In een ver verleden was ik ooit op een Surinaams familiefeest. Wat kwam daar op tafel? Je raadt het al: SAOTO soep. Wow, wat was dat lekker zeg. Nu de zomer een klein beetje achter ons ligt, wordt het weer tijd om hartverwarmende soep op tafel te zetten. Dus dit weekend eten we Surinaamse Saoto; verrukkelijk comfortfood uit een zonnig land.
Eigenlijk is saoto soep ontstaan uit de Indonesische soep Soto Ayam. Javaanse migranten die naar Suriname kwamen, misten het gerecht en maakten dezelfde soep met andere ingrediënten.
Dit originele recept is afkomstig van de Surinaamse Noni Kooiman. Zij schreef een kookboek met 120 recepten die de culinaire rijkdom van Suriname weerspiegelen. In het intro van dit saoto soeprecept schrijft zij het volgende:
‘Saoto is misschien wel de bekendste Surinaamse soep. Er zitten andere specerijen in dan in de Indonesische soto ayam, want in Suriname waren er indertijd niet veel Indonesische ingrediënten te krijgen. Zeker niet toen de eerste mensen vanuit Indonesië naar Suriname kwamen.
De soep is het lekkerst als je zelf de kippenbouillon maakt! Maar als je minder tijd hebt, kun je daarvoor in de plaats goede kwaliteit kippenbouillon uit de super of van de poelier gebruiken. Gebruik dan wel wat extra takjes selderij en pimentkorrels om de bouillon wat Surinaamser te maken.’
Welke wijn bij Saoto?
Ik denk dat er in Suriname geen wijn bij deze soep wordt geschonken. Wellicht is bier eerder iets voor de handliggends. Toch zin in wijn, kies dan iets verfrissends wit, als een Sauvignon Blanc of Verdejo.
Ben je op zoek naar de juiste wijn bij een gerecht dat je wilt gaan eten of koken? Op de website van Vinify is sinds kort de eerste digitale sommelier van Nederland te vinden. Ze heet Vina. Deze, op kunstmatige intelligentie gebaseerde, tool helpt je bij het vinden van de juiste fles wijn die past bij jouw gerecht. Werkt heel simpel. Je vult de belangrijkste ingrediënten in, even wachten, en dan… geeft Vina je een uitgebreid antwoord. Proberen? Maak hier kennis met Vina.
Saoto soep; het originele recept
Ingredienten
- 3 grote sjalotten in dunne ringen
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- Zout
- 2 kippenbouten
- 1 ½ kippenbouillon zie hier recept
- 2 stengels citroengras
- 4 cm laos
- 4 cm gember
- 4 salamblaadjes toko
- 5 pimentkorrels
- 150 gram witte rijst
- 50 gram dunne rijstnoedels mihoen
- 4 eieren
- 125 gram taugé
Topping
- 5 takjes selderij fijngehakt
- 150 gram frietchips chippies in de vorm van kleine frietjes
- 100 gram gebakken uitjes
- Peperketjap zie recept hieronder
- Extra: olie om te frituren
Bereiding
- Zet een bord klaar met daarop wat keukenpapier.
- Snijd de sjalotten in dunne ringen. Verhit een de olie in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur en bak de sjalotten al omscheppend krokant en goudbruin. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Schep ze uit de pan op het keukenpapier. Bestrooi met zout.
- Bak de kippendijen in dezelfde olie aan alle kanten goudbruin. Voeg dan de kippenbouillon toe.
- Kneus de stengels citroengras. Snijd de laos en gember met de schil en al in plakjes. Kneus de salamblaadjes. Doe de stengels citroengras, laos, gember, salam, en de pimentkorrels bij de kip in de pan en laat ca. 30 minuten zachtjes pruttelen.
- Kook intussen de rijst volgens gebruiksaanwijzing. Zet apart.
- Verhit de frituurolie tot 190 °C. Zet een schaal met keuken papier klaar. Frituur de mihoen in kleine porties krokant. Dit gaat heel snel: de mihoen poft na een paar seconden open en moet dan meteen de pan uit. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Kook de eieren in 9 minuten hard. Laat schrikken onder koud stromend water. Pel en halveer ze.
- Haal de kippendijen uit de soep. Pluk het vlees er met een paar vorken vanaf. Houd apart.
- Zeef de bouillon en doe terug in de pan.
- Verdeel over 4 soepkommen: kip, rijst, mihoen, half eitje en taugé. Schep de kokende bouillon erover. Verdeel dan de frietchips, gebakken uitjes en selderij erover. Serveer met de peperketjap
Peperketjap
Peperketjap eet je bij de saoto, maar is ook heel lekker op saté, bij seroendeng met kleefrijst of over een simpel groentegerecht. Deze hoeveelheid is heel veel. Je kunt ook eventueel de helft maken!
- 1 Madame Jeanette pepertje, in kleine stukjes
- 4 teentjes knoflook, gehakt
- 1 cm gember
- zonnebloemolie
- 300 ml zoute ketjap
- 200 ml zoete ketjap
- 2 eetlepels rietsuiker
- Extra: vijzel of staafmixer met hakmolen
Doe in een vijzel of het bakje van de staafmixer: pepertje, knoflook, gember. Stamp tot een grove puree (= boemboe) . (Of maal fijn met staafmixer).
Verhit een eetlepel zonnebloemolie in een steelpannetje. Fruit hierin de boemboe ca. 1 minuut aan. Blus af met de twee soorten ketjap en roer de suiker erdoor. Breng aan de kook en laat nog ca. 1 minuut zachtjes koken. Zet het vuur uit.
Laat de ketjap afkoelen. In een gesteriliseerd potje blijft de peperketjap zeker 1 maand goed in de koelkast.
Het kookboek Switi Sranan
Switi Sranan is een kookboek met 120 originele recepten uit de Surinaamse keuken. Van samosa’s en bakkeljauwkroketjes tot roti en pom. Geschreven door Noni Kooiman die als kind in Suriname is opgegroeid. Ze werkte de afgelopen tien jaar in verschillende restaurants. Ze schreef eerder een kookboek, samen met Johan Freud, over INMAKEN.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Switi Sranan
Auteur : Noni Kooiman
Uitgever : Uitgeverij Carrera
ISBN : 978 90 48861 02 6
Prijs : € 35,00
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen