Meatless Monday

Koreaanse rijst met groenten

Vanavond het vreugdevolle slotakkoord op tv: om 18.00 uur de huldiging van onze Olympische kanjers van de Winterspelen 2018. Dat wil ik niet missen! Dat betekent dus bord op schoot?! En dat gaat helemaal goedkomen met dit vegetarische gerecht uit Korea: BIBIMBAP (=gemengde rijst met groenten). Want we blijven ook culinair nog even in de stemming, toch. 

Welke wijn bij rijst met groenten?

Het is een heerlijk gerecht waarin je de verschillende groenten goed proeft aangevuld met een vleug sesamolie. De dressing die erover heen gaat is lekker pikant. En dat combineert uitstekend met de smaak en structuur van spiegelei. Gezien het feestelijke moment, zou ik zeggen trek iets mousserends open, bijvoorbeeld een Cava of Champagne. Dat past bij het moment én bij dit gerecht. Cheers!!!

4 personen40 minuten

Ingrediënten

  • 300 gram rijst
  • 200 gram wortel
  • 1 rode paprika
  • 1 courgette
  • 1 bosuitje
  • 150 gram spinazie
  • 150 gram taugé
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 theelepels geroosterd sesamzaad
  • 3 eetlepels sesamolie
  • 2 theelepels sojasaus
  • druivenpit- of zonnebloemolie
  • zout, versgemalen peper
  • 4 eieren
  • dressing
  • 2 eetlepels goshujang*
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • ½ eetlepel suiker
  • 1 theelepel Koreaanse rijstsiroop (of schenkstroop of 1 theelepel extra suiker)
  • 1 theelepel sesamolie
  • snufje geroosterd sesamzaad

Stap 1

Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing. Snijd de wortel en paprika in dunne reepjes en de courgette in halve maantjes. Snijd het bosuitje in dunne ringetjes.

Stap 2

Blancheer de spinazie enkele seconden in ruim kokend water. Laat uitlekken en knijp het overtollige vocht eruit. Blancheer de taugé op dezelfde manier en laat uitlekken. Roer de bosui, knoflook, sesamzaad, 2 eetlepels sesamolie en sojasaus door elkaar en verdeel het mengsel over 2 schaaltjes. Roer de spinazie door de ene helft en de taugé, samen met 1 eetlepel olie door de andere helft.

Stap 3

Verhit 1 eetlepel olie in een koeken- of hapjespan. Roerbak de wortelreepjes 2 minuten en breng op smaak met zout en peper. Schep in een schaaltje en zet apart. Bak op dezelfde manier de paprika en courgette en zet apart. Roer alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar. Bak de eieren en bestrooi ze met zout en peper.

Stap 4

Verdeel de rijst over 4 kommen of diepe borden. Verdeel de groenten erover en leg op iedere portie een gebakken ei. Besprenkel elke kom met 1 theelepel sesamolie. Sprenkel er naar smaak gochujangdressing over.

*Goshujang is een Koreaanse chilipasta. Je kunt dit eventueel vervangen door Thaise Sriracha chilisaus (te koop bij AH) of sambal oelek.

 

Het kookboek

Een toegankelijk Koreaans kookboek met helder beschreven recepten. Geschreven door de Amerikaanse Caroline Hwang. Ze heeft Koreaanse roots. Haar liefde voor de Koreaanse keuken komt van haar grootmoeder, die bij hun inwoonde en haar leerde koken.

Bestellen kun je hier:

Cover Basisboek KoreaTitel : Basisboek Korea
Auteur : Caroline K. Hwang
Uitgever : Uitgeverij Gottmer/Becht
ISBN : 978 90 230 1551 2
Prijs : € 29,99

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. Andere Koreaanse optie: Spicy tofu . Ook heel erg lekker.

18 reacties op “Koreaanse rijst met groenten”

  1. Zier er goed uit, ik heb niet alles in huis, maar duidelijk wat het is en wat je ook ander zou kunnen nemen. Elke week een paar dagen geen vlees doe ik sowieso.

  2. Hmmm dat klinkt nog eens heerlijk! Het nadeel van dit soort recepten vind ik altijd dat je zoveel ingrediënten nodig hebt. Hoewel je de kruiden we vaak in huis hebt en het maar een paar aparte dingen zijn eigenlijk!

    Leuk recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *