Angelo Gaja

Promis; een Super Tuscan uit Bolgheri: 8,8 pnt

Promis; ja de naam zegt het al. Deze Super Tuscan uit de wijnstreek Bolgheri is een ware BELOFTE in alle facetten. Gemaakt door de iconische wijnmaker Angelo Gaja! Rijp, romig en zacht van smaak. Deze verleidelijke Gaja Promis 2021 zit nog maar net in de fles, maar is nu al fantastisch om te drinken. Opleggen kan natuurlijk ook!

 

Laten we beginnen bij het begin. Toscane, gelegen in het hart van Italië, staat bekend als de geboorteplaats van rode wijnen gemaakt van de Sangiovese-druif, zoals Chianti. Maar in het jaar 1944 bracht markies Mario Incisa della Rocchetta verandering in het wijnlandschap. Hij had de visie om andere internationale druivensoorten, zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc, aan te planten. Dit experiment vond plaats in de betoverende Toscaanse regio Maremma, langs de Etruskische kust.

 

Toen de wijn die hieruit voortkwam, Sassicaia genaamd, in de jaren ’70 op de markt werd gebracht, werd het meteen een enorme hit. Echter, deze wijn voldeed niet aan de strenge Toscaanse wijnwetgeving en werd geclassificeerd als ‘Vino da Tavola’ (tafelwijn). Dit was een oneervolle classificatie voor een wijn van zo’n hoge kwaliteit. Daarom ontstond de bijnaam ‘Super Tuscan’.

Maremma, onderdeel van Bolgheri

Tot aan de jaren ’30 van de vorige eeuw was de regio Maremma, aan de Tyrrheense Zee, een overwegend moerasachtig gebied zonder wijnbouw.

Omdat Bolgheri geen wijntraditie kent, genieten producenten een hoge mate van vrijheid om te doen en laten wat ze willen. Zo konden er dus wijnen geproduceerd worden in de stijl van rode Bordeaux, de streek die door zijn ligging en klimaat grotendeels model stond voor veel Italiaanse wijnen in de omgeving van Bolgheri.

In 1994 kregen deze uitzonderlijke wijnen eindelijk de erkenning die ze verdienden met een eigen DOC-status in Bolgheri. Vandaag de dag behoort Bolgheri tot de absolute top en kun je de wijnen vergelijken met de meest prachtige Bordeauxwijnen.

 

Wie is Angelo Gaja?

Wijnmaker Angelo Gaja
Wijnmaker Angelo Gaja

Wijnmaker Angelo Gaja is de onbetwiste leider van de Italiaanse wijnbouw. Hij schittert aan het firmament met zowel Barbaresco als Barolo. Vanaf 1970 heeft hij vooral de Barbaresco naar een hoger plan getild. Zijn cru’s zijn wereldberoemd. In 1996 deed hij veel stof opwaaien toen hij besloot al zijn cru’s hun appellation te ontnemen en ze in te schrijven in de lagere regionen van de DOC Langhe. Inmiddels neemt de 5e generatie het roer over. Zijn kinderen (dochters Gaia en Rosanna met broer Giovanni) besloten om toch, zoals voorgeschreven, alleen met Nebbiolo-druiven te werken en zo kwam officieel de naam Barbaresco en Barolo weer terug op het label.

Niet alleen in Piemonte, maar ook in Toscane

Maar Angelo Gaja’s betrokkenheid in de wijnwereld gaat verder dan alleen Piemonte. Hij wilde ook investeren in Toscane, beter gezegd in Bolgheri.

 

Ca’Marcanda: een betoverende wijnboerderij in Toscane

In 1996, na jarenlange onderhandelingen,  kocht Angelo Gaja het wijndomein Ca’Marcanda in Toscane (Maremma aan de Tyrrheense kust). Na de verkoop veranderde hij de naam in ‘Ca’Marcanda’. In het Piemontese dialect betekent dit ‘Het huis van de eindeloze onderhandelingen’. Hier maakt Angelo zijn zogenaamde Super Tuscans, oftewel de Bordeaux blends. Gaja wijn met druiven zoals Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc.

Ca'marcanda
Ca’Marcanda betekent: ‘huis van de eindeloze onderhandelingen’

 

Wat is een Super Tuscan?
Een Super Tuscan is een term om hoogwaardige Italiaanse wijn uit Toscane mee aan te duiden. Deze term maakte zijn opgang in de jaren 70, omdat wijnmakers rode wijn wilden maken van internationale druivenrassen zoals Cabernet Sauvignon en Merlot. Dit is was niet toegestaan. Daarom kwamen deze wijnen op de markt als tafelwijn (Vino da tavola), later vervangen door IGT. Maar de kwaliteit bleek torenhoog. Prototypen van Super Tuscans zijn Tignanello en Sassicaia. Maar ook deze Promis van Ca’Marcanda valt onder deze aanduiding.
Wijndomein Ca’Marcanda heeft een spectaculair zij-aanzicht

Hoe smaakt Promis van Ca’Marcanda 2021?

Promis is de jonge-stokken-wijn van Ca’Marcanda. Hij is gemaakt van Merlot, Syrah en Sangiovese. Na een vergisting op roestvrij stalen tanks heeft de wijn 12 maanden gerijpt op oude barriques. Hij smaakt vol & rijp, romig en fluweelzacht. Op de achtergrond een subtiele houtrijping. Duidelijke fruitaroma’s van zowel rood (kersen) als zwart fruit (bramen en bessen). Kort samengevat: een bek vol wijn.

Gaja Promis Ca'marcanda
Gaja Promis van wijnhuis Ca’Marcanda

Wat eten bij Promis van Ca’Marcanda?

Deze Bolgheri Rosso proeft als een mooie Bordeaux met een Italiaans randje. Wat eet je dan daarbij? Op I Love Food & Wine vind je veel mooie (kerst) gerechten. Ik zet ze op een rijtje:

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Langzaam gegaarde boeuf stroganoff uit het kookboek Slow van Louise Franc
Langzaam gegaarde boeuf stroganoff

Promis 2021 van Ca’Marcanda kan op dit moment al prima gedronken worden, maar kan ook nog zeker 5 jaar rijpen in de kelder.
Prijs: € 48,50

Fotocredit: @licata.be

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *