Meatless Monday

Pittige pasta met bloemkoolragout

Niet vega, wél zonder vlees. Dat mag best een keer op Meatless Monday. Probeer maar eens deze heerlijke pasta met bloemkool, ansjovis en panko. Een variatie op de klassieker Orecchiette met broccoli en ansjovis uit Puglia. Vooral de krokante topping van citroen-broodkruim op basis van panko maakt dit recept speciaal. 

Dit pastagerecht komt uit het kookboek ‘De chef die je wilt zijn’. In het intro van het recept zegt chef Andy  Baraghani het volgende:

Portret Andy Baraghani
Portret Andy Baraghani

Ik heb inmiddels 4 of 5 variaties op bolognesesaus ontwikkeld en mijn recept voor de klassieke versie ligt me nog altijd zeer aan het hart. Maar dit recept van pasta met bloemkool is misschien wel mijn allerbeste. Door de bloemkool in de keukenmachine in kleine korrels te hakken behoudt hij zijn vorm. Maar tegelijkertijd krijgt hij door het bakken een bijna fluweelachtige textuur, die doet denken aan langzaam gegaard gehakt.’

 

Welke wijn bij pittige pasta met bloemkool ragout?

Deze pasta met bloemkoolsaus is smeuïg, licht pittig en krokant door de panko. Hier past een witte wijn bij met wat body, maar met voldoende frisse zuren. Frisheid om aan te sluiten bij de zachtzure tomaat die ook in de saus verwerkt is, zoals bijvoorbeeld een Soave of een Vermentino. Maar licht rood kan ook. Ik denk dan aan een sappige Italiaanse Bardolino of Valpolicella.

 

Pasta met bloemkool en ansjovis uit het kookboek De chef die je wilt zijn van Andy Baraghani

Pittige pasta met bloemkoolragout

Bereiding: 45 minuten
Totaal: 45 minuten
Variatie op het klassieke pastagerecht Orechiette con broccoli e acciughe. In plaats van broccoli gebruik je fijngehakte bloemkool.
Aantal 5 personen

Ingredienten
 

  • 1 middelgrote bloemkool*
  • 3 eetlepels olijfolie + 60 ml
  • 100 gram panko Japans broodkruim
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • zout versgemalen peper
  • 1 rode ui in halve dunne ringen
  • 6 teentjes knoflook in dunne plakjes (ca. 20 gram)
  • 1 blikje ansjovis in olie uitlekgewicht 30 gram
  • 1 theelepel chilivlokken of 1 rode peper in dunne ringetjes
  • 1 blik tomatenpuree 140 gram
  • 500 gram pasta bucatini of rigatoni
  • 2 eetlepels boter
  • 15 gram fijngehakte peterselie

Extra nodig

  • keukenmachine, hapjespan

Bereiding
 

  • Breek de roosjes van de bloemkool los en hak de stelen grof. Hak de bloemkool in porties in de keukenmachine tot de korrels ter grootte van linzen. Gebruik hiervoor de pulseknop. Doe de bloemkool in een kom.
  • Verhit intussen 3 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en zet die op middelhoog vuur. Voeg de panko toe en bak ca. 3 tot 5 minuten tot het krokant en goudbruine is. Roer de citroenrasp erdoor. Breng op smaak met royaal zout en versgemalen peper. Schep over in een kommetje en zet apart.
  • Breng intussen een grote pan met water aan de kook en voeg ca. 50 gram zout toe.
  • Veeg de koekenpan schoon, schenk de resterende olijfolie (60 ml) toe en verhit op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe. Bak in ca. 12 minuten tot ze superzacht en licht gekaramelliseerd zijn. Voeg dan de ansjovis en chilivlokken (of rode peper) toe. Verwarm het geheel ca. 2 minuten tot de ansjovis volledig is gesmolten. Schep de tomatenpuree erbij. Verwarm de saus al roerende ca. 2 minuten tot hij dik en dieprood is. Voeg de gehakte bloemkool toe en verwarm ca. 9 minuten tot het mengsel dik is en aan de bodem van de pan begint te kleven. Breng op smaak met zout.
  • Laat intussen de pasta in het kokende water zakken en kook hem net niet al dente, dus ongeveer 2 minuten korten dan op de verpakking staan aangegeven. (de pasta gaart verder in de saus). Schep vlak voor de pasta klaar is ca. 400 ml pastawater in een maatbeker.
  • Giet de pasta af. Doe de pasta over in de bloemkool-tomatensaus. Voeg boter en 250 ml pastawater toe. Laat ca. 3 minuten zachtjes pruttelen en schep af en toe om tot de saus dikker is en aan de pasta blijft hangen. (als de saus te dik is, voeg je voorzichtig nog wat meer pastawater toe.)
  • Doe het vuur uit. Voeg de peterselie toe en schep het geheel heel snel en kort om. Verdeel de pasta over vier (voorverwarmde) pastaborden. Bestrooi met het citroen-broodkruim.
  • Lekker met een salade van kerstomaat en feta.

Notities

Tip: je zou ook bloemkoolrijst kunnen gebruiken. Je hebt dan ca. 700 gram nodig.

Het kookboek De Chef die je wilt zijn

Prachtig kookboek van de Iraanse kok Andy Baraghani met veel Perzische recepten uit zijn jeugd. Hij werkte bij beroemde restaurants in Parijs. Schreef virale recepten met een wow-factor voor Bon Appétit. Hij houdt van simpele receptuur met zo min mogelijk poespas en culinaire gadgets. Staat ook bekend om het uitproberen van nieuwe technieken.  In dit kookboek wil hij laten zien hoe je je eigen kookstijl kunt ontwikkelen, en daarmee de chef kunt worden die je wilt zijn.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Chef die je wilt zijnTitel : De Chef die je wilt zijn
Auteur : Andy Baraghani
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 48865 28 4
Prijs : € 35,00

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept