Weekmenu #11

5x klassieke ovengerechten die iedereen lekker vindt

Wat eten we de komende week? Klassieke ovengerechten die iedereen lekker vindt. Denk aan moussaka, Irish stew, mac ’n cheese, paella, jachtschotel of spanakopita. De oven is namelijk een van de handigste apparaten in je keuken en ook voor doordeweeks een praktisch alternatief. Ook al kost het misschien wat meer tijd, een goede voorbereiding is hier het toverwoord. Uiteindelijk doet je oven het werk. Zo simpel is dat.

En, heb je zin in een glas wijn bij je eten? Bij elk ovengerecht vind je een bijpassend advies. Want daar gaat het om op I Love Food & Wine: heerlijke wijn-spijscombinaties zorgen voor een relaxed moment aan tafel

MAANDAG: Spanakopita; de Griekse spinazietaart

Op Meatless Monday starten we met een vegetarische variant van de Spanakopita, een klassieker uit de Griekse keuken. Het is een recept van de Britse kookboekschrijver Hugh Fearnley-Whittingstall uit zijn kookboek VEG. Heel makkelijk om te maken met simpele ingrediënten uit de supermarkt. Bovendien superlekker!

Griekse spinazietaart
Griekse spinazietaart met bladerdeeg

DINSDAG: Melanzane alla parmigiana

Op dinsdag steken we over van Griekenland naar Italië. Onze grote favoriet (ook vegetarisch!) uit de oven is hier de melanzane alla parmigiana; een fantastische ovenschotel van aubergines, tomaten en kaas. Omdat de aubergines worden gegrild in de oven in plaats van ze te bakken in olie is deze versie minder vet en zwaar. Aanrader!

Melanzane alla Parmigiana uit Vijf seizoenen van Jonathan Zandbergen
Melanzane alla Parmigiana

WOENSDAG: Bobotie uit Zuid-Afrika

Woensdag, gehaktdag. We gaan voor een klassieke ovenschotel uit Zuid-Afrika: bobotie. Kerrie, amandelen, rozijnen en pruimenjam zorgen voor een complexe smaak. Makkelijk om te maken,  succes gegarandeerd!

Bobotie uit Zuid-Afrika
Bobotie uit Zuid-Afrika

DONDERDAG: Ierse Shepherd’s pie  

Klassieker uit de Ierse keuken is de Shepherd’s pie; een ovenschotel van restjes vlees met groente die wordt afgedekt met aardappelpuree. Dit waanzinnig lekkere recept is afkomstig van de moeder van Yvette van Boven en zij maakte dit ovengerecht altijd met gehakt. Appelmoes erbij en smullen maar, zegt Yvette! Wij zijn fan.

Shepherds pie van Yvette
Shepherd’s pie van Yvette van Boven met rundergehakt

VRIJDAG: Franse Quiche Lorraine

Zo’n heerlijke Franse quiche met kaas en spekjes blijft altijd favoriet hier in huis. Daar kan geen enkele andere taart tegenop. Dit recept is minder zwaar door de combinatie van spek en ham.

Quiche Lorraine
Quiche Lorraine

Wat is jouw favoriete ovenschotel? Laat het weten onderaan dit bericht…

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Meer ideeën nodig voor de komende week? Hier vind je nog 5 simpele ovenschotels

 

 

Benieuwd naar mijn e-book met wereldgerechten?
Wereldse Smaken, Wereldse Wijnen is een smaakvol e-book van 64 pagina’s. Met 18 wereldgerechten om nooit te vergeten, 19 icoonwijnen en 23 culinaire hotspots. Download voor slechts € 9,50