Te gekke wijn!

Portugese Aluado is een topscoorder

Een ware prijswinnaar; deze Portugese Aluado van druivenras alicante bouschet. Opnieuw  wint de rode wijn, afkomstig uit Alenquer,  goud. En daar komt vast meer bij. Want wijnhuis DFJ Vinhos is een topscoorder. Deze veelzijdige wijn stond inmiddels al 8 keer in de top 100 van de Best Buys van Wine Enthusiast. En ook I Love Food & Wine is enthousiast en komt met een uitstekende beoordeling. We geven hem een ruime 8.

Crazy wijnmaker

Aluado betekent in het Portugees: maanziek. In de Middeleeuwen was dit een ernstige ziekte die zich uitte in tijdelijke krankzinnigheid. Maar waarom kreeg deze wijn zo’n bijzondere naam? Wijnmaker Jose Neiva Correia werd namelijk voor gek verklaard toen hij aankondigde een wijn te gaan maken van louter alicante bouschet. Maar het bleek juist een gouden greep. Met als absoluut hoogtepunt jaargang 2014; vier gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles waren het resultaat.

Sappig glas

Het ‘oude’ druivenras alicante bouschet, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Frankrijk,  zorgt voor een dieprode kleur. In smaak en geur boordevol aroma’s van pruimen en bessen. Fluweelzacht in de mond door het rijpe fruit met zachte tannines. Een wijn die op het fruit is gemaakt, zonder oudering op houten vaten. Maar wel met een rijping van  3 maanden op fles. Resultaat: mooi kersenrood van kleur. Hij geurt wat bloemig en kruidig. In de smaak meteen heel sappig. Boordevol rijp bramenfruit met een frisse ondertoon. Goede structuur en uitstekende balans. Rijp en fris tegelijkertijd. Dit vindt iedereen lekker.’

Multi inzetbaar

Hij is zeer geschikt als aperitief in combinatie met tapas, maar ook heerlijk met allerlei gerechten als rood vlees, risotto, paella en kaas. Andere suggesties: runderstoofschotel met salie of Runderpie met zoete aardappel en rozijnen. Ook ideaal bij een gehaktbal, hamburger of bij de bbq.  Serveer je de wijn licht gekoeld (14 °C – 16 °C), dan past hij ook bij vette vis zoals gegrilde sardines of zalm. Een veelzijdige wijn dus; multi inzetbaar! Nu drinken tot 2019.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.