Meatless Monday

Shakshuka met rode rijst en champignons

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Ken je dit: shakshuka? Het is een vegetarisch gerecht uit de Tunesische keuken. Normaal gesproken wordt dit gemaakt met paprika, tomaten en eieren. (Er staan al twee versies op mijn website!). Maar deze is echt heel anders. Afkomstig uit het kookboek Eten als de beste van Hugh Fearnley-Whittingstall. Hij wordt gemaakt met rode rijst, champignons en spinazie. Bijzonder, extra gezond en anders dan anders.

Wat is rode rijst?

Hugh gebruikt in dit recept zwarte of rode volkoren rijst.  Ik koos voor de volkoren rode rijst van Albert Heijn (zie hier). Die is biologisch en alvast voorgekookt. Het is een ongepelde langkorrelige rijstsoort uit Thailand. Hij smaakt beetje nootachtig en heeft meer bite.

Welke wijn bij shakshuka met champignons?

Deze shakshuka smaakt aards en heeft bite. Je proeft duidelijk de champignons met knapperige amandelen en op de achtergrond wat citrus. Eieren zorgen voor smeuïgheid. Kies hier voor een verfrissende rode wijn, zoals bijvoorbeeld een kruidige pinot noir uit Duitsland (spätburgunder). Frisse zuren sluiten lekker aan op de citrustoontje in dit gerecht.

Shakshuka met rode rijst en champignons uit het kookboek Eten als de beste van Hugh Fearnley-Whittingstall
Shakshuka met rode rijst en champignons
Voorbereiding: 55 min
Gezond en anders dan anders is dit rijstgerecht met champignons en amandelen. Vegetarisch eenpansgerecht uit het kookboek Eten als de beste.
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

  • 150 gram rode volkoren rijst
  • 500 gram kastanje champignons in vieren
  • 1 ui in grove stukken
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 kleine ingemaakte citroenen schil in stukjes gesneden
  • 250 gram spinazie
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 4 eieren
  • handvol ongebrande amandelen grof gehakt
  • zout versgemalen peper

Extra nodig

  • grote braadslede 25 x 35 cm

Bereiding
 

  • Breng 500 ml water aan de kook. Kook de rode rijst in ca. 15 minuten gaar volgens gebruiksaanwijzing. Giet af en laat goed uitlekken.
  • Verwarm de oven op 170 °C. Leg de champignons en stukken ui in de braadslede. Roer er 2 eetlepels olie, zout en peper door heen. Bak ca. 30 minuten in de oven, schep tussentijds een of twee keer om. Haal de braadslede uit de oven. Roer erdoor: knoflook, stukjes ingemaakte citroenschil en spinazie. Zet terug in de oven en bak nog ca. 7 minuten tot de spinazie is geslonken.
  • Roer de gekookte rijst door de gebakken groenten. Schep er dotjes crème fraîche op marmer deze er een beetje door. Maak vier ondiepe kuiltjes in de groenten en breek de eieren daarin. Bestrooi met flink wat peper en verdeel de amandelen over de groenten, tussen de eieren door. Zet de braadslede opnieuw in de oven en bak nog 10 minuten tot het eiwit is gestold, maar de dooiers nog vloeibaar zijn. Direct serveren.

Het kookboek

De Britse tv-kok is helemaal op de gezonde toer. Na de kookboeken Veg en Heel veel veg is er nu dit boek Koken als de beste. Met dit boek gaat hij nog een stapje verder. Hij wil verandering tot stand brengen in je eetpatroon. Aan de hand van 7 eenvoudige basisprincipes vat hij alle kennis en feiten over gezond eten samen. De overkoepelende boodschap is: kies voor natuurlijke voeding! Een boek boordevol informatie. Pas op pagina 212 begint hij met zijn 100 inspirerende recepten.

Bestellen kun je hier:

Cover Eten als de besteTitel : Eten als de beste
Auteur : Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1668 7
Prijs : € 27,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept