Maaltijdsoep

Spaanse vissoep met rijst

Vis met chorizo?! Dacht ik ook, maar heremetijd wat een goed stel is dit. Een hartverwarmende en feestelijke combinatie die het zowel op zomerse als op gure dagen goed doet. Het houdt het midden tussen een rijk gevulde soep en een nattig rijstgerecht. Laat dat laatste je vooral niet afschrikken.’, dat zegt tv-presentatrice Anita Witzier over deze vissoep in haar net verschenen kookboek ‘Zonder Fratsen’.

Portret Anita Witzier Toch hebben wij het recept wat aangepast. Wij vonden het eigenlijk helemaal geen soep meer. En nu is ie helemaal goed. Het is inderdaad een rijk gevulde maaltijdsoep die altijd goed smaakt. Echt een weekendsoep. Zeker nu met die hele slechte weersvoorspelling. Dus laat je lekker verwarmen!!!

Welke wijn bij Spaanse vissoep met rijst?

In de verte smaakt deze soep als een vloeibare paella. Drink hier een kruidige Rosé bij, bijvoorbeeld uit het gebied Navarra. Vol, kruidig en toch verfrissend.

6 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, in halve ringen
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 2 tomaten, in stukjes
  • 150 gram chorizo, in plakjes
  • 3 teentjes knoflook, uit de knijper
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder (mild)
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 4 visbouillontabletten
  • 200 gram risottorijst
  • 1 laurierblaadjes
  • 500 gram visfilet naar keuze, in grove stukken
  • 12 grote gamba’s, gepeld met staartje
  • zout, versgemalen peper
  • citroensap
  • 2 eetlepels platte peterselie, fijngehakt

Stap 1

Snijd alle groenten zoals aangegeven. Verhit olijfolie in een grote soeppan. Fruit op halfhoog vuur alle groenten, chorizo en knoflook ca. 5 minuten. Voeg paprikapoeder toe en bak even mee. Roer erdoor: tomaten met sap, visbouillontabletten, 2 liter water. Breng aan de kook. (Tot zover kun je de soep eventueel voorbereiden.)

Stap 2

Voeg dan de risottorijst en laurierblaadjes toe. Laat op laag vuur in ca. 20 minuten de rijst beetgaar koken. Af en toe even doorroeren. Schep de vis en gamba’s erbij. Laat in ca. 5 minuten de vis zachtjes net gaar worden. (Niet teveel roeren anders valt de vis uit elkaar.) Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat citroensap. Bestrooi met peterselie. Lekker met stokbrood.

 

Het kookboek

Energiek kookboek van tv-persoonlijkheid Anita Witzier. Presentratrice van programma’s als ‘De Reünie, ‘Anita wordt opgenomen’ en ‘Memories’. Ze werd meerdere malen genomineerd voor de Zilveren TeleVizier-ster, die ze uiteindelijk in 2007 heeft gewonnen. Ze is een gepassioneerde thuiskok die niet gelooft in diëten, wel in elke dag lekker en gezond eten. Zonder je blind te hoeven staren op trends, hypes en superfoods. Haar motto is: ‘Niet te veel van alles, niet meer, niet minder.’

Bestellen kun je hier:

cover Anita Witzier zonder fratsenTitel : Zonder Fratsen
Auteur : Anita Witzier
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 884 6177
Prijs : € 27,50

 

 

Benieuwd naar meer recepten van Anita? Kijk dan naar haar Eton Mess en de Nacho’s uit de oven.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

6 reacties op “Spaanse vissoep met rijst”

  1. Klinkt heerlijk, maar ik ben niet zo’n “soepklant”, die zompige massa met rijst klinkt me beter in de oren. Is het voldoende als ik gewoon wat minder water erin doe?

    • Op dit moment is het een goed gevulde soep. Maar wil je deze vissoep dikker met meer rijst, dan kun je het beste de risottorijst verdubbelen, dus van 200 gram naar 400 gram.

  2. Heb de soep al meerdere malen gemaakt. Heb alles verdubbeld alleen de risotto en het water ook niet.
    Iedereen vind ze heerlijk. Bedankt Anita.?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *