Doordeweeks

Makkelijke bolognese van hamburgers

De ‘lekkerste bolognesesaus ever‘ is een van mijn favorieten op mijn website. Maar deze snelle versie mag er ook wezen. Gemaakt met hamburgers van rundvlees. Het recept is afkomstig uit het kookboek ‘Een ode aan groenten’. Maar waar zijn die groenten dan, hoor ik jullie denken. De groenten zitten in de drager; je eet deze overheerlijke bolognesesaus in combinatie met courgettespaghetti. Ik mengde dit gedeeltelijk met gewone spaghetti en het resultaat was grandioos. Doen dus. Je bent in 25 minuten klaar. Bovendien supergezond.

In het intro van het recept zegt de schrijfster: ‘De schaamteloze heiligschennis in mijn bolognese is duidelijk te zien aan ieder onderdeel en dat is wat deze saus zo goed maakt. Dit is een snelle versie met veel rijke smaken die zelfs de meest gulzige Italianen zal verzadigen.’

In plaats van 100% courgettespaghetti mengde ik het gedeeltelijk met gewone spaghetti, en dat maakte dit recept nog lekkerder.

Welke wijn bij makkelijke bolognese?

Bij zo’n doordeweekse bolognesesaus als dit smaakt iedere sappige rode wijn die je lekker vindt. Dus kies bijvoorbeeld voor een gewone Côtes du Rhône die doet het altijd goed in combinatie met een gehaktsaus. Wil je ook iets Italiaans? Kies dan voor een Rosso Piceno of Valpolicella.

Perfecte Wijn & Spijs combinatie: soepel rood uit Portugal

€ 11,40

Bij bolognesesaus hoort sangiovese, maar deze volle rode wijn uit Portugal is ook perfect. Afkomstig uit een van de hoogste gelegen wijnregio’s: Beiras in centraal Portugal. Hij zit boordevol frisse aroma’s van bosfruit met verleidelijke ronde tannines. Tegelijkertijd interessant door de kruidige tonen van specerijen.  Maar soepel en toegankelijk. Bovendien biologisch gemaakt!

Makkelijke bolognese van hamburgers uit het kookboek Ode aan groenten van Alice Zaslavsky

Makkelijke spaghetti bolognese

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 10 minuten
Totaal: 25 minuten
Snelle bolognese saus, gemaakt van hamburgers, paddenstoelen en tomatenpuree. Serveren met courgettespaghetti dat maakt het geheel licht en luchtig.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel boter
  • 100 gram kastanjechampignons in plakjes
  • 4 hamburgers van rundvlees
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram tomatenpuree
  • 1 theelepel gerijpte balsamico-azijn
  • 125 ml kippen- of groentebouillon
  • 150 gram spaghetti
  • 1 pak courgette-spaghetti à 400 gram
  • zout versgemalen peper
  • 40 gram Parmezaanse kaas geraspt

Bereiding
 

  • Verhit 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter in een grote pan met stevige bodem. Fruit de ui ca. 3 minuten tot deze zacht is. Leg de deksel op de pan en laat ca. 5 minuten sudderen. Roer de paddenstoelen erdoor en bak ze in 3 minuten goudbruin.
  • Schuif het uimengsel aan de kant in de pan. Voeg de hamburgers toe en druk op de bodem van de pan voorzichtig met een houten lepel in stukken. Schep het uimengsel erdoor. Laat ca. 3 minuten bakken. Voeg dan de knoflook en daarna de tomatenpuree toe. Roer door het vlees en laat op hoog vuur meebakken tot alles donkerrood is.
  • Schenk de balsamico erbij en bak even mee. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat de saus ca. 5 tot 10 minuten zachtjes sudderen tot de saus iets is ingekookt.
  • Breng intussen ruim water met zout aan de kook. Kook de gewone spaghetti volgens gebruiksaanwijzing. Voeg gewone spaghetti en courgettespaghetti toe aan de gehaktsaus. Laat ca. 1 minuut meekoken. Breng op smaak met versgemalen peper. Verdeel over vier voorverwarmde pastaborden. Bestrooi aan tafel met de Parmezaanse kaas. Lekker met een groene salade.

Het kookboek: Ode aan Groenten

Ode aan groenten is een duimendik kleurrijk kookboek dat je laat zien hoe je nog meer uit groenten kunt halen. Geschreven door de Britse Alice Zaslavsky, culinair correspondent van ABC News Breakfast. Ze heeft een selectie van 50 van haar favoriete groenten gemaakt, die ze vervolgens een voor een de revue laat passeren. Groente heeft de hoofdrol, maar ze gaat vlees of vis niet uit de weg. De innovatieve recepten zijn maakbaar en heel toegankelijk. Een aanrader!

Bestellen kun je hier:

Cover Ode aan GroentenTitel : Een ode aan groenten
Auteur : Alice Zaslavsky
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 250 6
Prijs : € 40,-

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept