Voor het weekend

Oma’s kippensoep: comfortfood bij uitstek

Kippensoep roept bij mij heel warme herinneringen op. Mijn schoonmoeder (ze is een paar maanden geleden overleden) maakte elke zaterdag een volle pan met zelfgemaakte verse kippensoep zodat je er de hele week van kon eten. Toch raakte je niet op uit gekeken. Hij smaakte hartverwarmend lekker, boordevol groenten en gaar kippenvlees.
‘Oma’s kippensoep’ uit het kookboekje Soep-er smaakt net zo! Real comfortfood!!! Past helemaal bij dit koude winterweer.

Dit recept van Oma’s kippensoep is afkomstig uit dit kookboekje ‘Soep-er’, geschreven door Janine de Roode. Zij is eigenaar van Utrechts eerste soepbar en dan weet je zeker; zij is een echte soep-expert.

Portret Janine de Roode van soepbar Soep-er
Portret Janine de Roode

In het intro vertelt zij het volgende:

Dit is echt zo’n soep die mij terugbrengt naar mijn jeugd. Vroeger stond er bij mijn oma in Zwolle altijd een grote pan soep op als we op bezoek kwamen. De ene keer een groentesoep met balletjes, de andere keer een comforting kippensoep. Een kernwoord voor deze soep is : TIJD! Laat hem minstens 3 uur pruttelen, het liefst nog langer. Zo komen echt alle smaken volledig tot hun recht. Ook een ontzettend goede soep om te eten als je griep hebt. Dus maak een dubbele hoeveelheid en vries de helft van de soep in!’

Oma's kippensoep uit het kookboek Soep-er van Janine de Roode
Voorbereiding: 3 uur
Bereiding: 10 minuten
Totaal: 3 uur 10 minuten
Ouderwetse kippensoep met veel kip, groenten en wat vermicelli. Hartverwarmend lekker voor elk moment van de dag. Begin op tijd, want hij moet even pruttelen.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 hele kip of 4 kippenbouten*
  • 1 grote winterwortel in blokjes
  • 1 grote prei in halve ringen
  • 3 stengels bleekselderij in boogjes
  • 1 gele ui grofgesnipperd
  • 2 stukjes foelie
  • 1 kruidnagel
  • ½ eetlepel zwarte peperkorrels gekneusd in een vijzel
  • 1 laurierblaadje
  • 4 takjes tijm
  • 3 takjes platte peterselie fijngehakt
  • 1 hand vermicelli
  • 2 eetlepels ketjap manis

Omeletreepjes

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 eieren
  • Zeezout versgemalen peper

Topping

  • Platte peterselie fijngehakt

Extra nodig

  • grote soeppan,
  • keukentouw

Bereiding
 

  • Leg de hele (soep)-kip in een grote soeppan. Schik de winterwortel, prei, bleekselderij en ui om de kip heen. Voeg de foelie, kruidnagel en zwarte peperkorrels toe. Maak een kruidenbuiltje van het laurierblaadje, de tijm en peterselie en bind met keukentouw samen. Leg het kruidenbuiltje in de pan en giet voorzichtig koud water (ca. 2 liter) in de pan tot de kip onderstaat.
  • Breng zachtjes aan de kook tot de soep borrelt. Draai het vuur lager en laat de soep met het deksel schuin op de pan minimaal 3 uur (het liefst nog langer!) op zacht vuur pruttelen.
  • Haal de kip en het kruidenbuiltje voorzichtig uit de soep. Gooi het kruidenbuiltje weg. Laat de kip even afkoelen en pluk al het vlees van de botten. Doe het kippenvlees (eventueel gedeeltelijk als je het te veel vindt) terug in de pan en gooi de botten weg.
  • Voeg de vermicelli, ketjap manis en naar smaak zeezout en zwarte peper toe en laat 10 min. koken.
  • Kluts de eieren. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak een omelet van het geklutste ei. Snijd de omelet in dunne reepjes en voeg deze toe aan de soep. Breng op smaak met zeezout, zwarte peper en ketjap manis. (Ik vond de soep nog wat aan de flauwe kant en heb alsnog een kippenbouillontablet toegevoegd!)
  • Verdeel de soep over 4 soepkommen. Garneer met de peterselie. Lekker met een snee brood.

TIP: te veel kippenvlees?

Mijn ervaring is wel; er komt wel heel veel kippenvlees van een hele kip. Je zou deze kippensoep dus ook kunnen maken met 2 tot 4 kippenbouten en minder water (zie ook hier: Zelf kippenbouillon maken. Andere optie: doe niet al het kippenvlees in de soep, maar bewaar een deel. Maak hiervan bijvoorbeeld de Vietnamese kipsalade of voeg het kippenvlees toe aan een waldorfsalade.

Vietnamese kipsalade met spitskool en avocado
Vietnamese kipsalade

Het kookboek Soep-er

Handzaam kookboek met smaakvolle soeprecepten uit alle uithoeken van de wereld. Gemaakt door Janine de Roode; eigenaresse van de eerste soepbar van Nederland (Utrecht). Van hartverwarmende uiensoep met cheddar tot authentieke Singapore laksa met kip. In totaal 54 soep recepten met een persoonlijke creatieve twist.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Soep-er
Auteur : Janine de Roode
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 8989 9576
Prijs : € 25,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.