Meatless Monday

Pastinaaksoep met gember en peer

Soep heeft, geheel ten onrechte, een stoffig imago. Soep is handig in de voorbereiding omdat je ‘m alleen nog maar hoeft op te warmen en garneren. En deze pastinaaksoep is ook nog eens niet-normaal lekker. Iedereen vraagt je om het recept, let maar op!

Dit soeprecept is afkomstig uit het Kerst-kookboek van The Holy Kauw Company. Mireille en Arno zijn eigenaar van een culinair cateringbedrijf. Naast lekker koken kun je bij hen ook terecht voor foodfoto’s, foodstijling of presentaties. Een super cratief stel.

Wat is pastinaak?

Pastinaak is een wortelgroente die vaak wordt verward met wortels, maar het heeft een witte tot lichtgele kleur en een zoete, aardse smaak. Pastinaak behoort tot dezelfde familie als wortels en selderij en is een populaire groente in de keuken. Het wordt vaak gekookt, gebakken, geroosterd of gepureerd tot soepen en purees.

Het heeft een unieke smaak die goed kan worden gecombineerd met andere ingrediënten en kan een heerlijke toevoeging zijn aan verschillende gerechten, vooral wanneer die worden gecombineerd met wijn om de smaken te versterken.

Benieuwd wat je nog meer kunt maken met pastinaken.?Kijk dan eens naar deze recepten:

Pastinaak stamppot met little gem uit het kookboek Sharon gaat lokaal van Sharon de Miranda
Pastinaak stamppot met knapperige sla en salie

Welke wijn bij Pastinaaksoep met gember en peer?

Deze zachte romige soep met aardse en licht geroosterde tonen vormt een geweldige combinatie met de weelderige en volsappige Viognier . Aroma’s van peer komen elkaar tegen in deze wijn & spijs-combinatie

 

pastinaaksoep met gember en peer van The Holy Kauw Company, vegetarisch kerstmenu

Pastinaaksoep met gember en peer

Bereiding: 45 minuten
Aardse pastinaak krijgt extra pit door de gember. Peer zorgt voor sappigheid. Dit is een lekkere luxe soep voor je (kerst)diner.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 500 gram pastinaak geschild en in blokjes
  • 2 kleine peren geschild en in blokjes
  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • zout versgemalen peper
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 5 cm gember geschild en fijngehakt (18 gram geschild)
  • ¼ theelepel gemalen kardamom
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • mespunt chilivlokken
  • 1 liter groentebouillon van tablet
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt of crème fraîche
  • 2 eetlepels pompoenpitten geroosterd

Extra nodig

  • bakplaat met bakpapier, staafmixer

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil en snijd de pastinaak in blokjes. Meng in een kom de pastinaak met 2 eetlepels olijfolie en de knoflookplakjes. Gebruik ruim zout en peper om op smaak te brengen. Rooster de pastinaak op een met bakpapier beklede bakplaat in ca. 25 minuten gaar.
  • Maak intussen de peer en gember schoon. Verhit in een pan met dikke bodem 2 eetlepels olijfolie. Fruit de ui samen met de gember, kardemom, komijn en de chilivlokken ca. 3 minuten lichtbruin. Voeg toe: pastinaakmengsel, peer en bouillon. Breng aan de kook en laat ca. 10 minuten zachtjes koken.
  • Zeef de soep boven een andere pan. Doe de peer-pastinaak terug in de pan en pureer met de staafmixer zo glad mogelijk. (Wrijf de soep zonodig nog even door een zeef, zodat hij mooi zacht en glad wordt.) Giet de bouillon er weer bij. (Mocht je de soep toch iets te dik vinden, verdun hem met wat extra bouillon.) Tot zover kun je deze soep voorbereiden.
  • Verhit een droge kleine koekenpan en rooster de pompoenpitten tot ze iets gaan open springen. Zet apart.
  • Verwarm al roerende de pastinaaksoep tot net onder het kookpunt. Verdeel de soep over 4 borden. Schep de yoghurt of crème fraiche erop. Garneer met de pompoenpitten.

Het kookboek Kerst

Met dit kookboek, gemaakt door Mireille en Arno van The Holy Kauw Company ziet je geramd met Kerst, maar ook met Oud en Nieuw. Een zeer sfeervol kerst-kookboek boordevol makkelijke kerstrecepten, én feestelijke ideeën voor prachtig gedekte tafels.

Bestellen kun je hier

Holy Kauw Company coverTitel : Kerst
Auteur : Arno & Mireille van Elst
Uitgever : Uitgeverij Snor
ISBN :    978 94 6314 074 4
Prijs : € 21,99, nu maar 9,99!

Metadescription
zoekwoord 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept