Meatless Monday

Pasta met broccoli-pesto

Pasta pesto; dat ken je misschien wel? Voeg daar asperge-broccoli (oftewel bimi) aan toe en er ontstaat meteen een totaal ander, maar net zo makkelijk, pastagerecht. Bovendien gezonder door de toevoeging van extra groene groente.

Dit recept komt uit het nieuwe vegetarische kookboek met de titel ‘Het grote groenteboek’ van de Amerikaanse Alice Hart. Je maakt een homemade pesto op basis van aspergebroccoli en basilicum. Daarna alleen nog even pasta koken en klaar is Kees. Maar onze ervaring is wel: serveer er een salade bij, want anders wordt het een tikkeltje saai.

Kies groene groenten

portret Alice Hart
portret Alice Hart

Voor culinair journalist Alice Hart is koken met groenten hét uitgangspunt. Daarom heen bouwt ze haar maaltijden, rekening houdend met kleur van de groenten, soort, verkrijgbaarheid, balans, smaak en begeleidende granen. Ze raadt aan om te koken volgens de kleuren van de regenboog. Alle soorten groenten heeft ze op kleur ingedeeld. Van groen (boerenkool spinazie broccoli, raapstelen) naar oranje (pompoen, wortels) tot beige (bloemkool, witlof, koolraap). Hoe groener hoe gezonder. Haar advies luidt:  kies vooral voor groen, en dan pas andere kleuren. Bovendien, als je groenten als uitgangspunt neemt, ben je over het algemeen ook nog eens voordeliger uit. Zeker als je rekening houdt met de seizoenen.

Welke wijn bij pasta met broccoli-pesto?

Deze pesto is heel zacht van smaak met wat aardse tonen erin. Heel geschikt voor kinderen. Drink hier een witte wijn bij die zacht aanvoelt in de mond met zachte zuren. Denk aan een soave, chardonnay zonder hout, pinot blanc. Of een chenin blanc uit Zuid-Afrika. Liever rood? Kies voor een fluwelen Valpolicella Ripasso.

 

Pasta met broccoli pesto uit het kookboek Het grote groenteboek van Alice Hart

Pasta met borccoli pesto

Bereiding: 25 minuten
Uit de koker van groentekoningin Alice Hart komt dit pastagerecht met een homemade pesto op basis van asperge-broccoli en basilicum. Super gezond en snel klaar.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 60 gram pijnboompitten
  • 3 ½ eetlepel olijfolie
  • 200 gram asperge-broccoli bimi
  • 1 teentje knoflook grofgehakt
  • ½ theelepel gedroogde chilivlokken
  • 1 klein bosje basilicum 40 gram
  • 25 gram Parmezaanse harde kaas, fijngeraspt
  • 180 gram gedroogde pasta bijvoorbeeld orecchiette
  • zout versgemalen peper

Bereiding
 

  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin. Zet apart.
  • Kook de asperge-broccoli ca. 4 tot 5 minuten tot ze beetgaar zijn. Schep uit pan en laat uitlekken. (Bewaar het water voor het koken van de pasta.)
  • Snijd de roosjes van de stronkjes en waar de mooie roosjes voor garnering. Doe de resta van de broccoli in een mini-keukenmachine (of in de hakmolen van de staafmixer). Voeg toe: knoflook, 3 eetlepels olijfolie, chilivlokken en de basilicum. Pureer tot een een grove pasta. Voeg pijnboompitten  (bewaar een 1 eetlepel voor garnering), kaas en een scheut kookwater toe. Pureer opnieuw tot een homogene massa.
  • Breng intussen het kookwater (van de broccoli) en zout aan de kook. Kook intussen de pasta beetgaar volgens gebruiksaanwijzing. Schep een beker kookwater ui de pan, giet de pasta af in een vergiet en doe hem weer in de pan. Roer er 2/3 deel van de broccoli-pasta door. Kijk of het nodig is om de pasta wat smeuïger te maken door wat van het kookwater toe te voegen. Roer de achtergehouden roosjes broccoli erdoor.
  • Serveer de pasta op voorverwarmde borden. Garneer met pijnboompitten, een flinke scheut olijfolie en wat extra kaas. Lekker met groene salade met kerstomaatjes en geitenkaas.

Het kookboek: Het grote groenteboek

Mooi uitgebreid vegetarisch kookboek met groenten als uitgangspunt. Ingedeeld volgens de seizoenen. Met 80 gemakkelijk te bereiden recepten. Ideaal voor iedereen die meer groenten wil eten.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

cover Het grote groenteboek Alice HartTitel : Het grote groenteboek
Auteur : Alice Hart
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 8989 911 1
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept