Basisrecept

Zelf kippenbouillon maken

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Kippenbouillon, homemade, blijft altijd het allerlekkerst. Meestal heb je geen tijd, maar het is toch echt de moeite waard. Dit is echt een heel makkelijk recept. Kwestie van even op het vuur zetten en dan een paar uur laten trekken. Zeven en klaar is Kees. Verdeel de bouillon over kleine diepvriesdozen, dan heb je altijd je zelfgemaakte kippenbouillon bij de hand.

 

Kippenbouillon maken
Makkelijke kippenbouillon
Voorbereiding: 15 min
Bereiding: 2 uur
Totaal: 2 uur 15 min
Verse kippenbouillon is het allerlekkerst als basis voor soep. Eigenlijk heel snel gemaakt. Vries hem in kleine porties in, dan heb je altijd iets bij de hand.
Aantal 2 liter

Ingredienten
  

  • 1 ui in kwarten
  • 2 wortels grof gehakt
  • 2 bleekselderij stengels grof gehakt
  • 1 hele kip of 4 biologische kippenbouten
  • handvol verse peterselie
  • 3 takjes tijm
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 1 laurierblaadje
  • stukje foelie
  • 1 theelepel zout
  • 1 kippenbouillontablet

Bereiding
 

  • Snijd alle groenten grof. Leg de kip en de rest van de ingrediënten in een grote soeppan. Giet er zoveel koud water op tot het net onderstaat. Maar niet meer dan 2 liter. Breng aan de kook, schuim de bouillon na de eerste 5 minuten af met een schuimspaan. Zet de pan op een kookplaatje en laat ca. 2 uur zachtjes trekken.
  • Schep kip uit de pan, en zeef de bouillon om kruiden en groenten te verwijderen. Laat de kip afkoelen en haal het vlees van het bot (= ca. 400 gram).

TIP: gebruik kipkarkassen

In plaats van een hele kip kun je ook 1 kg kipkarkassen gebruiken. Maar wat ook kan is het overgebleven karkas van een gebraden kip na een maaltijd in een pan gooien, dan alle kruiden en groenten erbij en sudderen maar…

 

Bacon voor extra smaak

Onze tv-kok Jamie Oliver vertelt in zijn kookboek ‘Jamie’s dinners‘, dat hij ook nog een plak gerookte bacon laat meetrekken voor extra smaak. Helaas nog niet uitgetest, maar het lijkt mij ook een goed idee!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept