Maaltijdsoep

Spaanse vissoep met rijst

Vis met chorizo?! Dacht ik ook, maar heremetijd wat een goed stel is dit. Een hartverwarmende en feestelijke combinatie die het zowel op zomerse als op gure dagen goed doet. Het houdt het midden tussen een rijk gevulde soep en een nattig rijstgerecht. Laat dat laatste je vooral niet afschrikken.’, dat zegt tv-presentatrice Anita Witzier over deze vissoep in haar net verschenen kookboek ‘Zonder Fratsen’.

Portret Anita Witzier Toch hebben wij het recept wat aangepast. Wij vonden het eigenlijk helemaal geen soep meer. En nu is ie helemaal goed. Het is inderdaad een rijk gevulde maaltijdsoep die altijd goed smaakt. Echt een weekendsoep. Zeker nu met die hele slechte weersvoorspelling. Dus laat je lekker verwarmen!!!

Welke wijn bij Spaanse vissoep met rijst?

In de verte smaakt deze soep als een vloeibare paella. Drink hier een kruidige Rosé bij, bijvoorbeeld uit het gebied Navarra of de Franse Tavel. Vol, kruidig en toch verfrissend.

 

Spaanse Vissoep met rijst uit het kookboek van Zonder Fratsen van Anita Witzier.

Spaanse vissoep met rijst

Bereiding: 30 minuten
Totaal: 30 minuten
Deze Spaanse vissoep doet denken aan een paella, maar is eigenlijk een maaltijdsoep. Je kunt de grote gamba's ook vervangen door een zakje gemengde zeevruchten uit de diepvries (AH)
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui in halve ringen
  • 1 rode paprika in stukjes
  • 2 tomaten in stukjes
  • 150 gram chorizo in plakjes
  • 3 teentjes knoflook uit de knijper
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder mild
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 4 visbouillontabletten
  • 200 gram risottorijst
  • 1 laurierblaadjes
  • 500 gram visfilet naar keuze in grove stukken
  • 12 grote gamba’s gepeld met staartje
  • zout versgemalen peper
  • citroensap
  • 2 eetlepels platte peterselie fijngehakt

Bereiding
 

  • Snijd alle groenten zoals aangegeven. Verhit olijfolie in een grote soeppan. Fruit op halfhoog vuur alle groenten, chorizo en knoflook ca. 5 minuten. Voeg paprikapoeder toe en bak even mee.
  • Roer erdoor: tomaten met sap, visbouillontabletten, 2 liter water. Breng aan de kook. (Tot zover kun je de soep eventueel voorbereiden.)
  • Voeg dan de risottorijst en laurierblaadjes toe. Laat op laag vuur in ca. 20 minuten de rijst beetgaar koken. Af en toe even doorroeren.
  • Schep de vis en gamba’s erbij. Laat in ca. 5 minuten de vis zachtjes net gaar worden. (Niet teveel roeren anders valt de vis uit elkaar.) Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat citroensap. Bestrooi met peterselie. Lekker met stokbrood.

Het kookboek Zonder fratsen

Energiek kookboek van tv-persoonlijkheid Anita Witzier. Presentratrice van programma’s als ‘De Reünie, ‘Anita wordt opgenomen’ en ‘Memories’. Ze werd meerdere malen genomineerd voor de Zilveren TeleVizier-ster, die ze uiteindelijk in 2007 heeft gewonnen. Ze is een gepassioneerde thuiskok die niet gelooft in diëten, wel in elke dag lekker en gezond eten. Zonder je blind te hoeven staren op trends, hypes en superfoods. Haar motto is: ‘Niet te veel van alles, niet meer, niet minder.’

Bestellen kun je hier:

cover Anita Witzier zonder fratsenTitel : Zonder Fratsen
Auteur : Anita Witzier
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 884 6177
Prijs : € 27,50

 

 

Benieuwd naar meer recepten van Anita Witzier? Kijk dan naar haar Eton Mess en de Nacho’s uit de oven.

Eton Mess, aardbeien dessert van Anita Witzier uit haar kookboek Zonder Fratsen
Eton Mess: Meringue met rood fruit en slagroom

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.