Voor het weekend

Hollandse groentesoep met balletjes

Ieder land heeft zijn eigen groentesoep en deze is ultiem Nederlands! Je maakt namelijk eerst een goede runderbouillon van runderschenkel. Daarna komt de vulling erbij: verse soepgroenten, gehaktballetjes en vermicelli. Resultaat: echte oma-soep! En echt iets voor het weekend. Voor je het weet ruikt je hele huis hartverwarmend lekker naar verse groentesoep!

Portret Janneke VreugdenhilJarenlang maakte ik zo’n verse groentesoep. Alleen de laatste tijd is ie in het vergeethoekje terecht gekomen. Door dit recept van culinair journalist Janneke Vreugdenhil is mijn geheugen weer even opgefrist. Het recept is afkomstig uit het net verschenen kookboek ‘Bijbel van de Nederlandse keuken’.

Verse groentesoep met de puntjes op de ‘i’

In haar recept staat dat deze groentesoep voldoende is voor 4 personen. Maar met 1 kilo runderschenkel en 2 liter water krijg je een soep waar je met 8 personen makkelijk van kan eten. Tenminste als voorgerecht. Gemakshalve gebruikt Janneke 1 zakje kant-en-klare fijne soepgroenten. Ik maak hem liever met verse soepgroente (1 preitje, stukje bloemkool, wat spruitjes, 5 worteltjes, 2 stengels bleekselderij, een paar champignons en verse kruiden) die ik zelf nog in stukjes moet snijden. Zo wordt mijn groentesoep nog vééél lekkerder. Gebruik ook het merg uit het bot van de runderschenkel, want dat maakt de gehaktballetjes heerlijk smeuïg.

Verse groentesoep met balletjes uit het kookboek Bijbel van de Nederlandse keuken van Janneke Vreugdenhil

Hollandse groentesoep met balletjes

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 3 uur
Totaal: 3 uur 20 minuten
Warm jezelf op met onze authentieke Hollandse groentesoep, rijkelijk gevuld met verse groenten en sappige balletjes. Het ultieme comfort food voor een knusse avond!
Aantal 8 personen

Ingredienten
 

Groentesoep

  • 2 oude witte boterhammen zonder korst, in stukjes
  • 100 ml melk
  • 300 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • 1 eetlepel platte peterselie fijngesneden
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Nootmuskaat versgeraspt
  • 250 gram fijne soepgroenten
  • 50 gram vermicelli gebroken (of letters)

Runderbouillon (basisrecept voor 2 liter)

  • 1 kilo runderschenkel
  • zout
  • 1 prei
  • 1 winterwortel geschild en in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij grof gesneden
  • 1 ui ongepeld in kwarten
  • 4 takjes peterselie
  • 4 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 12 peperkorrels

Extra nodig

  • schuimspaan

Bereiding
 

  • Leg het vlees in een grote soeppan en schenk er 2 liter koud water op. Voeg 1 theelepel zout toe, leg een deksel op de pan. Breng op half hoog vuur aan de kook. Schep met een schuimspaan het grijze schuim van het water. (Hoe zorgvuldiger je dit doet, hoe helderder de bouillon.)
  • Voeg toe: prei, winterwortel, bleekselderij, ui, tijm, laurierblaadjes en peperkorrels. Laat de bouillon opnieuw aan de kook komen. Zet het vuur laag. Leg een deksel op de pan en laat de bouillon in ca. 2 tot 3 uur op een heel, heel laag pitje (gebruikt eventueel een kookplaatje) zachtjes trekken. De bouillon mag niet koken, alleen kleine bubbeltjes vertonen.
  • Week intussen voor de balletjes het brood 10 minuten in de melk. Knijp het brood uit en doe het samen met het gehakt, ei en de peterselie in een kom. Voeg het merg uit het mergpijpje, zout, peper en nootmuskaat toe. Kneed tot een samenhangend geheel. Rol hiervan mooie, kleine gehaktballetjes (ter grootte van een knikker) en laat deze even opstijven in de koelkast.
  • Schenk de bouillon door een zeef in een schone pan. (Je kunt eventueel het vlees bewaren voor een huzarensalade.) Breng de bouillon opnieuw aan de kook. Voeg toe: gehaktballetjes, soepgroente en vermicelli. Breng aan de kook en laat de vulling in de soep in ca. 10 minuten zachtjes gaar worden. Breng de soep op smaak met zout en peper. (Je kunt eventueel ook nog een half runderbouillontablet toevoegen voor extra smaak !)

 

Het kookboek

De bijbel van de Nederlandse keuken is hét naslagwerk voor wie de culinaire rijkdom van Nederland wil leren kennen. Van hachee en Zeeuwse bolus tot oliebollen en boerenkool. Met meer dan 200 nostalgische recepten. En vol historische weetjes en culinaire tips.

Cover Bijbel Nederlandse keukenTitel : Bijbel van de Nederlandse keuken
Auteur : Janneke Vreugdenhil
Uitgever : Uitgeverij Carrera
ISBN : 978 90488 4734 1
Prijs : € 33,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept