Voor het weekend
Arroz negro met gamba’s

Recept zwarte rijst met gamba’s. De rijst smaakt lekker smeuïg en heeft veel smaak. De verse pijlinktvis blijft lekker mals. Zakjes inktvis-inkt koop je bij een goed gesorteerde viswinkel. Lees het hele recept op de site #rijst #gamba’s #pijlinktvis
Recept zwarte rijst met gamba’s. De rijst smaakt lekker smeuïg en heeft veel smaak door de inkt en het zeewier. De verse pijlinktvis blijft lekker mals. Zakjes inktvis-inkt koop je bij een goed gesorteerde viswinkel. Lees het hele recept op de site #rijst #gamba’s #pijlinktvis

Ken je Sandra Alvarez misschien nog? Deze prachtige Spaanse dame deed mee aan MasterChef Holland in 2015. Ze is een creatieve duizendpoot uit Amsterdam met Spaans en Chinees bloed in haar aderen. Tijdens de eerste wedstrijd kookte ze meteen deze Zwarte Rijst met Gamba’s (Arroz Negro) en werd daarmee dagwinnaar. Dit gerecht is nog steeds haar ‘signature dish’ en het recept staat ook in haar nieuwe kookboek ‘Sabor Sabor, de nieuwe Spaanse keuken’. En nu ook op I Love Food & Wine. Hiermee maak je van je weekend meteen een groot feest.

Portret Sandra AlvarezDe rijst smaakt lekker smeuïg en heeft veel smaak door de inkt en het zeewier. De verse pijlinktvis blijft lekker mals. Zakjes inktvis-inkt koop je bij een goed gesorteerde viswinkel (ca. € 2,50 voor 2 zakjes inkt).

Welke wijn bij Arroz Negro met gamba’s?

Sandra adviseert hierbij een karaktervolle witte wijn, zoals een Albariño of een Rueda Superior. En daar kunnen wij ons helemaal in vinden!

Muziek: zoals jullie misschien weten, is flamenco een van mijn passies. Daarom een nummer van mijn favoriete Spaanse zangeres; Estrella Morente.

4 personen45 minuten
 

Ingrediënten

  • Kruidenolie
  • 2 knoflookteentjes
  • ½ theelepel zout
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 10 gram verse peterselie
  • Zwarte rijst
  • 500 gram schoongemaakte inktvis (evt. diepvries, ontdooid)
  • 3 knoflookteentjes, fijngehakt
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 300 gram paella rijst
  • 200 ml droge witte wijn
  • 250 ml visbouillon (van tablet)
  • 4 zakjes inktvis inkt à 4 gram
  • 500 gram grote gamba’s
  • 1 eetlepel grof zeezout
  • 10 gram wakame (gedroogd zeewier), in stukjes
  • 1 citroen, in partjes
  • 4 eetlepels aioli

Stap 1

Pureer alle ingrediënten voor de kruidenolie tot een glad mengsel en zet apart. Snijd de inktvis in stukjes van ca. 2 cm.

Stap 2

Verhit de kruidenolie in een braadpan en bak de inktvis in 3 minuten op hoog vuur lichtbruin. Schep de knoflook en tomatenpuree erdoor en bak even mee. Voeg de rijst toe en bak nog 2 minuten. Schenk de wijn erbij en laat hem verdampen. Roer de visbouillon, inkt en 250 ml water door elkaar. Voeg dit mengsel toe, samen met de wakame. Kook de rijst met het deksel op de pan in ca. 20 minuten beetgaar. Roer af en toe. Zet het vuur uit en laat de pan afgedekt nog 5 minuten staan.

Stap 3

Verhit in de tussentijd een grillpan ingesmeerd met olijfolie. Leg de gamba’s, als de olie heet is, naast elkaar erop. (Zorg dat ze met de kop naar de buitenkant wijzen). Bestrooi ze met wat zout. Gril ze ca. 5 minuten en draai ze om. Strooi opnieuw wat zout erover. Grill nog 3 minuten. Schep de zwarte rijst op een schaal. Leg de gamba’s erop. Serveer met partjes citroen en aioli. Lekker met een tomatensalade of gebakken courgette.

Het kookboek

Cover Sabor SaborVerrassend modern Spaans kookboek met prachtige fotografie dat je direct uitnodigt om te gaan koken. Deze familie-recepten zijn afkomstig van de Spaanse Sandra Alvarez. Maar haar recepten hebben een moderne twist en bij alle recepten staat leuke wijn-spijscombinaties. Momenteel ontwikkelt Sandra biologische sauzen en heeft ze haar eigen website met filmpjes en tutorials.

Bestellen? Dat kan hier:

Titel:   Sabor Sabor
Auteur: Sandra Alvarez
Uitgever: Terra
ISBN nummer 97 890 8989 7602
Prijs: € 24,99

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. En binnenkort komt het recept Cheesecake uit Ibiza online!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *