Voor het weekend

Clam Chowder met vongole

Clam Chowder is een gebonden soep op basis van room en aardappels, afkomstig uit de USA. Gemaakt met schelpdieren (=clams) als vongole of kokkels. Uitgebakken spek en verse kruiden zorgen voor extra smaak.

Dit uitstekende recept is afkomstig uit het kookboek SLOW. Een duimendik kookboek met hartverwarmende recepten uit de internationale keuken. Van Indonesische rendang tot en met Yorkshire pudding.

Wat is clam chowder?

Al eerder publiceerden we een soortgelijke soep: chowder met garnalen. Maar het originele recept is afkomstig uit Noord-Amerika. Daar maken ze deze romige maaltijdsoep met de zogenaamde verse ‘clams’. Dit zijn schelpdiertjes die in dubbele, scharnierende schelpen leven, zoals mosselen, kokkels of vongole. Deze dikke vissoep is romig door de room en gebonden door bloem en aardappelen. Vaak bevat de soep ook nog spek en mais. Ook bestaat er nog een andere variant onder de naam Manhattan chowder. Deze wordt gemaakt zonder room, maar wel met tomaten. Hoe dan ook: alle chowder soepen bevatten in ieder geval aardappelblokjes en spek of bacon.

Welke wijn bij clam chowder?

De soep is lekker romig. Je proeft de zee en de spekjes versterken die smaak. Wij dronken er een Belgische Grüner Veltliner bij van Wijnkasteel Van Deurzen 2018. Afkomstig van importeur TireBouchon. De wijn verfrist het geheel, en brengt balans door de verfrissende zuren en z’n sappigheid.

 

Clam chowder uit het kookboek SLOW; voorgerecht van kerstmenu zonder zorgen

Clam Chowder met vongole

Bereiding: 1 uur 45 minuten
Deze verrassende soep op basis van verse vongole is een echt feestelijk dinersoepje dat je kunt serveren als voorgerecht. De portiegrootte is dan voldoende voor 6 personen.
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

  • 1 kg verse vongole of kokkels in gesloten schelp schoongeboend (visboer)
  • 75 ml droge witte wijn
  • 75 gram gerookte spekblokjes
  • 1 eetlepel boter
  • 1 dunne prei alleen het witte deel, in lengte gehalveerd en in halve ringetjes
  • 1 stengel bleekselderij gehakt
  • 1 laurierblaadje
  • 375 ml volle melk
  • 1 bloemige aardappel geschild en in blokjes van 2 cm
  • 125 ml slagroom
  • 4 eetlepels bladpeterselie fijngehakt
  • zout en versgemalen zwarte peper

Extra nodig

  • staafmixer

Bereiding
 

  • Breng de vongole in een grote pan aan de kook met de witte wijn en 125 ml water op middelhoog vuur. Leg het deksel op de pan en kook de vongole 5-10 minuten tot ze zijn geopend.
  • Bekleed een zeef met keukenpapier en zet hem op een kom. Giet het vocht van de vongole door de zeef om zand of vuil uit de schelpen te verwijderen. Zet het vocht in de kom opzij. Haal de schelpdieren uit de schelpen en zet opzij.
  • Verhit het spek met 4 eetlepels water in een pan met zware bodem op middelhoog vuur (water voorkomt dat het spek verbrandt). Bak het onder af en toe roeren 5-10 minuten tot het water is verdampt, het vet is uitgebakken en het vlees krokant is geworden. Schep het spek uit de pan en leg het bij de schelpdieren.
  • Doe de boter, prei, bleekselderij en het laurierblaadje in de pan en bak 8 minuten zachtjes. Voeg het achtergehouden schelpdierenvocht en de aardappelblokjes toe en kook 15 minuten tot de aardappels gaar zijn. Schep de helft van de vloeistof met de gekookte groenten uit de pan over in een kom en pureer het glad met een staafmixer. Giet de gepureerde soep terug in de pan. Roer de melk, slagroom, helft van de peterselie, achtergehouden schelpdieren en het spek erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Laat zonodig de soep afkoelen tot gebruik.
  • Warm de soep zachtjes tot net onder het kookpunt. Serveer de soep in mooie soepborden (of -kopjes). Garneer met de rest van de peterselie.

Kookboek Slow

Dit recept komt uit het kookboek Slow, een duimendik kookboek met maar liefst 140 recepten met echt comfort food. Rijk gevulde soepen, curry’s, beef wellington, langzaam gegaarde lamsschouder tot Indonesische rendang en ossobucco. Geschreven door de in Frankrijk geboren Louise Franc. Zij werkt in Australië als chef-kok, receptschrijver en foodstylist.

We publiceerden al eerder drie recepten uit dit boek: Pasta met eend, Beef Wellington en Cheesecake met peren. Allemaal  aanraders!

Bestellen kun je hier:

Cover Slow-Titel : Slow
Auteur : Louise Franc
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 614 3246 9
Prijs : € 32,50

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Pin dit clam chowder recept
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept