Voor het weekend

Echte Chinese tomatensoep; het traditionele recept

Mijn schoonmoeder is dol op Chinese tomatensoep. Je weet wel die wat zoetere versie gevuld met stukjes kip en wat taugé. Hij staat bij elk Chinees-Indisch restaurant op de menukaart. Maar hoe maak je die tomatensoep zoals bij de Chinees? Dit recept komt uit het Chin. Ind. Rest. Kookboek. Boordevol klassiekers uit de Chinese keuken, van babi pangang tot de perfecte foe yong hai of koe loe kai. Je kunt ervan uitgaan dat zij weten hoe je dit moet maken! En ja…, het resultaat is er naar.

Nu de eerste generatie Chinese migranten met pensioen is en ook de klassieke ‘Chinees’ uit het straatbeeld verdwijnt, wordt het tijd om de recepten van die restaurants een ereplaats te bezorgen. In het boek Chin. Ind. Rest. Kookboek vertellen de vier auteurs van dit boek (Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li, Yan Ting Yuen) hoe het was om op te groeien achter het doorgeefluik. Op die manier wordt aan de hand van alle bekende recepten de geschiedenis van het Chinees-Indische restaurant uit de doeken gedaan.

Schrijverteam Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li, Yan Ting Yuen van kookboek Chin. Ind. Kookboek
Schrijverteam Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li, Yan Ting Yuen

 

Foe yong hai-saus als basis

Wil je gevulde Chinese tomatensoep zelf maken, dan is de basis een foe-yong-hai-saus die vervolgens wordt aangelengd met kippenbouillon. Dat wist ik eerlijk gezegd niet. Voor de bite worden er gebakken uitjes en gefrituurde mihoen  toegevoegd. Uiteraard kun je deze soep ook helemaal vegetarisch maken door de kip weg te laten en groentebouillon te gebruiken.

Foe yong hai uit het kookboek Chin. Ind. kookboek
Authentieke Foe yong hai van dé Chinees

Wat is foe yong hai?

Foe yong hai, ook wel geschreven als “fu yung hai” of “foo yung hai,” is een populair Chinees gerecht dat bestaat uit een omelet gevuld met verschillende ingrediënten, meestal groenten en vlees of zeevruchten, geserveerd met een zoetzure tomatensaus.

groenten voor je tomatensoep snijden? Ontdek mijn favoriete messen:

Het Diamant Sabatier Riyouri messenblok is een van mijn favoriete keuken-musthaves en hiermee snijd je je groenten in een handomdraai in kleinere stukken. Elk van de vijf messen, van het koksmes tot het tomatenmes, is perfect voor zijn taak.


En het ziet er met zijn zwart houten, Japanse design ook nog eens geweldig uit in mijn keuken.

Chinese tomatensoep uit het Chin. Ind. Kookboek

Chinese tomatensoep; het originele recept

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 10 minuten
Totaal: 40 minuten
Eerst maak je een licht zoete foe-yong-haisaus, daarna voeg je pas bouillon toe.
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

Foe-yong-haisaus

  • 1 eetlepel rijstolie
  • 25 gram ui in reepjes van 2 cm
  • 1/3 stengel bleekselderij in grove stukken
  • 1 tomaat in partjes
  • 25 gram wortel in stukjes
  • ¼ citroen in plakken
  • 50 ml natuurazijn
  • 75 gram tomatenpuree
  • ½ theelepel zout
  • 50 gram suiker
  • 25 gram tomatenketchup
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem

Soep

  • 50 gram glasnoedel­vermicelli
  • 250 ml kippenbouillon
  • 150 gram kippendijfilet in blokjes
  • 2 theelepels zout

Garnering

  • 4 tomaten in blokjes
  • 40 gram gebakken uitjes
  • 5 lente-uitjes in ringen van ½ cm

Extra nodig

  • frituurpan met olie om te frituren

Bereiding
 

  • Begin met de foe-yong-haisaus. Verhit 1 eetlepel olie op middelhoog vuur in een pan en bak de ui in circa 6 minuten zacht en een beetje bruin. Voeg toe: gesneden bleekselderij, tomaat, wortel, citroen en 1 liter water. (Hiervoor gebruik ik de messen uit het Diamant Sabatier Riyouri messenblok.)
  • Breng aan de kook. Doe een deksel op de pan en laat de bouillon circa 15 minuten zachtjes trekken. Zeef boven een kom en doe terug in de pan samen met de azijn, tomatenpuree, het zout, de suiker en ketchup. Roer tot alles goed is gemengd en breng aan de kook.
  • Smelt intussen de boter in een tweede pan. Voeg de bloem toe en blijf roeren tot de bloem iets verkleurt en droog wordt. Voeg de tomatenbouillon in gedeelten toe, en blijf roeren tot een gebonden saus ontstaat.
  • Verhit de olie in een wok of (frituur)pan tot 175 °C en frituur de vermicelli een paar seconden tot het rijst. Haal na 1 minuut uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Voeg toe kippenbouillon en kipfilet toe aan de foe-yong-haisaus. Breng aan de kook en laat ca. 5 minuten zachtjes koken tot de kip gaar is. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over 6 soepkommen. Garneer met tomaat, gefrituurde vermicelli, gebakken uitjes en lente-uitjes.

Notities

(Tip! Voeg de ingrediënten eenvoudig toe aan je AH-winkelmand door op het AH-icoontje te klikken.)
Snel alternatief: Chinese tomatensoep met gember

Op zich is dit originele recept voor Chinese tomatensoep enigzins bewerkelijk. Wil je lekker snel klaar zijn, maak dan mijn eigen recept van tomatensoep met gemberroom. Net even ander, maar wel verrukkelijk!

Tomatensoep met gemberroom
Tomatensoep met gemberroom

Het kookboek Chin. Ind. Rest.

Leuk kookboek met alle klassieke recepten van het Chinees-Indische restaurant. Maar ook verhalen van achter het doorgeefluik: wat eet het keukenpersoneel zelf, wat maken ze thuis. De recepten zijn afkomstig van verschillende restaurants in Nederland.

Smaakt dit Chinese tomatensoep recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Chin. Ind. Rest. kookboek
Auteurs : Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li, Yan Ting Yuen
Uitgever : Uitgeverij Nijgh Cuisine
ISBN : 978 90 3881 2274
Prijs : € 38,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer