Voor het weekend

Parmaham met gegrilde vijgen

Afgelopen weekend kreeg ik mijn culinaire vriendin Sabina Posthumes op bezoek voor een uitgebreid etentje. (Kijk ook even op haar weblog ‘Sabina kookt!’).  Als voorgerecht zette ik Parmaham met gegrilde vijgen op tafel; een echte Italiaanse klassieker. Vooral de gegrilde vijgen met de zoete dressing smaakten verrukkelijk. Een aanrader als voorgerecht voor een heerlijk dineetje.

Welke wijn bij Parmaham met gegrilde vijgen?

Parmaham met gegrilde vijgen is een mooie combinatie van iets zouts met iets licht zoets. Hier passen verschillende wijnen bij: bijvoorbeeld een witte Rioja, maar ook een off-dry riesling feinherb. Wij dronken er een heerlijke kruidige rosé bij, afkomstig van Vinoblesse: Clos Marie, Pic Saint Loup 2008. Een absolute aanrader!

4 personenca. 10 minuten

Ingrediënten

  •  3 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels balsamico-azijn
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • zout, versgemalen peper
  • 4 verse vijgen
  • 200 gram Parmaham
  • handje rucola
  • stukje Parmezaanse kaas, verkruimeld

Stap 1

Maak een dressing van de olie, azijn, honing, zout en peper.

Stap 2

Grill voorverwarmen. Veeg de vijgen schoon en snijd ze kruislings in met een scherp mesje. Bestrijk ze met de dressing. Leg ze op de bakplaat. En laat ze in ca. 5 minuten even onder de grill staan tot ze zacht zijn en net gaan kleuren.

Stap 3

Intussen de ham en rucola over 4 borden verdelen. Zet in het midden de gegrilde vijg. Rest van de dressing er rondom heen druppelen. Parmezaanse kaas erover verkruimelen.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *