Meatless Monday

Koreaanse rijst met groenten

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Vanavond het vreugdevolle slotakkoord op tv: om 18.00 uur de huldiging van onze Olympische kanjers van de Winterspelen 2018. Dat wil ik niet missen! Dat betekent dus bord op schoot?! En dat gaat helemaal goedkomen met dit vegetarische gerecht uit Korea: BIBIMBAP (=gemengde rijst met groenten). Want we blijven ook culinair nog even in de stemming, toch. 

Welke wijn bij rijst met groenten?

Het is een heerlijk gerecht waarin je de verschillende groenten goed proeft aangevuld met een vleug sesamolie. De dressing die erover heen gaat is lekker pikant. En dat combineert uitstekend met de smaak en structuur van spiegelei. Gezien het feestelijke moment, zou ik zeggen trek iets mousserends open, bijvoorbeeld een Cava of Champagne. Dat past bij het moment én bij dit gerecht. Cheers!!!

4 personen40 minuten

Ingrediënten

  • 300 gram rijst
  • 200 gram wortel
  • 1 rode paprika
  • 1 courgette
  • 1 bosuitje
  • 150 gram spinazie
  • 150 gram taugé
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 theelepels geroosterd sesamzaad
  • 3 eetlepels sesamolie
  • 2 theelepels sojasaus
  • druivenpit- of zonnebloemolie
  • zout, versgemalen peper
  • 4 eieren
  • dressing
  • 2 eetlepels goshujang*
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • ½ eetlepel suiker
  • 1 theelepel Koreaanse rijstsiroop (of schenkstroop of 1 theelepel extra suiker)
  • 1 theelepel sesamolie
  • snufje geroosterd sesamzaad

Stap 1

Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing. Snijd de wortel en paprika in dunne reepjes en de courgette in halve maantjes. Snijd het bosuitje in dunne ringetjes.

Stap 2

Blancheer de spinazie enkele seconden in ruim kokend water. Laat uitlekken en knijp het overtollige vocht eruit. Blancheer de taugé op dezelfde manier en laat uitlekken. Roer de bosui, knoflook, sesamzaad, 2 eetlepels sesamolie en sojasaus door elkaar en verdeel het mengsel over 2 schaaltjes. Roer de spinazie door de ene helft en de taugé, samen met 1 eetlepel olie door de andere helft.

Stap 3

Verhit 1 eetlepel olie in een koeken- of hapjespan. Roerbak de wortelreepjes 2 minuten en breng op smaak met zout en peper. Schep in een schaaltje en zet apart. Bak op dezelfde manier de paprika en courgette en zet apart. Roer alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar. Bak de eieren en bestrooi ze met zout en peper.

Stap 4

Verdeel de rijst over 4 kommen of diepe borden. Verdeel de groenten erover en leg op iedere portie een gebakken ei. Besprenkel elke kom met 1 theelepel sesamolie. Sprenkel er naar smaak gochujangdressing over.

*Goshujang is een Koreaanse chilipasta. Je kunt dit eventueel vervangen door Thaise Sriracha chilisaus (te koop bij AH) of sambal oelek.

 

Het kookboek

Een toegankelijk Koreaans kookboek met helder beschreven recepten. Geschreven door de Amerikaanse Caroline Hwang. Ze heeft Koreaanse roots. Haar liefde voor de Koreaanse keuken komt van haar grootmoeder, die bij hun inwoonde en haar leerde koken.

Bestellen kun je hier:

Cover Basisboek KoreaTitel : Basisboek Korea
Auteur : Caroline K. Hwang
Uitgever : Uitgeverij Gottmer/Becht
ISBN : 978 90 230 1551 2
Prijs : € 29,99

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. Andere Koreaanse optie: Spicy tofu . Ook heel erg lekker.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!

Over Jolande Vos

Eigenaar en auteur ilovefoodwine.nl

Jolande is een echte foodie, en iemand die alles weet over Wijn & Spijs. Of anders gezegd: ‘Welke wijn past bij welk gerecht’? Zij is in feite de sommelier voor thuis. Sinds jaar en dag is zij bezig met de lekkerste recepten, kookboeken, wijnen en de beste restaurants te selecteren. Deze gastronomische info deelt ze hier. Haar website is uitgegroeid van een receptenblog naar een culinair platform. En via de receptenfilter kom je vast iets tegen dat past bij jouw smaak. Heb je vragen? Mail me!

Reacties

  1. Lodi 26 februari 2018 om 10:28 uur

    Zier er goed uit, ik heb niet alles in huis, maar duidelijk wat het is en wat je ook ander zou kunnen nemen. Elke week een paar dagen geen vlees doe ik sowieso.

  2. Celine 26 februari 2018 om 10:46 uur

    Hmmm dat klinkt nog eens heerlijk! Het nadeel van dit soort recepten vind ik altijd dat je zoveel ingrediënten nodig hebt. Hoewel je de kruiden we vaak in huis hebt en het maar een paar aparte dingen zijn eigenlijk!

    Leuk recept!

  3. Marlies 26 februari 2018 om 11:24 uur

    Wat een leuke tip! Bedankt.

  4. joop kamperman 26 februari 2018 om 12:59 uur

    wel heel veel dingentjes voor nodig ziet er wel lekker uit

  5. Amelie 26 februari 2018 om 15:23 uur

    Dit ziet er overheerlijk uit! Ik probeer het zeker ook eens!

  6. Bianca Schrijft 26 februari 2018 om 16:42 uur

    Wat een goede tip! Zelf ben ik een grote vleeseter, sorry voor alle vegetariërs en veganisten. Toch besef ik me wel dat het af en toe wel minder kan. Nu mijn man nog overtuigen. 😉

  7. Wanda 26 februari 2018 om 19:50 uur

    Zeker een recept wat ik ga uitproberen! Zonder vlees kan prima voor een keertje.

  8. Nicole Orriëns 27 februari 2018 om 09:07 uur

    Wat leuk dat er een basisboek Korea is zeg. Dat ga ik zeker reserveren in de bieb.

  9. Laura 27 februari 2018 om 10:21 uur

    Mmm dit klinkt lekker!:)

  10. Ilona Izabella 27 februari 2018 om 16:54 uur

    Ziet er goed uit! Ik ben zelf helemaal niet zo’n vleeseter, dus ik zal het ook niet zo snel missen.

  11. Bregtje Hermans 27 februari 2018 om 19:57 uur

    Ik kook niet vaak Oosters maar dit lijkt me heerlijk! Helemaal met een glas champagne er naast…:-)

  12. the lemon kitchen 27 februari 2018 om 22:12 uur

    wat een feest heeeerlijk zeg!!!

  13. Eva 28 februari 2018 om 08:49 uur

    Ga ik zeker proberen! Ben dol op rijst.

    Xxx, Eva
    http://www.dark-rebel.com

    • Jolande Vos Jolande Vos 2 maart 2018 om 08:14 uur

      Laat je nog even weten of het gerecht bevallen is. Ben heel benieuwd. Geniet ervan…

  14. karin 28 februari 2018 om 09:37 uur

    hier had ik nog nooit van gehoord. Misschien ga ik het wel proberen

  15. Inge 28 februari 2018 om 12:44 uur

    Lijkt me heerlijk met al die groenten, het meeste heb ik al in huis, dus ik ga het een keer proberen

  16. Debbythechocoholic 1 maart 2018 om 12:09 uur

    Dat ziet er heel lekker uit en het recept zelf is zeer overzichtelijk en duidelijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *