In het kookboek Rijst & Co noemen ze dit recept ‘Gepimpte piri-piri rijst’. Dat doet natuurlijk meteen denken aan de Portugese klassieker kip piri-piri. Maar eigenlijk heeft het er weinig mee te maken. In feite is dit veel meer een soort Spaanse paella met paprika’s en kip. Ook doet het mij denken aan Baskische kip (Poulet basquaise) uit Frankrijk.
Desalniettemin absoluut de moeite waard om dit weekend op je menu te zetten. Niet moeilijk om te maken, maar je hebt dus iets meer tijd nodig. In ieder geval is het gegarandeerd smullen geblazen.
Kip piri piri is meer een duivels ‘heet’ BBQ-gerecht. De halve kippetjes worden eerst gemarineerd in een piri piri-marinade (met piri-piripepers en gerookt paprikapoeder) en vervolgens geroosterd boven het houtskool. De overeenkomst met dit gerecht is de rode-peper-pittigheid. Je kunt het zo heet mogelijk maken als jezelf wilt. Het originele recept zegt 4 tot 8 rode chilipepers, maar ik gebruikte er maar 3 en dat was uitstekend.
Welke wijn bij kip met piri-piri rijst?
Vanwege de pittigheid in de rijst is een kruidige Spaanse (of Portugese) rosé een echte aanrader. Die verfrist, heeft toch voldoende body en door het rijpe fruit wordt de pittigheid van het gerecht verzacht.
Kip met piri-piri rijst
Ingredienten
- 4 kipfilets
- zout versgemalen peper
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 grote ui in ringen
- 3 teentjes knoflook fijngesneden
- 2 rode paprika’s in reepjes
- 2 gele paprika’s in reepjes
- 3 rode Spaanse pepers in ringetjes
- 1 theelepel tijm
- ½ theelepel oregano
- 1 eetlepel gerookte paprikapoeder zoet
- 2 tomaten in stukjes
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 liter kippenbouillon
- 3 ½ eetlepel rode wijnazijn
- 300 gram witte rijst
- 1 eetlepel koriander fijngehakt
Bereiding
- Begin met snijden van alle groenten, zodat dit klaar staat.
- Bestrooi de kipfilets met zout en peper. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote ovenvaste braadpan en bak de kip rondom bruin. Haal uit de pan en zet even apart.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Doe de rest van de olie (2 eetlepels) in de pan en bak hierin de ui en knoflook in ca. 3 minuten lichtbruin. Voeg de rode en gele paprika toe, en je gekozen hoeveelheid Spaanse peper. Bak ca. 5 minuten op half hoog vuur tot de paprika zacht is.
- Voeg tijm, oregano gerookte paprika, tomaten en tomatenpuree toe. Roer even door en breng op smaak met zout en peper.
- Voeg de bouillon en rode wijnazijn toe, breng opnieuw aan de kook en laat ca. 3 minuten pruttelen. Roer de rauwe rijst erdoor. Leg de kipfilet erop. Zet de pan met deksel erop in de oven. Bak ca. 45 minuten tot de rijst en kip gaar is. Bestrooi met koriander.
Het kookboek
‘Rijst & co’ is een kookboek met wereldse gerechten waarin rijst de hoofdrol speelt. Van Jambalaya uit de Cajun-keuken, Koreaanse bibimbap (zie hier!), Portugese piri-piri-rijst tot Italiaanse arancini (rijst-bitterballen). Al eerder publiceerden we twee gerechten uit dit boek: boudoir-rijstsalade en garnalengumbo: ook heel geslaagd.
Bestellen kun je hier:
Titel : Rijst & co
Auteur : Nisha Katona
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 213 1
Prijs : € 23,50
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen