Meatless Monday

Turkse rode paprikapuree (biber salçası)

Biber salçası is een traditionele Turkse paprikapasta die veel gebruikt wordt als smaakmaker in de Turkse keuken. Het is een dikke, geconcentreerde pasta gemaakt van rode of soms groene paprika’s, die worden gepureerd en vervolgens langzaam gekookt tot een dikke massa. Kant-en-klaar te koop in een potje, maar zelfgemaakt altijd lekkerder!

 

Twee soorten biber salçası: pittig en zoet

acı biber salçası
acı biber salçası

Je kunt kiezen uit twee verschillende varianten: acı biber salçası (pittige paprikapasta) en tatlı biber salçası (zoete paprikapasta) in de winkel, afhankelijk van het type paprika’s en/of pepertjes dat is gebruikt. In dit recept maken we de pittige variant.

 

Wat is biber salçası?

Deze paprikapuree dient als basis voor veel Turkse gerechten, waaronder soepen, stoofschotels, sauzen en marinades. Het biedt een rijke, geconcentreerde smaak die zowel diepte als warmte kan toevoegen aan gerechten, afhankelijk van of je de pittige of zoete versie gebruikt.

Biber salçası kan ook gebruikt worden om gerechten te kruiden of als smeersel op brood.

De productie van biber salçası is een diepgewortelde traditie in Turkije, vooral in landelijke gebieden, waar families elk jaar in de late zomer en vroege herfst hun eigen voorraad bereiden met verse paprika’s uit hun tuinen of lokale markten. Deze zelfgemaakte versies variëren in smaak en pittigheid, afhankelijk van de gebruikte paprika’s en persoonlijke voorkeur.

Turkse paprikapuree (Aci biber salçası)

Turkse paprikapuree (Aci biber salçası)

Bereiding: 2 uur
Totaal: 2 uur
1,5 kg zoete rode puntpaprika’s 4 rode Spaanse pepers 1 eetlepel zout olijfolie
Aantal 1 potje

Ingredienten
 

  • 1,5 kg zoete rode puntpaprika’s
  • 4 rode Spaanse pepers
  • 1 eetlepel zout
  • olijfolie

Extra nodig

  • staafmixer, bakplaat met bakpapier

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Verdeel de paprika’s en de Spaanse pepers over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 15 minuten in het midden van de oven. Draai ze halverwege een keer om.
  • Haal de paprika’s en pepers uit de oven, doe ze over in een kom en dek af met plasticfolie. Zet opzij en laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 80 °C.
  • Verwijder van de paprika’s en pepers de stengels en de zaadlijsten. Ontvel ze met scherp mesje. Hak grof en maal ze met het zout in een keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde puree.
  • Verdeel de puree over een grote ovenschaal en zet hem ca. 30 minuten in de oven. Haal de schaal uit de oven, roer goed door en zet weer terug in de oven. Doe dit meerdere keren tot het een dikke paprikapuree is geworden.

Het kookboek Bijbel van de Turkse keuken

Duimendik kookboek uit de omvangrijke serie kookbijbels. Deze bijbel van de Turkse keuken is geschreven door de in Koeweit geboren Hale Amus. Zij groeide op in Istanboel als dochter van een Turkse moeder en een Palestijnse vader. In 2017 verhuisde Hale naar Amsterdam en startte haar bedrijf Turkish Tale, waarmee ze de diversiteit van de Turkse keuken laat zien door middel van wekelijkse afhaalmenu’s.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Het kookboek Bijbel van de Turkse keuken Titel : De bijbel van de Turkse keuken
Auteur : Hale Amus
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 886 432 4
Prijs : € 34,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept