Easy Tuesday

Kedgeree met warmgerookte zalm

Eigenlijk wordt in Engeland Kedgeree als ontbijt gegeten. Het is een ouderwets gerecht, geïntroduceerd door de Britse kolonisten rond 1340. Nou, niets voor mij zo’n zwaar ontbijt. Maar wel heerlijk als hoofdgerecht, en dan wordt het kedgeree met zalm. Extra pluspunt: het staat in een mum van tijd op tafel: binnen een half uur ben je klaar. Je kunt de zalm ook vervangen door gerookte forel of schelvis. Maar met deze warmgerookte zalm ziet het gerecht er net wat interessanter uit. 

Welke wijn bij Kedgeree met zalm?

Dit rijstgerecht is wat aan de zware kant door de gerookte zalm. Daarom past een frisse, maar volle riesling daar uitstekend bij, zoals de Kung Fu Girl Riesling. Juist het volle en toch frisse van de wijn brengt het geheel in balans. De zoete doperwten passen bij het kleine zoetje van de wijn, de kerstomaatjes juist weer bij de frisheid.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 1 visbouillontablet
  • 125 gram diepvries doperwten
  • 2 eetlepels boter
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 225 gram basmatirijst
  • 2 eetlepels rozijnen
  • enkele saffraandraadjes
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel olie
  • 250 gram warmgerookte zalmfilets
  • 100 gram kerstomaatjes, gehalveerd
  • 2 eetlepel fijngehakte peterselie

Stap 1

Breng 400 ml water aan de kook. Los het bouillontablet hierin op. Voeg de doperwten toe en laat in ca. 5 minuten gaarkoken. Giet af boven een maatbeker, vul eventueel aan met water tot 400 ml. Verhit de boter in een hapjespan. Bak de uien ca. 3 minuten. Voeg rijst, rozijnen, saffraan, doperwtjes en bouillon toe. Breng aan de kook, leg de deksel op de pan, zet vuur laag en laat in ca. 15-20 minuten zachtjes gaarkoken. Kijk na ca. 10 minuten of er nog wat bouillon bij moet als de rijst droog en nog niet gaar is.

Stap 2

Kook intussen de eieren in ca. 6 minuten half hard. Laat onder koud stromend water de eieren schrikken. Pel  en snijd de eieren in de lengte in kwarten. Verhit de olie in een kleine koekenpan. Bak de zalm even kort om en om. Haal uit de pan en verwijder het vel. Bak in het achtergebleven vet de kerstomaatjes even kort aan.

Stap 3

Schep de kerstomaatjes en doperwten door de rijst. Verdeel over 4 borden. Leg de zalm en de eieren erop. Garneer met peterselie.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *