Meatless Monday

Knolselderijsoep met champignons en dukkah

Stel je voor: een heerlijke kom knolselderijsoep, romig en vol van smaak, met een vleugje dukkah uit het Midden-Oosten om het geheel naar een hoger niveau te tillen. Deze vegetarische soep is een recept van mijn vriendin Liesbeth. Smaakt zowel goed op een doordeweekse dag, maar ook als er vrienden komen eten. Kortom: een waar genot voor iedereen die van lekker eten houdt.

Liesbeth: ‘Ik hou erg van de aardse smaak van knolselderij. In deze verwarmende en feestelijke soep vormt hij een prima combinatie met de champignons. Het notige en knapperige accent van de dukkah geeft de soep iets aparts.’

Wat is dukkah?

Dukkah maken, dat doe je zoHet is een noten-specerijenmengsel uit de keuken van het Midden-Oosten. Oorspronkelijk afkomstig uit Egypte. ‘Dukh’ betekent stampen. En dat klopt, want alles is fijngestampt. Je kunt het kant-en-klaar online kopen. Maar wij maken het even zelf! Kijk hier voor het recept.

Welke wijn bij knolselderijsoep met champignons en dukkah?

Deze soep smaakt aards en lekker romig. Hoewel bij soep normaal gesproken geen wijn, toch smaakt een glas witte wijn best lekker hierbij. Kies dan voor een volle chardonnay met een lichte houtlagering.

 

Knolselderijsoep met champignons en dukkah

Knolselderijsoep met champignons en dukkah

Bereiding: 30 minuten
Totaal: 30 minuten
Romige knolselderij-champignonsoep voor elk moment van de dag. Dukkah zorgt voor een bijzonder tintje.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 40 gram boter
  • 2 uien gesnipperd
  • ½ knolselderij in blokjes
  • 250 gram kastanje champignons in plakjes
  • 200 ml kookroom
  • 2 paddenstoelen bouillontabletten
  • 3 takje tijm
  • zout versgemalen zwarte peper
  • 4 eetlepels dukkah

Extra nodig

  • staafmixer

Bereiding
 

  • Verhit de helft van de boter in een braadpan en bak de ui ca. 3 minuten. Voeg de knolselderij en de helft van de champignons toe en bak nog ca. 5 minuten, schep af en toe om.
  • Voeg de kookroom, 800 ml water, bouillontabletten en 2 takjes tijm toe en kook ca. 15 minuten zachtjes met de deksel op de pan.
  • Verhit intussen de rest van de boter in een koekenpan en bak de rest van de champignons in ca. 5 minuten bruin. Breng op smaak met zout en peper.
  • Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met (zo nodig) zout en peper. Roer de gebakken champignons erdoor. Bestrooi met de blaadjes van 1 takje tijm. Strooi aan tafel de dukkah erover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept