Voor het weekend

Pokébowl met tonijn & misodressing

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Gezond & Slank: dat is deze overheerlijke pokébowl uit het kookboekje Foolproof Vis. Deze gezonde foodhype komt overgewaaid uit Hawaï. Het woord poké betekent letterlijk ‘in stukjes snijden’. De basis voor elke pokébowl is verse rauwe vis, een portie rijst en verschillende toppings naar keuze. Mix en match de toppings. Voeg toe wat je verder lekker vindt. Maar wat je ook doet: de umamirijke misodressing is een must. Bovendien staat dit gerecht lekker snel op tafel. Wat wil je nog meer? 

Je hebt voor deze pokébowl misschien wat onbekende ingrediënten nodig als miso en edamame-bonen. Maar tegenwoordig zijn deze producten gewoon in de supermarkt te koop. Ik leg even uit wat het precies voor ingrediënten zijn.

Wat is witte miso?

Miso is een pasta die wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, rijst met zout en koji (schimmel). Je kunt het kopen in vier verschillende soorten: wit, geel, rood (aka) en zwart. Witte miso dat we hier gebruiken is niet wit, maar lichtbruin van kleur. Een andere naam is SHIRO! Het is een goede smaakmaker voor zowel zoete als hartige gerechten. Te koop in goed gesorteerde supermarkten of bij de toko.

Wat zijn edamame-bonen?

Edamame- bonen zijn jonge, onrijpe sojaboontjes. Ze hebben een mooie frisgroene kleur en worden veel gebruikt in de Japanse, Koreaanse, Chinese en Hawaïaanse keuken. Je koopt ze gewoon in de supermarkt. Hier vind je ze zowel in de koeling (vers en geblancheerd), in blik als in de diepvries. Ze smaken verfijnd, zijn heerlijk knapperig, en licht nootachtig.

Welke wijn bij pokébowl met tonijn?

Je proeft verschillende smaken door de toppings: zoet, zuur en zout. De dressing is aan de zure kant. Dus kies voor een witte wijn met voldoende zuren, maar die tegelijkertijd ook body heeft. Vooral een Sauvignon Blanc past heel goed bij de rauwe tonijn. Maar kies Sauvignon uit wat meer warme regio’s. Dus denk aan eentje uit Chili of Zuid-Afrika.

Pokébowl met tonijn uit het kookboek Foolproof Vis

Pokébowl met tonijn

Bereiding: 30 minuten
Totaal: 30 minuten
Gezonde pokébowl met verse tonijn. Staat in 30 minuten op tafel.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 70 gram pandan- of zilvervliesrijst
  • 2 theelepels rijstazijn
  • 200 gram tonijn sashimi-kwaliteit
  • ½ mango in blokjes van 1 cm
  • 100 gram verse edamame-bonen of uit de diepvries en ontdooid
  • ½ avocado in dunne plakken
  • 4 radijsjes in dunne plakjes
  • zwarte en wit sesamzaad als garnering

Voor de pickles:

  • 50 ml rijstazijn
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel basterdsuiker
  • versgemalen zwarte peper
  • ½ komkommer in linten
  • 1 kleine winterwortel in luciferreepjes

Voor de misodressing:

  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel witte miso
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 theelepel sojasaus
  • 1 theelepel vloeibare honing

Bereiding
 

  • Begin met het koken van de rijst. Kook gaar volgens gebruiksaanwijzing en laat afkoelen.
  • Maak eerst de gepickelde (oftewel gemarineerde) groenten: meng de rijstazijn, het zout, de suiker en een flinke draai versgemalen zwarte peper in een kom. Roer tot het zout en de suiker zijn opgelost. Voeg de komkommer en wortel toe en schep om tot de groenten goed bedekt zijn. Zet 20-30 minuten apart.
  • Doe de gekookte rijst in een kom en meng de rijstazijn erdoor. Zet apart.
  • Roer in een kommetje alle ingrediënten voor de misodressing door elkaar en zet apart.
  • Snijd de tonijn voorzichtig in blokjes van 1 centimeter. Doe ze in een kom en meng ze met 1 theelepel misodressing.
  • Stel je pokébowls samen: verdeel de rijst over twee diepe ronde kommen. Deel de bovenkant vervolgens op in vakken met de verschillende toppings: de tonijn, mango, edamame, avocado, radijs en gepickelde groenten. Sprenkel de rest van de misodressing erover, bestrooi met de sesamzaadjes en dien op.

 

Het kookboek Foolproof Vis

Handzaam kookboekje uit de FOOLPROOF-serie. Geschreven door experts op hun vakgebied. In dit geval is dat Libby Silbermann. Gevuld met 60 onfeilbare recepten met vis en zeevruchten in de hoofdrol.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Foolproof VisTitel : Foolproof Vis
Auteur : Libby Silbermann
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1688 5
Prijs : € 17,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!

Over Jolande Vos

Eigenaar en auteur ilovefoodwine.nl

Jolande is een echte foodie, en iemand die alles weet over Wijn & Spijs. Of anders gezegd: ‘Welke wijn past bij welk gerecht’? Zij is in feite de sommelier voor thuis. Sinds jaar en dag is zij bezig met de lekkerste recepten, kookboeken, wijnen en de beste restaurants te selecteren. Deze gastronomische info deelt ze hier. Haar website is uitgegroeid van een receptenblog naar een culinair platform. En via de receptenfilter kom je vast iets tegen dat past bij jouw smaak. Heb je vragen? Mail me!

Interesse gewekt?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Reacties

  1. Gilbert vos 9 januari 2025 om 13:18 uur

    5 sterren
    Yolande
    Bedankt voor die uitleg.
    Ik ga dat zeker proberen in onze kookclub.
    Wij koken elke dinsdag met 13 personen en ik heb al meerdere malen een van jouw recepten gebruikt.
    Zelf ben ik ook maart een hobby kok en zorg ik steeds voor de menu en de aankoop van de ingrediënten.
    Grts
    Gilbert

    • Jolande Vos Jolande Vos 10 januari 2025 om 08:24 uur

      Wat leuk om te horen! Dank je wel. Succes met de volgende keer koken in je kookclub.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept