Basisrecept

Zelf groentebouillon maken: puur en simpel

Ben je vegetarisch dan is een goede groentebouillon een prachtige basis voor veel soepen en sauzen. Natuurlijk kun je een kant-en-klaar groentebouillontablet gebruiken. Maar zelf groentebouillon maken is echt veel lekkerder! Bovendien ook zo klaar. Daarna invriezen en je hebt je eigen groentebouillon altijd bij de hand!

Zelf bouillon maken lijkt ouderwets, maar de laatste tijd zijn er meerdere kookboeken verschenen waarin bouillon weer eens in het middelpunt staat, want een goede bouillon is van ‘levensbelang’ in de keuken. Schrijver Drew Smith van kookboek Van bouillon tot Soep:  ‘Bouillon is de basis van alles, hét geheim voor heerlijke soep en veel andere gerechten.’

Bij koken draait alles om bouillon.

Zonder bouillon kun je niets!
Auguste Escoffier

Muziek: My Favorite Tune van de Nederlandse zangeres VanWyck!

2 liter2 uur

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 winterwortels
  • 1 prei
  • 4 stengels bleekselderij
  • 2 aardappels, ongeschild
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels olie
  • ½ bakje peterselie (ca. 10 gram)
  • 2 takjes tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 10 zwarte peperkorrels
  • stukje foelie
  • zeezout

Stap 1

Haal de buitenste laag van de uien, maar laat de rest zitten (dit zorgt voor kleur aan je bouillon). Snijd de uien in parten. Maak de rest van de groenten schoon en snijd ze in stukken. Pel en kneus de knoflook.

Stap 2

Verhit in een grote soeppan de olie. Bak hierin de groenten ca. 5 minuten op laag vuur. Voeg 2 ½ liter koud water toe en breng aan de kook. Voeg alle kruiden en toe. Schep tussendoor met een schuimspaan het schuim van het oppervlak (anders wordt de bouillon troebel!) Zet de pan op een sudderplaatje en laat de bouillon, zonder deksel, ca. 2 uur trekken (de vloeistof mag niet koken, maar je ziet wel kleine bubbeltjes in de vloeistof).

Stap 3

Schenk de bouillon door een zeef over in een andere pan. (Druk niet op de groenten, want dan wordt de bouillon troebel.) Gooi de groenten en smaakmakers weg, zodat je alleen de bouillon overhoudt. Breng op smaak met zout. Laat de bouillon afkoelen of serveer de bouillon in een kopje of kommetje. Garneer dan met peterselie. Of neem hem mee in een thermosfles naar je werk.

 

TIP

Je kunt de bouillon heel goed invriezen. Hij blijft ca. 6 maanden goed.

Het kookboek

Ontdek de kracht van bouillon, want bouillon is de basis van elke soep. Daarom begint Drew Smith (gediplomeerd kok en uitgever van The Good Food Guide) bij de basis. Hij start zijn boek met zes bouillons; twee groente bouillons, kippenbouillon, runderbouillon, visbouillon en zeewierbouillon. Vervolgens krijg je veel klassiekers en verrassende soeprecepten voor alle seizoenen.

Bestellen kun je hier:

cover Van bouillon tot SoepTitel : Van bouillon tot soep
Auteur : Drew Smith
Uitgever : Uitgeverij Manteau
ISBN : 978 90 223 3715 8
Prijs : € 22,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *