Voor het weekend

Surinaamse gehaktballetjes voor de borrel

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Samen met haar partner Ronald Giphart schreef Mascha Lammes het kookboek De Wereld Thuis (2020); een heerlijk kookboek! Maar eind vorig jaar kwam er alweer een boek uit: Met mes & stokjes. Ik ben fan van haar recepten, want de gerechten zijn altijd goed en makkelijk om te maken. Zo ook deze Surinaamse gehaktballetjes. Een heerlijke borrelhap die iedereen verleidt om de hele schaal in één keer op te eten. Bovendien koolhydraatarm!

Portret Mascha Lammes
Portret Mascha Lammes

Mascha leerde ik kennen tijdens de perslunch voor haar kookboek De Wereld Thuis die bij haar thuis aan de keukentafel gehouden werd. Inmiddels heb ik drie recepten gepubliceerd uit dat eerder verschenen boek: Reuben Sandwich, Butter chicken en Tom Kha Kung-soep. Allemaal even lekker.
Net als ik (zie mijn e-book Wereldse Smaken, Wereldse Wijnen) heeft zij ook een grote passie voor klassiekers uit de hele wereld. En dat zie je ook weer terug in dit nieuwe kookboek Met Mes & Stokjes, een kookboek met meer dan 70 internationale gerechten.

 

Over deze Surinaamse gehaktballetjes zegt Mascha het volgende:

Deze gehaktballetjes zijn vast onderdeel op de borrels die wij geven. Ik maak ze in bitterbalformaat, maar ze zijn ook zeer geschikt in gehaktbalformaat. De basis is een echt Surinaams recept, maar ik ben zo vrij geweest om er een hemelse lik nasi trafasie van Faja Lobi aan toe te voegen. Dit kant-en klare spulletje uit een potje tilt die ballen echt naar een ander niveau. Op het potje staat authentic Surinam, dus het voelt toch heel verantwoord. Als het aan mijn jongste ligt eten we deze balletjes elke dag.

Welke wijn bij Surinaamse gehaktballetjes?

De lichtpittige gehaktballetjes zwemmen in een tomaat-uiensaus. Wij dronken er een verfrissende rosé bij. Kies bijvoorbeeld voor de Italiaanse Chiaretto uit Veneto van Monte del Frá. Die doet het ook altijd goed in combinatie met Aziatisch eten.

Surinaamse gehaktballetjes uit kookboek Met mes & Stokjes van Mascha Lammes
Surinaamse gehaktballetjes voor de borrel
Voorbereiding: 15 min
Bereiding: 30 min
Totaal: 45 min
Gekruide gehaktballetjes voor bij de borrel doen het altijd goed. Ze zijn licht pittig van smaak.
Aantal 22 stuks

Ingredienten
  

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 takjes bladselderij fijngesneden
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 eetlepel nasi trafasie roerbakmix van Faja Lobi (supermarkt, toko)
  • 1 ei
  • 2 eetlepels paneermeel
  • zout versgemalen peper
  • flinke klont boter
  • 2 tomaten in stukjes gesneden
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel zoete ketjap manis
  • 1 maggiblokje of 1/3 groente bouillontablet

Bereiding
 

  • Meng in een ruime kom het gehakt met de helft van de ui, de selderij, de knoflook, de nasi trafasie, het ei en het paneermeel en breng op smaak met peper en zout. Vorm ballen van de gewenste grootte.
  • Smelt de boter in een pan en bak de gehaktballen bruin, ze hoeven nog niet gaar te zijn. Haal ze uit de pan en fruit in dezelfde pan de resterende ui ongeveer 2 minuten.
  • Voeg de tomaten, de tomatenpuree en de ketjap toe en roer even goed door. Schenk nu 150 ml water erbij, voeg het maggiblokje of de bouillontablet toe en leg de gehaktballen weer terug in de pan. Doe de deksel op de pan en laat de gehaktballen ca. 30 minuten zachtjes pruttelen.
  • De gehaktballen zijn lekker als borrelhap, op brood of bij Surinaamse nasi of bami. Maar met witte rijst en roerbakgroenten smaken ze ook heerlijk.

Bestellen kun je hier:

Cover Met mes & stokjes Titel : Met mes & stokjes
Auteur : Mascha Lammes
Fotografie portret: Saskia Lelieveld
Uitgever : Uitgeverij Thomas Rap
ISBN : 978 94 004 0747 3
Prijs : € 29,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept