Ben je fan van de Indonesische keuken? Dan moet je, op dit moment, beslist naar het internationale Tong Tong Fair Festival (61e editie) in Den Haag. Dit is een groot food event dat plaatsvindt op het Malieveld. Daar staan uitnodigende grote witte tenten klaar waarin de sfeer van Zuidoost-Azië rondwaart. Ik mocht daar afgelopen vrijdag een foodtour doen, samen met nog een tiental foodbloggers.
We proefden o.a. het nieuwe drankje Bir Pletok; een eeuwenoud non-alcoholisch drankje uit Indonesië. Deden mee aan de Durian-challenge: wie durft dit te proeven? En we ontdekten hoe authentiek een vegetarische saté kan smaken. Iedereen was meteen enthousiast. Maar behalve food vind je hier ook kleding, keukengerei, én een grote boekenstand (Pasar Boekoe) met een breed aanbod van titels gerelateerd aan Nederlands-Indië. Daar lag natuurlijk dit kookboek te pronken van Francis Kuijk: Basisboek Indonesië. En daar moest natuurlijk meteen uit gekookt worden. Ik maakte haar nasi goreng ayam udang, oftewel nasi goreng speciaal. Deze versie zit boordevol garnalen en kip.
Welke pan voor nasi goreng?
Om deze authentieke nasi te maken heb je een wadjan of wok (chinees) en een koekenpan nodig. Ik ben groot fan van Woll-koekenpannen, want die bakken niet aan, kunnen goed heet worden, passen in de oven en ze gaan een heel lang leven mee. Zelfs de nazorg is fantastisch: ik had namelijk mijn geliefde koekenpan laten vallen en de steel was gebroken. Gelukkig is het handvat afneembaar, dus ik kon gewoon een nieuwe steel nabestellen!
En heb je zo’n pan eenmaal in de kast dan wil je nooit meer anders. Echt waar!
In het kookboek is dit recept bedoeld voor 6 tot 8 personen. Omdat het makkelijker bereiden is hebben wij het recept aangepast. Het is nu een hoofdgerecht voor 4 personen. Lekker gevuld. Nog lekkerder met wat atjar en satésaus erbij. Kijk naar mijn favoriete recept.
Misschien smaakt bier hier wel het lekkerst bij?! Maar hou je niet van bier (zoals ik), kies dan voor een chardonnay zonder houtlagering, rosé uit Navarra of Provence, of een Grüner Veltliner.
4 personen | 30 minuten |
Ingrediënten
- 300 gram rijst met een lange korrel
- 3 eetlepels (rijst)olie
- 200 gram kippendijfilet, in blokjes
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 5 gram gemberwortel, geraspt
- 5 gram laoswortel, geraspt
- 2 chilipepers, in dunne ringen
- 5 gram trassi, verkruimeld
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 theelepel oestersaus
- 2 eetlepels vissaus
- 1 eetlepel ketjap asin
- 2 theelepels zout
- 200 gram rauwe garnalen, schoongemaakt
- 3 lente-uitjes, in ringetjes
- 4 eieren
Stap 1
Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing. Snijd eerst alle ingrediënten en zet ze klaar.
Stap 2
Verwarm intussen de olie in een wadjan of wok. Bak de kip tot het vlees iets bruin wordt. Voeg toe: ui, knoflook, gember, laos, chilipeper, trassi en sesamolie. Roerbak ca. 1 minuut. Voeg toe: oestersaus, vissaus, ketjap, garnalen en 1 theelepel zout. Roerbak nog een paar minuten tot de garnalen net gaar en niet meer doorschijnend zijn.
Stap 3
Schep de rijst er in delen door. Meng de lente-uitjes erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 4
Bak in een koekenpan 4 spiegeleieren. Verdeel de nasi over 4 borden. Schep op elk bord een spiegelei. Lekker met atjar, kroepoek en pindasaus.
Het kookboek
Heerlijk basis-kookboek over de Indonesische keuken met 130 stap-voor-stap recepten. Geschreven door de Nederlands-Australische Francis Kuijk met Indonesische roots. Ze werd in 2016 bekend als finalist van Heel Holland Bakt. Sindsdien geeft ze workshops en demo’s waarin de authentieke Indonesische keuken centraal staat.
Bestellen kun je hier:
Titel : Basisboek Indonesisch
Auteur : Francis Kuijk
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 208 7
Prijs : € 30,95
Food-evenement Tong Tong Fair kun je nog bezoeken t/m 2 juni.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST:
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen