Voor het weekend

Soto Ajam: Indonesische kippensoep met noedels

Uit het kookboek Noedels van Emma de Thouars (bekend van Amazing Asia) komt dit overheerlijke recept van Soto Ajam, oftewel Indonesische kippensoep. Echt een weekendrecept, want je hebt ongeveer een klein uurtje nodig om deze zeer gevulde maaltijdsoep met noedels te maken. Let op: recept voor 2 personen, maar makkelijk op te rekken als je met meer bent.

Portret Emma de Thouars
Portret Emma de Thouars

In het intro van dit recept vertelt Emma het volgende:

In deze Indonesische kippensoep gaat lekker veel limoenblad en een citroengrasstengel om hem heerlijk fris te maken. De boemboe is verder vrij simpel, maar door de gele kurkuma en vettige santen wordt hij prachtig goudgeel en glanzend. Kijk wel uit met lichte kommetjes, de kurkuma trekt er snel in en komt er moeilijk uit. Je bent gewaarschuwd’!

 

Wat is soto ajam?

Soto Ajam noemen ze ook weleens soto soep of saoto soep. Het is een heerlijke Indonesische kippensoep die bekend staat om zijn rijke smaak en hartige aroma’s. Met zijn oorsprong in de Indonesische keuken is dit gerecht geliefd vanwege de combinatie van mals gekookte kip, aromatische kruiden en specerijen, vermicelli noedels en een assortiment aan smaakvolle toppings. De bouillon, doordrenkt met exotische smaken zoals citroengras, gember en kokosmelk, geeft Soto Ajam zijn kenmerkende karakter.

Soto ajam: Indonesische kippensoep uit het kookboek Noedels van Emma Thouars

Soto Ajam; een Indonesische maaltijdsoep

Bereiding: 1 uur
Totaal: 1 uur
Soto Ajam is een echte klassieker uit de Indonesische keuken. Een overheerlijke maaltijdsoep met kip en noedels die iedereen lekker vindt.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 3 cm gember
  • 1 stengel citroengras
  • 6 djeroek poeroetblaadjes limoenblad
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 1 eetlepel kurkumapoeder
  • neutrale olie om in te bakken
  • 500 gram kippendij met bot óf drumsticks
  • 20 gram santen
  • zout
  • ¼ spitskool
  • 150 gram tarwenoedels of ramen
  • 1 gekookt ei
  • gebakken uitjes om te serveren
  • sambal om te serveren

Extra nodig

  • hakmolentje (optioneel) van bijvoorbeeld staafmixer

Bereiding
 

  • Hak de sjalotten, knoflook, gember en citroengras grof. Verwijder de nerven van de djeroek poeroet, snijd de bladeren in stukken. Doe de sjalot, knoflook, gember, het citroengras, de djeroek poeroet, het korianderpoeder en kurkumapoeder in een hakmolentje en pureer tot een boemboe. Voeg hierbij eventueel wat olie toe zodat het ‘pakt’. Als je geen hakmolentje hebt, mag je alles ook heel fijn snijden.
  • Verhit een paar eetlepels olie in een braadpan en fruit hierin de boemboe (of alle gesneden ingrediënten samen met de specerijen) circa 12 minuten. De olie moet oranje zijn en de sjalotten zacht, bijna jammig. Giet 750 milliliter water op het geheel en voeg de kip toe, breng aan de kook, zet het vuur laag en laat het geheel 45 minuten zachtjes pruttelen. Tot de kip gaar is en van het bot valt.
  • Vis de kip uit de bouillon en laat even afkoelen. Voeg de santen toe aan de bouillon en breng op smaak met zout. Bouillon smaakt altijd vies en muf tot er genoeg zout in zit. Blijf dus goed proeven en voeg zout toe tot het lekker is. Snijd de spitskool in repen en blancheer 30 tot 60 seconden in de soep.
  • Breng een pan gezouten water aan de kook. Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking. Pluk intussen de kip van het bot.
  • Verdeel de noedels over twee kommen en giet de bouillon met spitskool erop. Snijd het gekookte ei doormidden. Leg in elke kom wat kip en een half gekookt ei op de soep en maak af met de gebakken uitjes en sambal.

Vega Soto Soep maken?

Je mag het dan natuurlijk nooit meer soto ajam noemen, maar je kunt ook de kip weglaten en bleekselderij, wortel, bosui, gedroogde shiitake en een ui in kwarten aan de bouillon toevoegen. Laat circa 45 minuten pruttelen, vis de groente er dan weer uit en je hebt een heerlijke vega bouillon. Snijd tofu in blokjes en laat die een paar minuten in de bouillon pruttelen zodat de smaken intrekken. ‘Soto tahu’ mag je het dan noemen.

 

Het kookboek Noedels  

Informatief kookboek met 40 noedelrecepten met alle soorten noedels. Geschreven door Emma Thouars. Veel recepten zijn vegetarisch en geschreven voor 1 persoon. Ook legt ze uit hoe zelf noedels maakt.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Noedels van Emma de ThouarsTitel : Noedels
Auteur : Emma de Thouars
Fotograaf: Sophia van den Hoek/Studio Unfolded
Uitgever : Uitgeverij Nijgh Cuisine
ISBN : 978 90 38812939
Prijs : € 26,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Pin dit soto ajam recept
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.