Weekmenu #16

10x de allerlekkerste rijstgerechten uit de hele wereld

Wat gaan we eten de komende week? Ben jij ook een liefhebber van rijst? Dan kun je deze week je hart ophalen. Rijst is een van de meest veelzijdige producten ter wereld. En overal ter wereld maken ze daar weergaloze rijstgerechten van. Maak maar eens een Italiaanse risotto met asperges of een verleidelijke Hawaiiaanse pokébowl. Dit zijn alvast twee recepten met rijst. Maar voor deze week zet ik 10 klassiekers (+ één bonus rijstrecept) uit de hele wereld op een rij: van Portugese kip met piri-prri, Spaanse arroz negro, Amerikaanse gumbo, shakshuka met rode rijst tot Indonisische nasi goreng. Allemaal heerlijke gerechten met rijst. Scroll snel door naar beneden voor al mijn recept ideeën.

Welke wijn bij rijstgerechten?

Bij deze wereldse rijstgerechten hoort vanzelfsprekend  een goed glas wijn. Uiteraard een bijpassende (daar gaat het om op I Love Food & Wine). Welke? Niet moeilijk hoor, bij elk recept vind je mijn bijpassend wijnadvies.

 

ITALIAANSE RISOTTO 

Hou je van eenvoudige rijstgerechten, dan is dit jouw recept! In deze Italiaanse risotto met worst hoef je namelijk niet te roeren, die wordt gaar in de oven. Simpel recept van Yvette van Boven. Aanrader!

Risotto met worst en paprika van Yvette van Boven uit Homemade
Risotto met worst en paprika

 

HAWAIIAANSE POKÉBOWL

Overheerlijke pokébowl uit de Hawaiiaanse keuken uit het kookboekje Foolproof Vis. Een super populair gerecht om te laten bezorgen, maar zelf maken is eigenlijk veel lekkerder. Bovendien zo klaar. Staat in 30 minuten op tafel. Zo snel kun je het niet laten bezorgen, toch?

Pokébowl met tonijn uit het kookboek Foolproof Vis
Pokébowl met tonijn

 

SHAKSHUKA; EXTRA GEZOND

Diverse vegetarische rijstgerechten vind je op mijn website. Een fantastisch vegetarisch gerecht is shakshuka, oorspronkelijk afkomstig uit Tunesië. De Britse kookboekenschrijver Hugh Fearnley-Whittingstall gaf hier een gezonde draai aan. Hij gebruikt rode volkorenrijst. Heerlijk met champignons en amandelen. Bovenop de zachtgegaarde eieren à la shakshuka. 

Shakshuka met rode rijst en champignons uit het kookboek Eten als de beste van Hugh Fearnley-Whittingstall
Shakshuka met rode rijst en champignons

 

PORTUGESE PIRI-PIRI RIJST

Piri-piri rijst met kip is een smeuïg rijstgerecht uit Portugal. Qua smaak lijkt het op een paella, maar dan net wat pittiger. Een overheerlijk eenpans rijstgerecht.

Kip met piri piri rijst uit het kookboek Rijst & Co
Kip met piri piri rijst

 

SPAANSE RIJST MET GAMBA’S

Zin in iets Spaans op het menu: kies voor arroz negro con gamba. Dit is de signature dish van de Spaanse Sandra Alvarez. Hiermee werd zij dagwinnaar tijdens de wedstrijd Master Chef Holland in 2015. De rijst wordt zwart door inktvis-inkt die je kunt kopen bij de visboer. Echt niet moeilijk om te maken, maar OVERHEERLIJK. Aanrader!

Arroz negro: Zwarte rijst met gamba's
Arroz negro: Zwarte rijst met gamba’s

 

KOREAANSE BIBIMBAP

Een traditioneel, maar eenvoudig, rijstgerecht uit Korea: Bibimbap. Weleens van gehoord? Dit is een kom rijst met daarop allerlei groenten en een zacht eitje. De homemade dressing is hier de smaakmaker. Heerlijk! Een vegetarisch rijst recept uit het basisboek Korea!

Koreaanse rijst met groenten
Bibimbap; Koreaanse rijst met groenten

 

BRITSE KEDGEREE

Een echte klassieker uit Britse keuken: kedgeree. Overgewaaid uit India, in de tijd dat de Britten er regeerden. Oorspronkelijk een ontbijt, maar met warmgerookte zalm een heerlijk snel rijstgerecht. Ziet er misschien niet zo mooi uit, maar het is toch een aanrader!

 

Kedgeree met zalm
Kedgeree met warmgerookte zalm

 

AFGHAANSE KABULI PALAW

Recept: Kabuli Palaw

Smeuïg rijstgerecht met mals lamsvlees en een zoete topping van wortel en rozijnen. Dit is het nationale gerecht uit Afghanistan. Meer dan het proberen waard! Staat in 45 minuten op tafel.

Kabuli Palaw (rijst met wortel en lamsbout) uit het kookboek Parwana
Kabuli Palaw (rijst met wortel en lamsbout)

 

 

SPAANSE VISSOEP MET RIJST

Paella kennen we wel, en deze Spaanse vissoep met rijst doet daar aan denken. Het is een soort vloeibare versie van paella. Lekker gevuld en eenvoudig te maken. Smullen maar van dit zomers rijstgerecht! Een van de makkelijke rijstgerechten die je maar kunt verzinnen.

Spaanse Vissoep met rijst uit het kookboek van Zonder Fratsen van Anita Witzier.
Spaanse vissoep met rijst

 

INDONESISCHE NASI GORENG

In Azië is rijst het belangrijkste basisingrediënt. En nasi goreng is niet te versmaden; een klassieker uit de Indonesische keuken. Deze versie met garnalen is niet te versmaden. Een snel rijstgerecht dat in 30 minuten op tafel staat.

Nasi goreng met kip en garnalen
Nasi goreng met kip en garnalen

 

AMERIKAANSE GUMBO

Gumbo is een klassiek rijstgerecht uit de Amerikaanse staat Louisiana. Een mengelmoes uit verschillende keukens met chorizo, grote garnalen en kip. Lekker pittig van smaak met wat rokerigs op de achtergrond.

Gumbo met garnalen en rijst uit het kookboek Rijst & co
Gumbo met garnalen

 

HOLLANDSE RISOTTO MET WITTE ASPERGES

Deze risotto met verse witte asperges mag niet ontbreken deze week, want de asperges liggen weer in de winkel. Onwijs lekker gerecht!!! Mijn dochter zit nu al te watertanden. Zet maar snel op je boodschappenlijst. Je zult niet worden teleurgesteld, want dit is een van de lekkerste rijstgerechten die ik kan.

Risotto met asperges
Risotto met asperges

 

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Zin in nog meer rijstgerechten? Kijk op deze filterpagina, hier vind je er nog veel meer!

 

Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄

EARLY BIRD ACTIE

Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.

🎁 Early bird-actie! Bestel vóór 15 november voor slechts €5,99 (daarna €7,50).

Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.

Bestel 'm direct!

Over Jolande Vos

Eigenaar en auteur ilovefoodwine.nl

Jolande is een echte foodie, en iemand die alles weet over Wijn & Spijs. Of anders gezegd: ‘Welke wijn past bij welk gerecht’? Zij is in feite de sommelier voor thuis. Sinds jaar en dag is zij bezig met de lekkerste recepten, kookboeken, wijnen en de beste restaurants te selecteren. Deze gastronomische info deelt ze hier. Haar website is uitgegroeid van een receptenblog naar een culinair platform. En via de receptenfilter kom je vast iets tegen dat past bij jouw smaak. Heb je vragen? Mail me!

Interesse gewekt?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *