Wie kent Karin Luiten nog niet? Velen zijn inmiddels fan van haar. En niet voor niets. Ze is culinair journalist, en auteur van vooral toegankelijke kookboeken. Vorige maand (oktober 2020) verscheen er een nieuw boek van haar: De makkelijke keuken. Tenminste we dachten heel even dat het nieuw was. Maar na goed kijken bleek het een vernieuwde uitgave van haar overbekende boek ‘Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek’ te zijn. Met nieuwe foto’s en vormgeving voor een volgende schare fans of het oude moet inmiddels stukgekookt zijn. Wij hadden hem in ieder geval nog niet in de kast. Wat vinden we ervan?
De nieuwe titel dekt de lading beter. Niet alleen wordt er nog steeds weinig gebruik gemaakt van pakjes en zakjes, maar de aandacht is meer gelegd op makkelijk, gezond en lekker. Er is nu ook een hoofdstuk met vegetarische gerechten opgenomen. In de afgelopen 10 jaar, na het verschijnen van de eerste druk van Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek, is koken zonder kant en klare ingrediënten, met teveel zout, suiker en andere (chemische) toevoegingen, voor veel mensen een must geworden. Ik zie het ook aan mijn kinderen: calorieën, koolhydraten, alles wordt geteld. Gezond eten, minder vlees en er goed uitzien is voor velen een levenstijl geworden .
Boordevol klassiekers!
Het blijft een boek vol klassiekers, met makkelijke recepten die ook voor beginners zonder problemen te maken zijn. Van gegratineerde uiensoep, aardappelgratin, pasta bolognese, groentecurry, vegaburger, boeuf stroganoff tot brownies en aardbeientaart. Overzichtelijk ingedeeld in voor-, hoofd- , bijgerechten en toetjes, maar ook gebak en broodbeleg komt aan bod. Geen moeilijke ingrediënten. En op een enkele uitzondering na, vergt de (voor)bereiding 5 tot 30 minuten en kan daarna meteen de oven of de pan in.
Uitgeprobeerd
We gaan het simpele recept Zalm met prei proberen. Hiervoor worden zalmmoten op een bedje van prei, kappertjes en dille in een ovenschaal gelegd. Dan alleen nog even kort de oven in. In een half uur zit je al aan tafel. Het bereiden van het gerecht gaat zonder problemen. Gelukkig stond er nog een (frisse) Sauvignon Blanc open; klaar om toe te voegen aan de preisaus. Dan is het wel even oppassen dat met de kappertjes en het verse citroensap het niet iets te zuur wordt. Het gerecht smaakt heerlijk en de zalm is romig en zacht.
Conclusie
Compact, goed en overzichtelijk vormgegeven kookboek. De bereiding van de recepten is kort en krachtig opgeschreven. Een goede uitbreiding van je basisgerechten op de momenten dat je lekker, maar niet te ingewikkeld wilt eten.
Bestellen kun je hier:
Titel : De makkelijke keuken
Auteur : Karin Luiten
Uitgever : Uitgeverij Nieuw Amsterdam
ISBN : 978 90 046 827 178
Prijs : € 24,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen