Meatless Monday

Uiensoep met Guinness

Ben je ook fan van Yvette van Boven? Sinds kort heeft ze twee nieuwe kookboeken uitgebracht: Home Sweet Home (lees de recensie van Miranda van Elswijk) en Home Sweet Home Xmas. Uit het kookboek ‘Home Sweet Home’ komt dit bijzondere recept van uiensoep op zijn Iers. Toevoeging van Guinness-bier en mosterd zorgen voor een heel apart extra dimensie aan deze klassieke soep. Duidelijk anders dan de bekende Franse variant.

Welke wijn bij uiensoep met guinness-bier?

Het bier zorgt voor een bittertje in de soep. Wil je er iets bij drinken. Dan past een guinnessbiertje het best.

4 personen1 uur en 30 minuten

Ingrediënten

  • 50 gram roomboter
  • 1½ kilo uien, in ringen
  • 3 kleine tenen knoflook, fijngehakt
  • ca. 2 eetl. bloem
  • 3 eetl. grove mosterd (50 gram)
  • 1 flesje Guinness of ander stoutbier (ca. 330 ml)
  • 1 liter stevige groente- of vleesbouillon
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • snufje foelie
  • scheutje Worcestershiresaus
  • 2 laurierblaadjes
  •  2 kruidnagels
  • 4 sneetjes witbrood (liefst lekker stevig boerenzuurdesembrood)
  • 150 gram cheddar (of oude kaas), geraspt

Stap 1

Verhit de roomboter in een zware braadpan en fruit de uien met de knoflook op heel laag vuur tot ze glazig en helemaal zacht zijn, dit kan wel 25 tot 35 minuten duren. Heb geduld, dan smaakt het straks des te lekkerder. Roer steeds even om zodat de uien niet aan de bodem van de pan plakken.

Stap 2

Voeg al roerend de bloem toe, laat even meebakken zodat de bloemsmaak eraf is, roer de mosterd erdoor en giet scheut voor scheut de Guinness erbij. Roer door tot er geen bloemklontjes meer zijn. Breng de massa al roerend aan de kook en laat hem een paar minuten zachtjes doorkoken tot de alcolhol verdampt is. Giet de bouillon erbij en laat opnieuw aan de kook komen. Voeg de laurier en de kruidnagels toe en laat de soep op zacht vuur 45 minuten zacht sudderen, tot de uien echt lekker zacht zijn en de soep een diepe smaak heeft. Breng de soep verder op smaak met zout, peper, nootmuskaat en een scheutje Worcestershiresaus.

Stap 3

Verwarm de grill voor tot 250 graden. Toast de sneetjes brood kort onder de grill.
Giet de hete soep in vier grote kommen en leg op elke kom soep een of twee sneetjes geroosterd brood. Strooi geraspte cheddar erop en zet de kommen nog even onder de grill zodat de kaas mooi gratineert, dien daarna meteen op.

Credit: Oof Verschuren

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Home Sweet HomeTitel:                     Home Sweet Home
Auteur:                Yvette van Boven
Uitgever:            Fontaine Uitgevers B.V.
ISBN:                    9789059567542
Prijs:                     € 29,95

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. En binnenkort komt ook het recept Shepherd’s pie online!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *