Meatless Monday

Romige mosterdsoep met twee soorten mosterd

Uit het kookboekje Soep-er komt dit recept van romige mosterdsoep met prei. Garnering van bosuitjes en spekreepjes (Schrijfster Janine gebruikt de vega-variant) zorgt voor bite en afwisseling in smaak. Verrassend van smaak en niet moeilijk om te maken.

Je zou het misschien niet verwachten, maar over mosterd valt heel veel te vertellen. Mosterd wordt gemaakt door het malen van de zaden van mosterdplanten. Deze planten met de gele bloemen kunnen tot 25.000 zaden produceren die in peulen rijpen. Er zijn drie verschillende soorten mosterdzaden: gele, bruine en zwarte. Hoe meer bruin mosterdzaad in een mosterd hoe heter hij wordt.

Verschillende soorten mosterd

Hoe wordt mosterd gemaakt? De mosterdzaadjes worden eerst gedroogd en vervolgens gemalen tot poeder. Dit kan grof of fijn poeder zijn (mosterdmeel), helemaal afhankelijk van het soort mosterd.  Dit poeder mengen ze met een vloeistof (bv. water, melk, verjus, azijn of zelfs champagne) en kruiden – vaak lang gedraaid of gevijzeld – tot een dikke pasta. Azijn zorgt ervoor dat de mosterd lichtzuur smaakt.

Wil je meer weten over het maken van mosterd? Neem dan een kijkje in het mosterdmuseum van Doesburg.  

  • Franse mosterd: dit is een gele mosterd die glad en relatief pittig is. Maar let op: die van het merk Kühne is een milde variant!
  • Dijon mosterd: gladde mosterd met een wettelijke beschermde naam. Is extra scherp van smaak, want er mogen alleen zwarte en bruine mosterdzaden worden gebruikt.
  • Doesburgsche mosterd: afkomstig uit eigen land, uit de stad Doesburg. Ambachtelijk gemaakt, lekker pittig, maar minder scherp dan Franse mosterd.
  • Groninger mosterd: dit is een grove mosterd die pittig is van smaak.
  • Moutarde de Meaux: heet ook wel moutarde à la ‘ancienne. Het is een grove mosterd die niet is gezeefd. Heeft een veel zachtere, bijna nootachtige smaak vergeleken met de heter Dijon-mosterd.
Portret Janine de Roode van soepbar Soep-er
Portret Janine de Roode

Schrijfster Janine Roode:

Zo’n heerlijke klassieker die het altijd goed doet bij de gasten van onze soepbar Soep-er én bij het personeel. Het voelt het als een klein feestje als de mosterdsoep op het menu komt en de pan is standaard aan het eind van de dag leeg.’

Mosterdsoep uit het kookboek Soep-er van Janine de Roode

Romige mosterdsoep van twee soorten mosterd

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 30 minuten
Totaal: 1 uur
Klassieke romige mosterdsoep. Garnering van bosui en spekreepjes zorgen voor een plezierige bite en afwisseling in smaak.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 liter groentebouillon
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 2 teentjes knoflook gepureerd
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 50 gram bloem
  • 2 kruimige aardappels met schil, in blokjes
  • 1 prei in halve ringen
  • 4 gram platte peterselie fijngehakt
  • 45 gram Dijonmosterd
  • 100 gram grove mosterd
  • 15 gram honing
  • 125 ml kookroom
  • zeezout zwarte peper en cayennepeper

topping

  • 2 bosuitjes in ringetjes
  • 125 gram plantaardige spekreepjes
  • zwarte peper

Extra nodig

  • staafmixer

Bereiding
 

  • Breng in een pan de groentebouillon op hoog vuur aan de kook.
  • Smelt de roomboter in een soeppan en bak de knoflook en ui op middelhoog vuur in ca. 3 minuten glazig. Voeg de bloem toe en roer door met een houten spatel erdoor tot de bloem is opgenomen. Laat ca. 1 minuut pruttelen om de bloem te laten garen zonder het bruin te laten worden. (Dit noem je een roux!)
  • Voeg beetje bij beetje de bouillon toe aan de roux, en laat steeds al roerende aan de kook komen. Zorg dat de massa glad is voordat je een volgende hoeveelheid bouillon toevoegt.
  • Voeg toe: aardappel, prei, bladpeterselie, dijonmosterd, grove mosterd en honing. Breng aan de kook en blijf goed over de bodem roeren om te voorkomen dat de roux aanbakt.
  • Laat de soep ca. 30 min. zachtjes pruttelen. Bak intussen in een droge koekenpan de spekreepjes droog en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Voeg de kookroom toe. Zet een staafmixer in de soep en pureer tot een mooi glad geheel. Breng op smaak met zeezout, zwarte peper en cayennepeper.
  • Verdeel de soep over 4 borden of soepkommen. Garneer met prei en spekreepjes. Maal nog wat zwarte peper over de soep.

Notities

TIP
Het geheim van het romige karakter van deze soep zit hem in de roux van de boter en bloem. De twee verschillende soorten mosterd zorgen voor de structuur en pittigheid en de spekjes geven dat zoute randje dat deze soep zo lekker eigentijds maakt.

Het kookboek Soep-er

Handzaam kookboek met soeprecepten uit alle uithoeken van de wereld. Gemaakt door Janine de Roode; eigenaresse van de eerste soepbar van Nederland (Utrecht). Van hartverwarmende uiensoep met cheddar tot authentieke Singapore laksa met kip. In totaal 54 soep recepten met een persoonlijke creatieve twist.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Soep-er
Auteur : Janine de Roode
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 8989 9576
Prijs : € 25,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.