Tataki met ponzudressing

Asian food: I love it

Van alle keukens houd ik, maar van Aziatisch eten het meest. Als kind al was ik er als de kippen bij, wanneer we op zondag ‘Chinees’ gingen halen. Er zat welgeteld één Chinees restaurant in ons dorp en daar stonden de mensen vaak tot buiten in de rij om hun maaltje te bestellen. Als ik mee ging, mocht ik van mijn vader aanwijzen wat we zouden gaan eten. Mijn lievelingsgerecht was babi pangang met dat heerlijke krokante buikspek, en gebakken banaantjes.

Een van de eerste kookboeken die ik kocht was het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk en dat heb ik in de loop der jaren helemaal stuk gekookt. Later kwamen daar nog heel veel oosterse titels achteraan, zeker toen we gingen reizen en veel Aziatische landen aandeden. ‘Omdat je er zo lekker kan eten’ zeggen mijn echtgenoot en ik steevast tegen elkaar en tegen iedereen die het horen wil.

Van Japan, tot China en Korea

En nu is daar dan ‘My Asian Kitchen’ van de Amerikaanse foodwriter en styliste Jennifer Joyce, die al geruime tijd in Groot Brittannië woont waar ze werkt voor onder andere BBC Good Food, Waitrose Kitchen en Jamie Magazine, met meer dan 120 recepten uit zowel de traditionele als de moderne Aziatische keuken. Opgedaan tijdens haar vele reizen en voorliefde voor oosterse gerechten. Een kolfje naar mijn hand.

Het kookboek is ingedeeld naar soorten gerechten en de landen waar ze vandaan komen lopen door elkaar. Je kunt Vietnamese rijstpapierrollen maken, Japanse wortelpickles, Chinese baozi (dumplings), Thaise kip uit de wok, Koreaanse chilipasta en nog veel meer lekkers. Wat ook fijn is, achterin is een uitgebreide woordenlijst opgenomen met uitleg over producten. Handig als je een-twee-drie niet weet wat Toban Jiang (hete chilibonenpasta) is.

Wat gaan we koken?

Het is moeilijk kiezen maar uiteindelijk wordt het Rundertataki met knoflookchips en een ponzu-uiendressing.

Dit heb je nodig:

  • 300 gram runderhaas
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 el plantaardige olie
  • 1 el fijngehakte bieslook
  • Voor de dressing
  • 4 tl Japanse lichte sojasaus
  • 2 el gesnipperde sjalot
  • 45 ml yuzusap
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • 2 tl versgeraspte gemberwortel
  • Voor de knoflookchips
  • 3 teen knoflook
  • 125 ml plantaardige olie

Zo maak je het:

Tataki met ponzudressingRunderhaas in 2 stukken van 10 cm snijden en bestrooien met zeezout en peper. In koekenpan olie verhitten en vlees kort aanbakken. Vlees uit de pan nemen en paar minuten laten rusten. Daarna strak in plastic folie verpakken en minimaal 2 uur in de koelkast leggen. Een hele nacht mag ook.

Meng alle ingrediënten voor de dressing en zet weg tot gebruik.

Snijd voor de knoflookchips de knoflook in dunne plakjes en bak ze in niet al te hete olie krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Op het bord:

Snijd dunne plakjes van het vlees en schik deze op een schaal. Druppel de dressing eroverheen en erlangs en garneer met de knoflookchips.

Resultaat?

Lekker, licht, zomers. Alleen ehh, niet eten als je de volgende dag een zakelijke afspraak hebt. De knoflook blijft lang hangen!

Het kookboek

Jennifer Joyce laat in My Asian Kitchen met meer dan 120 recepten zien hoe gemakkelijk het is om thuis Aziatisch te koken. Van Japanse omelet (tamagoyaki), sticky kippenvleugels, garnalenwontons, mie goreng tot devil’s food cake met matchaglazuur. Met achterin het boek een uitleg over de verschillende Aziatische ingrediënten. Mooi vormgegeven met prachtige fotografie die uitnodigt om meteen de gerechten te gaan koken.

Bestellen kun je hier:

Cover My Asian KitchenTitel : My Asian Kitchen
Auteur : Jennifer Joyce
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 199 8
Prijs : € 24,95

 

Ook uit dit heerlijke kookboek komt de Zalm met sticky tamarindesaus.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *