of keukenmachine, zeef

Bereiding
 

  • Verhit de olijfolie in de grote soeppan. Fruit de sjalotjes 5 minuten en voeg desgewenst het fijngehakte teentje knoflook toe, fruit 1 minuut mee. Doe de zoete aardappelen, mais, paprikapoeder, komijnpoeder, korianderpoeder en kurkumapoeder erbij. Bak dit mengsel in ongeveer 8 minuten. Af en toe even omroeren.
  • Voeg 1 ½ liter water en de kokosmelk toe. Het zout mag er ook bij. Roer alles even door en breng aan de kook. Laat de soep 15 à 20 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe. Check na 10 minuten of de mais en zoete aardappelen beetgaar zijn. Is dat het geval, haal er dan zes flinke eetlepels uit en zet apart. Dit wordt straks als garnituur gebruikt.
  • Roer op ‘t laatst het limoensap door de soep. Haal de pan van het vuur. Maal de soep fijn met een staafmixer. ( Het gaat makkelijker als je soep eerst zeeft, en dan de vulling pureert in de keukenmachine of foodprocessor).
  • Wil je een grove structuur in je soep, dan hoef je de soep niet te zeven; wil je de soep fluweelzacht (wat echt lekker is), zeef dan de soep. Druk met de bolle kant van een soeplepel de soep door de zeef. Vind je de soep wat te dun, voeg dan een klein beetje maizena toe. Maar liever niet.
  • Serveer de soep in je favoriete kom en garneer met de apart gezette mais en zoete aardappel, peterselie en gefrituurde uitjes. Voeg naar keuze geraspte kokos of krokante chili in olie toe.
  • Lekker met stokbrood of geroosterd platbrood. Wij voegden nog wat blokjes feta toe voor extra vulling en eiwitten.

Extra tips van London Loy

Voor extra pit:

Kook een hele madame jeanettepeper (niet in stukjes!) mee met de soep en verwijder die voor het opdienen. Snijd 4 uien in dunne halve ringen en stoof die zachtjes ruim 30 minuten. Af en toe omscheppen. Deze zoete gekarameliseerde uien zijn als garnering echt een smaakfeest.

Wel vlees in de soep?

Gebruik kippenbouillon in plaats van water en laat een kipfilet in de soep garen. Haal de kipfilet uit de pan, trek het vlees in ‘draadjes’ en voeg dit later als garnering toe aan de soep. Of eet de soep met wat rijst en gebakken zoutvlees.

Noedels voor extra vulling

Noedels doen het ook goed in de soep: maak de soep iets dikker. Of voeg nog wat extra groente toe zoals wortel, doperwten, zoete aardappelblokjes (tip I Love Food & Wine). Zo zie je: met een beetje zin en wat creativiteit kun je met deze soep alle kanten op.

Bevrijdingssoep 2023 London Loy

Bevrijdingssoep 2023 London Loy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept